Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Næringsministeren åpnet Yaras test-fabrikk for rensing av NOx-utslipp

Næringsminister Monica Mæland åpnet i formiddag Yaras test-fabrikk som skal rense NOx-utslipp til luft. Markedet for en slik teknologi er stort, og Yara er en av verdens største aktører i dette markedet.

Monica Mæland åpnet Yaras testfabrikk for NOx-utslipp i dag.

Næringsminister Monica Mæland åpnet Yaras testfabrikk for rensing av NOx-utslipp i dag, her assistert av Yaras CEO, Torgeir Kvidal. (Foto: Siri Krohn-Fagervoll)

– Både testanleggene og Yaras store utvidelsesprosjekt er eksempler på det grønne skiftet, understreket Monica Mæland i sitt innlegg. – Denne regionen har mange ganger måtte ta et krafttak og omstille seg, og nå går dere i bresjen for å få verdens reneste gjødselproduksjon, konstaterte hun. 

Største investering på 10 år

Det er Yara Research and Development Centers på Herøya som har ansvar for test-fabrikken for rensing av NOx-utslipp, samt flere andre testanlegg. De var dagens arrangør, men Yara Porsgrunn med fabrikksjef Per Knudsen i spissen var i høyeste grad også til stede.

Han redegjorde for det store utvidelsesprosjekt, Yara Bamboo, som vil koste 2,25 milliarder kroner, og som vil gi ny salpetersyrefabrikk og økt produksjon av mineralgjødsel (NPK) og kalksalpeter. Monica Mæland viste til departementet undersøkelser, og mente at det ikke har vært så store investeringer i landbasert industri de siste 10 årene. Les også Yara utvider gjødselkapasiteten på Herøya

Stor rensegrad

Det framtidsrettede testanlegget for rensing av NOx ligger i et av de eldste byggene i Herøya Industripark, Bygg 20, som ble bygd i 1928.

Dette er Yaras forbrenningsanlegg for ammoniakk. Ved forbrenning dannes det NOx-gasser, som brukes i Yaras prosesser for å lage salpetersyre og deretter gjødsel. Hvis gassen slippes ut til luft er den helse- og miljøskadelig. Slike utslipp kommer fra en rekke forbrenningsprosesser, som dieselmotorer og sementindustri. 

Flere testanlegg

To andre testanlegg ble også innviet i dag. Det ene er knyttet til rensing av NOx, men i mindre skala og større detalj enn det store anlegget. Det siste anlegget er knyttet til produksjon av mineralgjødsel (NPK). Det skal brukes til å forbedre gjødselprosessene og produktet. De tre testanleggene har kostet rundt 100 millioner kroner. 

– Lokalt samarbeid mellom teknologitungt fabrikkmiljø og spisskompetanse innen FoU har vært avgjørende for å bygge en slik miljøprofil, understreker Yaras CEO, Torgeir Kvidal. Les også Yara med offensiv pilotering på Herøya.

Offentlig støtte 

Både Enova og Innovasjon Norge har støttet Yaras store investering med henholdsvis 52 og 10 millioner NOK. Denne støtten har vært et viktig bidrag til at de innovative miljøelementene i prosjektet har fått en akseptabel lønnsomhet, sier Kvidal.

Innovasjon Norge har også gitt tilsagn til støtte på 13,5 millioner NOK til de tre testanleggene. 

Fra venstre Rune Holmen, Enova, Anders Holst, Yaras Energy Hunter og Gry Kolbjørnsen Langbakk, Innovasjon Norge.

YARAS STØTTESPILLERE: Fra venstre Rune Holmen, Enova, Anders Holst, Yaras Energy Hunter og Gry Kolbjørnsen Langbakk, Innovasjon Norge.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler