Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Statsministeren besøkte Herøya

De fleste norske statsministere i nyere tid har besøkt industrianleggene på Herøya. Til og med Sovjetunionens mektige leder Nikita Krustsjov var her i 1964 sammen med Einar Gerhardsen. Siste tirsdag i februar var det statsminister Erna Solbergs tur til å besøke Industriparken.

Statsminister Erna Solberg i samtale med lærlinger i Bilfinger i Herøya Industripark

Statsministeren og kunnskapsministeren i samtale med lærlingene Tommy Kåsene og Petter Dreier Andersen, samt Kjetil Groa fra Bilfinger.

Statsministeren hadde med seg undervisningsminister Torbjørn Røe Isaksen. Formålet med visitten var å få førstehånds kunnskap om prosjektet «Fra talent til fagarbeider». Plastmekanikerlærling Tommy Kåsene og platearbeiderlærling Petter Dreier Andersen er med i prosjektet, som går ut på å føre skoletrøtte ungdommer fram til fagbrev. Begge er lærlinger hos Bilfinger Industrial Services Norway på Herøya.

I Plastverkstedet
– Hva brukes dette til? Hva driver du med? Er dette et spesialmateriale? Spørsmålene kom tett fra statsminister Erna Solberg da lærlingen Tommy Kåsene viste de prominente gjestene rundt på arbeidsplassen sin.

– Plastverkstedet må være et fint sted å være lærling siden det er så mange manuelle arbeidsprosesser her, mente statsministeren, og fikk støtte av Tommy. – Her ser vi nytten av å lære matematikk gjennom praktisk arbeid. Det er motiverende. Spesielt for oss som var godt over middels skoletrøtte da vi ble tatt inn som lærlinger hos Bilfinger.

«Fra talent til fagarbeider»
Prosjektet, som er et samarbeid mellom Telemark fylkeskommune, NHO, LO, Kunnskapsdepartementet og flere videregående skoler, er enestående i Norge. Bilfinger bidrar med å gi de to ungdommene mulighet til å gå i lære og ta fagbrev uten å ha gjennomført to års formell utdanning på videregående skole. Ungdommene går fire år i lære i stedet.

Statsministeren og undervisningsministeren kom i hver sin sorte regjeringsbil med stort følge og politibevoktning. Utenfor resepsjonen ble gjestene mottatt av leder for Herøya Industripark Thor Oscar Bolstad, ordfører i Porsgrunn Øystein Beyer og direktør for Bilfinger Paul Rune Aasrum. Etter en sikkerhetsgjennomgang og utdeling av hjelm ledet leder for verkstedene Gunnar Bråthen gjestene inn til Plastverkstedet. Der ble ministerne mottatt av leder for verkstedet Kjetil Groa og de to lærlingene, som stod for omvisningen.

Dyktige lærlinger får jobb
– Vi var godt over gjennomsnittet drittlei skolen, forteller Tommy, som på spørsmål fra statsministeren smilende og litt flau medgir at fraværet på ungdomsskolen var høyt. – Men nå er det noe annet. Nå er det ikke mye fravær.

– Lærlinger som står opp om morgenen, viser interesse for faget sitt og gjør en god jobb - de får jobb hos oss, skyter Paul Rune Aasrum inn.

– Da synes jeg dere har en bra deal her, fastslår statsminister Solberg kjapt. – Jeg ser at journalistene her har notert løftet, så nå må dere bare gripe sjansen, fortsetter hun før en i følget minner henne på at statsministeren nå må videre til neste post på programmet under telemarksbesøket.

Før omvisningen var ferdig, hadde Aasrum og Bråthen rukket å sette statsministeren inn i problemstillinger knyttet til rekruttering av fagarbeidere og arbeidet industrien legger ned for å skaffe nok kvalifisert arbeidskraft.

– Landet kommer til å trenge flere unge med yrkesfaglig bakgrunn framover, konkluderte Solberg. – Og det er viktig å gripe fatt i de unge som ikke takler skolegangen. Nå skal vi lære av de beste prosjektene som fylkeskommunene har gjennomført sammen med næringslivet og andre parter. Vi oppsummerer nå, og så beslutter vi videre, avsluttet statsministeren.

Nervøse
– Hvordan var det å vise statsministeren rundt på verkstedet?

– Det var veldig spesielt, svarer de to lærlingene nesten i kor. Vi var redde for å si og gjøre noe galt, men jeg synes vi klarte oss bra, sier Petter. Vi hadde ikke forberedt oss noe spesielt, for vi kunne jo ikke vite hva en statsminister ville spørre om. Heldigvis overrasket hun oss ikke med vanskelige spørsmål. Vi forklarte bare hva vi driver med, og hva vi lærer.

– Så dere ble ikke «starstruck» av å skulle guide to av landets fremste politikere rundt i verkstedet?

– Nei, egentlig ikke, svarer Tommy. På NHOs årskonferanse fortalte jeg Kronprinsparet om dette opplegget, så da var det ikke så skummelt å møte statsministeren.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler