Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Dette er viktig når du skal beskytte teknologien og produktet ditt

– Vi ser et økt fokus på IPR, immaterielle rettigheter, fordi det fins konkurrenter over hele verden og ideer kan utløse store verdier. Sitter du på unik IPR, som teknologi og design, bør du vurdere å beskytte den, slik at du får enerett og hindrer andre i å kopiere.   

Tormod Haugen, Nowitec AS, Thor Mosaker, Zacco, Jørn Roar Bamle, industri-inkubatoren Proventia og Kim Livgård, Zacco

IPR-SEMINAR: Fra venstre Tormod Haugen, Nowitec AS, Thor Mosaker, Zacco, Jørn Roar Bamle, industri-inkubatoren Proventia og Kim Livgård, Zacco.  

Det understreker rådgivere fra firmaet Zacco, Thor Mosaker og Kim Livgård.

Patent kan være en løsning

Sammen med industri-inkubatoren Proventia arrangerte de i formiddag et gratis lunsjseminar for gründere og andre som er opptatt av IPR. Gründerbedrifter i Herøya Industripark og Klosterøya var blant deltakerne. 

Kurset dreide seg mye om patenter, vilkår for å søke og hvordan. 

– Patent sikrer at ikke andre kan kopiere produktet eller teknologien din, og gir deg enerett i 20 år. En forutsetning for å få patent er at du har en oppfinnelse, en teknisk løsning, som det ikke fins maken til i hele verden, og at den skiller seg vesentlig fra tidligere patenterte teknologier, forteller Kim Livgård. 

På riktig spor

Selskapet Nowitec AS er på riktig vei, konstaterer rådgiverne fra Zacco. Nowitec som holder til på Klosterøya, har utviklet en trådløs LED-teknologi som de ønsker å patentere.

– Vi har startet prosessen med å få sjekket ut om teknologien er kjent andre steder i verden. Så langt ser det ikke slik ut. Dermed er vi klare for å starte en prosess med å søke patent, forteller Tormod Haugen i Nowitec. Han mener seminaret har gitt utbytte, han har fått gode råd med seg videre.

Ikke for app'er

Noen av deltakerne var opptatt av nye IT- og mobilløsninger, som app'er. Rådet fra Zacco og andre deltakere på seminaret er å ikke søke patent for slike løsninger. Det tar nemlig 18 måneder fra du sender en patentsøknad, til den blir publisert. Med dagens utviklingsfart innen IT og mobilteknologi vil app'en høyst sannsynlig være utdatert når de 18 månedene har gått. 

– Har du utviklet en app er det nok viktigere å få den raskt ut i markedet enn å søke patent, og det gjelder også andre produkter med kort levetid, konstaterer Thor Mosaker.

Seminaret tok også for seg beskyttelse av varemerke, design, åndsverk og knowhow, og avsluttet med 10 vanlige fallgruber du bør unngå.

10 fallbgruber du bør unngå

  1. Sette i gang teknologiprosjekter uten å sjekke andres patentrettigheter
  2. Lansere produkter og tjenester uten å ha sjekket andres varemerkerettigheter
  3. Fortelle om/offentliggjøre oppfinnelsen før patentsøknad er sendt
  4. Tro at "dette kan vel som helst gjøre, så det er ikke patenterbart"
  5. Fortelle om bedriftshemmeligheter/knowhow for NDA er undertegnet
  6. Glemme å følge opp NDA med å markere dokumenter med "konfidensielt"
  7. Signere andres konfidensialitetsavtaler ukritisk
  8. Søke patent for tidlig og ikke følge opp hvordan produktet utvikler seg
  9. Starte samarbeid med leverandører etc uten å avklare rettigheter
  10. Ikke forsvare egne rettigheter
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler