Har du en gründer i magen?

Ta sjansen!

Det er fantastisk spennende å være gründer

Jeg har et råd til dere som har "gründerlegning" og ønsker å skape noe selv; Kom deg ut av komfortsonen – ta sjansen og prøv!

Det er utrolig spennende å være gründer, være hands-on fra idé til produksjon og bruk. Men for å komme dit har jeg vært gjennom mange faser. Startet som famlende ingeniørstudent med bachelor i Studentbedrift ved Høgskolen i Telemark, der jeg etablerte bedriften Contra SB sammen med tre medstudenter.

Vi brukte nokså lang tid på å finne vår idé, vårt produkt. Fra 60 mulige produkter landet vi til slutt på et håndtak som vi kalte SuperGrip. Det er tilsynelatende enkelt, men har en viktig funksjon ved at det gjør det lettere å trekke tungt med tau og muskelkraft. Ole Stian, en av partnerne i Contra, er ivrig jeger, og hadde et avgjørende ord med i laget da vi valgte produkt. Har du prøvd å slepe en død elg gjennom skogen? Det hadde Ole Stian.

Det høres kanskje rart ut, men vi hadde ett mål med studentbedriften vår; å komme til NM, slik at vi slapp eksaminering på skolen. Vi deltok i Telemarksmesterskapet og ble nr. 3, og kom videre til NM fordi vi ble nr. 1 i Beste Inkluderende Arbeidsliv. Vi vant NM med prototypen SuperGrip, og i tillegg fikk vi FERDprisen for største internasjonale potensiale. Deretter gikk veien videre til det internasjonale mesterskapet for Ung Entreprenørskap, YA-YE. Her fikk vi 3. plass og utmerkelse for daglig leder. 

Dette var i fjor sommer, og etter den søte kløe kommer den sure svie; Hva nå? Tryggheten på skolen var borte, og plutselig sto vi alene. Læreren vår på Høgskolen anbefalte oss å ta kontakt med industri-inkubatoren Proventia, som skal hjelpe fram gründere og idéhavere. Det rådet var gull verdt! Nå er vi tatt opp i inkubatoren, og nyter godt av erfaringene til daglig leder Jørn Roar og de andre gründerne i miljøet her. Hverdagen til en gründer er preget av papirarbeid, søknadsskriving, forretningsplan, markedsundersøkelser, arbeid med å modifisere og forbedre produktet osv. Her hos Proventia er det alltid noen å spørre, noen som har vært gjennom det samme. 

Og skulle du støte på et nei hos noen av dem du spør, så har jeg lært meg å sette pris på det også. Det betyr at du kanskje må tenke litt annerledes, eller endre på noe som kan gi et bedre resultat. Så kom deg ut av kontoret, snakk med folk, bruk de du har rundt deg.

Her i Grenland opplever jeg at mange ønsker at du skal lykkes, de pusher og oppmuntrer og er veldig på servicesida. I et slikt miljø er sjansene for at du skal lykkes stor. Og vi i Contra skal  jobbe hardt for at at SuperGrip skal bli et nyttig verktøy for tusenvis av storviltjegere i Norden. 

Hvilke erfaringer har DU som gründer? Det hadde vært spennende å utveksle erfaringer!

29. april 2015

Jørn Roar Bamle, ny leder i Proventia
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler