Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Industriarbeidermuseet skal bevare Herøya-historien - viser smakebiter i dag

Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan skal bevare historisk materiale fra Herøya Industripark. Smakebiter av dette vises fram i museet på Vemork kl. 12 i dag. 

Lønningsdag på Herøya,  4. oktober 1935.

Det er lønningsdag på Herøya, 4. oktober 1935. Lønningsdagen blir feiret med spillemenn og stort folkeliv utenfor fabrikkporten. 

Herøya Industripark AS sitter på et stort historisk materiale. Det omfatter en museumssamling med nærmere 1900 gjenstander, et fotoarkiv med rundt 300.000 motiver samt et omfattende dokumentarkiv. En avtale mellom industriparken og Norsk Industriarbeidermuseum skal sikre at materiale blir forvaltet på en museumsfaglig måte, og blir tilgjengelig for allmennheten. 

Flyttes i 2015 - 16

Museet jobber nå med å flytte og bevare arkiver og samlinger fra Hydros aktiviteter på Herøya. Eidanger Salpeterfabrikkers arkiv fra årene 1928 - 1980 er allerede flyttet til Rjukan, og det er smakebiter fra denne som nå stilles ut i museet.

I løpet av dette året skal gjenstandssamlingen, fotoarkivet og korrespondansearkivet flyttes fra Herøya til Vemork. I 2016 flyttes forsknings- og utviklingsarkivet. 

God avtale

Norsk Industriarbeidermuseum (NIA)har vurdert mesteparten av materiale fra Herøya som bevaringsverdig. Det er satt opp en prosjektplan, som beskriver hvordan de ulike delene av samlingen skal håndteres fra det ankommer Vemork.

– Vi mener vi har fått på plass en god avtale. Den sikrer at verdifullt historisk materiale fra rundt 80 års drift på Herøya blir tatt hånd om på en profesjonell måte. Industriarbeidermuseet sørger for at deler av materialet blir stilt ut og dermed gjort tilgjengelig for allmennheten, understreker Thor Oscar Bolstad, leder i Herøya Industripark AS.

Låne tilbake

I avtalen med NIA ligger det til rette for at Herøya Industripark kan låne tilbake gjenstander, og stille ut på ulike steder i industriparken, som resepsjonen, forskningsparken, verksteder ol.

Før gjenstandssamlingen blir flyttet til Vemork vil industriparken arrangere åpen dag, slik at ansatte og andre interesserte kan få en omvisning i "HIP-museet".  

Industriarbeidermuseet er glad for støtten og velviljen fra Herøya Industripark, og understreker at NIAs røtter som industriarbeider- og industrimuseum er et viktig utgangspunkt for overtakelsen av materialet.

– Industristedene Rjukan, Notodden og Herøya var del av Hydro og har mye felles historie. Telemarks industrihistorie får ei god framtid på Norsk Industriarbeidermuseum, sier NIA.

Bygningsavdelingen fra Herøya besøker Rjukan, september 1952.

Bygningsavdelingen fra Herøya besøker Rjukan, september 1952. Det var den gangen det jobbet 5000-6000 mennesker i industriparken, og bygningsavdelingen besto av et 30-talls menn. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler