Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Hjernens uke - fokus på slag

Ved å kjenne igjen symptomer på hjerneslag og handle raskt, kan man være med å redde liv. Det understreker Lina Momrak og Linn Therese Jacobsen fra Sykehuset Telemark.

Herøya Industripark AS, besøk fra Sykehuset Telemark. Slagenheten.

Lina Momrak og Linn Therese Jacobsen informerer om hjerneslag til interesserte Rune Ebersten og Jørn T. Brynhildsen fra Herøya Nett AS

De som besøkte sentralkantina tirsdag ved lunsjtider kunne treffe Linn Therese Jacobsen og Lina Momrak fra ambulant slagteam ved Sykehuset Telemark. De hadde stand i inngangspartiet og delte ut informasjon om symptomer på slag og hvordan du skal opptre dersom du eller noen rundt deg i hjemmet eller på arbeidsplassen rammes.

-Tiden spiller en avgjørende faktor, sier Linn Therese. Så snart du gjenkjenner noen av symptomene, ring 113. Ikke gå via fastlege eller legevakt, dra direkte til sykehuset. Her er ingen tid å miste.

De fire tydelige symptomene på hjerneslag
Symptomene du bør se etter kan forkortes til FAST - raskt

F Fjes - lammelse i ansiktet- smiler skjevt
A Arm - lammelse i en arm
S Språk - språkfortyrrelse- finner ikke riktig ord
T Tale - Taleforstyrrelse- utydelig tale

Omkring 15000 av Norges befolkning rammes hvert år av slag, en fellesbetegnelse for blodpropp eller blødning i hjernen.  –Det er den vanligste årsaken til handicap blant eldre mennesker, mange av dem ender i rullestol, sier Lina og legger til at slagpasienter som ikke kommer raskt nok til behandling trenger lenger tid til rekonvalesens. Ikke bare eldre, men alle kan rammes av slag.

-Men man trenger ikke ende opp i rullestol, legger Lina til. Sykehuset Telemark har spesialisert slagenhet, og mye kompetanse. Behandlingen de gir løser opp blodpropp med blodfortynnende og hjernen får igjen blodtilførsel. Målet er at pasienten kan reise hjem uten symptomer, og uten en lang periode foran seg med opptrening.

De to har vært rundt på flere arbeidsplasser med informasjon. -Det er viktig med slikt informasjonsarbeid, bekrefter de begge. Kunnskap om slag kan redde liv og hindre varig handicap.

 –I dag har vi hilst på og snakket med mange hyggelige mennesker, smilte  Linn Therese og Lina. I kantineområdet stoppet mange opp for å høre mer om tema eller fortalte om egne opplevelser og erfaringer rundt slag.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler