Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Milsluker'n Jorunn går Vasaloppet

-Man må være litt gal, ler Jorunn Nordbø Solvi, for å gå et skirenn som har en lengde på ni mil. Formen, teknikk og erfaring avgjør hvor sent i løpet det begynner å gjøre vondt. Veldig vondt.

I år var det tredje gang Jorunn Nordbø Solvi(49) gikk Vasaloppet.  Dette var, sier hun selv, det Vasaloppet hun er mest fornøyd med. Tiden var ikke like god som det første eller det andre løpet, men føreforholdene og andre forhold gjorde at løpet var veldig krevende. Først hadde man en tjuvstart som påvirket hele feltet bakover, ved at det ble bråstopp helt foran. I tillegg var startsletten redusert ned til halvparten av vanlig antall løyper (fra 50-27), pga mye overvann på sletten. Vasaloppet 2015 var preget av våt løype og lite snø.

Når startskuddet går i Vasaloppet, gjelder det for hele startfeltet uansett hvor du står. Så det lønner seg og få plassering så langt frem i feltet som mulig. -Plasseringen i feltet avgjøres av hvor god din antatte slutt-tid er. Dette påvirker man selv ved å delta i godkjente seedingrenn før Vasaloppet, forklarer Jorunn. Et seedingrenn må være over 40 km og ha over 100 deltakere. Det blir en del reising for å gå disse rennene, særlig i løpet av en så snøfattig sesong som denne, legger hun til.

Vasaloppet rent logistikkmessig

-Vasaloppet er et stort arrangement med 16000 deltakere. Hvordan gjør man dette rent praktisk?

Jorunn er erfaren, og ankommer Sälen fredag. Da ordner man startnummer og sjekker at startplassen er i henhold til gjennomførte seeda løp. Lørdag er man ute og ser litt på løypa og tester at ski og smøring klaffer. Hun har alltid smurt sine egne ski, men i år hadde laget egen smøresjef, Tor Håkon Holte. Det fungerte bra. Resten av lørdagen går til å preparere ski, samt å spise og drikke godt. 

Natt til søndag 8. mars, opp kl 0400. Frokost og så transport ned til startområdet. -Da du fikk startnummer fikk du også beskjed om hvor skiene skal legges i startfeltet. Tenk dere 16000 par ski, alle nesten like! Du må for all del ikke glemme hvor du har skiene dine liggende i startfeltet, ler hun.

Jorunn ved målgang 8. mars. 

Bagasjen din som du må plukke opp i mål i Mora, merkes og lastes om bord i en trailer. Vasaloppet arrangeres av to idrettslag, og de håndterer dette logistikkmessig veldig profesjonelt.

Så går starten. Mange har det veldig travelt i begynnelsen. De skal raskt inn i den tre km lange bratte oppoverbakken. Etter denne bakken er det bare å «nyte» turen, løypa går gjennom et fantastisk landskap med små län. Løypa er mer kupert enn man gjerne får inntrykk av og i år var føret så elendig at det var ikke mye å hente på flatene og i de slake nedoverbakkene. -Stakeføret var ikke helt optimalt, sier Jorunn.

-Fordi formen var såpass god i år, merket jeg ikke «veggen» før jeg kom forbi Hökberg (se kartet over). Da var det bare vilje igjen som gjorde at jeg kom meg i mål, sier Jorunn. Man blir så sliten at man har ingen rasjonelle tanker, bare fokuserer på å komme i mål. Det gjør vondt i hele kroppen, og den tar ikke til seg næring. Føttene var iskalde, våte og uten følelse etter å ha gått til knes flere steder i overvann.

I målområdet frigjøres man fra skiene sine, man får mat og drikke og hvile og så dukker bagasjen opp. Så sluses man videre ut av området, og helt til slutt får man tilbake skiene sine og så er man på vei hjemover. Effektivt.

Hvem er det som går Vasaloppet?

Jorunn mener det er mange som går dette rennet for å oppleve den historiske fluktruten til Gustav Vasa i 1521, en tur de kanskje går bare en gang i livet. Og så er det den andre gruppen, de som går konkurranserenn. I overkant av 2000 nordmenn var med i år, og de fleste konkurrerer. Snittalderen totalt i rennet i år var på 43 år, den yngste bare 18 år.

Deltakerantallet er stadig økende til slike renn. Det er en mosjonsbølge over landet, sier hun, og det er flott å se at flere og flere har gode ferdigheter på ski. Teknikk er avgjørende på ski, mener hun.

Forberedelse og motivasjon

-Hvordan trener du frem til et slikt renn?

-Rulleskisesongen er allerede i gang, innrømmer hun, og sier at rulleski kombinert med en del sykling og løping (for variasjon) samt skirenn er treningen mot det store målet, Vasaloppet. -Optimalt bør jeg ha over 100, gjerne 150 mil på ski/snø, i år ble det kun mellom 90-100, forklarer hun. En del trening gjennomfører hun alene, men er glad for at rulleskitrening på mandager foregår sammen med flere andre. Det er helt avgjørende med god teknikk på ski/rulleski, fordi det er så viktig å bruke kreftene riktig. Hun har også erfart at det er bedre å være litt forsiktig enn litt for tøff på rulleski, spesielt i trafikken. Jorunn presiserer til slutt at det er veldig individuelt hvor mange mil man har på ski før Vasaloppet, -noen klarer seg med mindre, sier hun, og så har man kanskje ulike mål for turen.

-Hva er det som driver deg til å holde på med dette, Jorunn?

-Det er nok den genuine gleden av å konkurrere som driver meg. Det å trene og se at kroppen responderer, slå egne tider, det skjer vel noe med oss alle når vi får startnummer på brystet? Jeg vil holde på så lenge jeg er motivert. Jeg har drevet med langrenn og orientering fra jeg var ung, og det gir meg fremdeles mye å drive med idrett. I jobben min som HR Service Manager for Scandinavia, UK&Irland i Yara er det en stor fordel å bruke trening som avkopling. Det gir kondisjon og stamina til å takle en til tider hektisk arbeidsdag med reising.

Familien er alltid med på renn. Som heiagjeng, motivatorer, oppmenn og støtteapparat.

Jorunn blir nummer 107 av 2090 startende kvinner i Vasaloppet 2015 med tiden 06.43.13. Vi er imponert, og bøyer oss i hatten for den dama.

Ja, klart hun skal være med i 2016. Overnatting og påmelding er allerede i boks. Fikk du også lyst å melde deg på?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler