Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Industrimøteplassen 2015: Endringer i Europa - hva betyr det for industrien?

– Industrien kommer til å løse klimautfordringene og lage neste generasjoners industriprodukter, men det viktigste å forstå er hvordan endringer i økonomi, befolkning og konflikter vil påvirke industrien, sa tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson på industrimøteplassen 2015. 

Göran Persson i storform på industrimøteplassen

Göran Persson var i storform, og holdt et timelangt analytisk og spisset foredrag uten manuskript. (Foto: Ole Bjørn Ulsnæs)

Over 100 mennesker fra industri- og næringsliv, offentlig forvaltning og politikk kom for å høre ex-statsminister Göran Persson og Ståle Kyllingstad, konserndirektør i IKM, på DuVerden i går kveld. Herøya Industripark, Porsgrunn kommune og NHO Telemark samkjørte årets industrimøteplass.

Persson trakk de store overordnede industrielle, økonomiske og politiske perspektivene, mens Kyllingstad delte sine tanker om industribygging og utfordringer for landbasert industri. 

Industriproduktene er ryggraden i en økonomi

– Jeg er glad for å være i denne delen av Norge hvor gamle, store industribedrifter har fornyet seg og klart seg i konkurransen, sa Persson. – Ryggraden i en økonomi er industriprodukter. Legges de ned blir samfunnet veldig sårbart. Ta godt vare på industrien deres, oppfordret han.

Klimakrisen løses av ny teknologi

Persson er overbevist om at industrien er en del av løsningen på klimaspørsmålet.

– Det har skjedd veldig mye, og spesielt innenfor energisektoren som utgjør det grunnleggende problemet, sa han. – Norge tar ut olje på en miljøvennlig måte. Parallelt skjer det et skifte fra kull og olje. Solcelleteknologien er stadig bedre og det pågår store vindkraftutbygginger bl.a i Sverige og Tyskland. Samtidig endrer husholdningene i Europa etterspørselen etter energi uten ‘footprints’.

Varer ikke evig

– Med oljeindustrien har Norge blitt en rikt land. Uansett hvor jeg er i verden og holder foredrag, så vær klar over at de fleste ville byttet med dere. Men ingenting varer evig, understreket Persson.

Ståle Kyllingstad delte gründererfaringe

Ståle Kyllingstad delte sine erfaringer som gründer, blant annet å ikke hvile på laurbærene, suksess varer bare i ett sekund. (Foto: Ole Bjørn Ulsnæs)

Ståle Kyllingstad mente på sin side at oljebransjen ikke en bransje i solnedgan.

– Historien gjentar seg, det var oljeprisfall i 2008 og 2014. Olje er råvare – det svinger, fem år med høy pris er unntaket, forklarte han. – Norges oljebransje trengte prisjusteringen. Det var helt nødvendig for å få bærekraften i industrien på plass.

– Når du tror du er på topp, er du på vei ned. Toppen er kortsiktig, sa Kyllingstad. – Forsøk å forstå hva som skjer når prisene begynner å falle.

Sparing straffes

Persson pekte på Danmarks første bank som tar betalt for at folk skal sette penger banken.

– Hva betyr det for økonomisk tenkende, når sparing straffes? Spurte han. – Det er ikke lett å finne penger til investeringer. Hva skjer med produktene? Vi vet ikke. Vi ser at folk tar penger ut fra banker. Det er europeisk hverdag i dag. Jeg har ikke sett en vanskeligere situasjon i min karriere, sa Persson. – Vi er godt rustet, men det vil påvirke oss på sikt

Europa eldes

Persson pekte videre på endringer i befolkningen. 

- 66 åringens pensjonsfond er ikke framtiden, sa han. – Storbritannia som for noen år siden var preget av forfall og konflikter, har i dag Europas mest imponerende utvikling. De åpnet opp for immigrasjon, og om 20 år er UK større enn Tyskland. Tyskland går andre veien, som Japan. Det betyr at markedet i Tyskland krymper. I samfunn med en voksende eldrebefolkning skrus etterspørsel ned. Oversett det til nordlige halvklode, vi holder på å gråne, sa Persson.

Han mante også tilhørerne om ikke å ta freden for gitt, og viste til situasjonen i Ukraina som påvirker europeisk politikk og økonom sterkti.

– Man kan heller ikke ta for gitt at Europa har lagt konfliktene bak seg. Vi har et annet Europa enn vi er vant med, sa Persson.

Fullt hus under Industrimøteplassen på DuVerden

Det var fullt hus da Herøya Industripark sammen med Porsgrunn kommune og NHO Telemark arrangerte Industrimøteplassen på DuVerden.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler