Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Yaras utvidelsesprosjekt på Herøya i full gang - syrefabrikken rives

Yaras utvidelsesprosjekt til drøyt 2,2 milliarder kroner er i full gang. I prosjektlokalene i kontorbygget er det stor aktivitet, og samtalene går på norsk, engelsk, finsk og spansk. Rundt 60 personer er på plass, og flere blir det etterhvert. 

Herøya Industripark. The old nitric acid plant is being demolished in order to make space for the new one. Site manager Olav Storkaas (left) and project manager Jostein Braaten.

The old nitric acid plant is being demolished in order to make space for the new one. Site manager Olav Storkaas (left) and project manager Jostein Braaten. 

Riving av den gamle salpetersyrefabrikken, SS1Q har startet, og parallelt pågår prosjektering av fullgjødsel- og kalksalpeterutvidelsene.

Tredelt prosjekt

Prosjektet som kalles Yara Bamboo Porsgrunn (bamboo fordi bambus vokser raskt), består av tre deler. To av delprosjektene omfatter utvidelser i fullgjødsel- og kalksalpeterområdet. Det finske selskapet Pöyry har ansvar for prosjektering, anskaffelse og etterhvert anleggsoppfølging i disse delprosjektene og har mobilisert med et eget team i kontorbygget. 

Yaras eget team med  folk fra Project Office i Brussel utgjør rundt 25 personer, og i tillegg kommer utvalgte personer fra drift- og vedlikeholdsorganisasjonen i Yara Porsgrunn som bidrar med kompetanse og erfaring fra de spesifikke anleggene.

Fra Madrid

Det tredje delprosjektet er ny salpetersyrefabrikk. Det spanske selskapet Tecnicas Reunidas har fått oppdraget med å prosjektere og bygge den nye fabrikken. Foreløpig foregår det meste av prosjekteringen fra Madrid. 

– Riving av den gamle syrefabrikken vil pågå ut april. Når tomta er klargjort kommer folk fra Tecnicas Reunidas til Herøya for å starte forberedelsene til å bygge den nye fabrikken, forklarer Jostein Braaten. Etter planen starter anleggsarbeidene til sommeren.

Pöyrys folk har bosatt seg midlertidig i Grenland, og det samme vil spanjolene gjøre fra sommeren av – et positivt bidrag i det lokale utleiemarkedet.  

Ut med forespørsler

En annen aktivitet som pågår nå er bearbeiding av forespørselpakker. – Rett over påske skal vi ut i det skandinaviske markedet med forespørsler som gjelder ombygging og installasjon. Vi har allerede fått mange telefoner fra potensielle leverandører, og regner med stor interesse for disse oppdragene, understreker Braaten.  

Uke 13, i slutten av mars, vil de første inngrepene i KS-fabrikken skje. Da skal fullgjødsel- og kalksalpeterfabrikkene ha en planlagt vedlikeholdsstopp.

– Under denne stoppen skal vi legge inn såkalte "tie-ins", det vil si tilknytningspunkter der det nye og gamle skal kobles sammen. Når dette er gjort kan prosjektet jobbe videre mens fabrikkene er i drift, understreker prosjektleder Braaten.

Les også Yara utvider gjødselkapasiteten på Herøya og Yara "bamboo"-prosjektet på Herøya i støpeskjeen

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler