Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Imponerende idérikdom fra studentbedrifter

Bredden var imponerende stor da syv studentbedrifter presenterte sine ideer for et kritisk panel i Informasjonssalen i Herøya Industripark. Ideene som studentene fra høyskolen i Telemark (HiT) har jobbet med siden skolestart i høst, varierte fra tekniske løsninger til kreative prosjekter.

Samtalene i pausene var viktige. Her får studentene gode råd av Morten Braatø fra Proventia, Torkild Follaug fra Connect og Dag Gulliksen fra Helseinnovasjon Telemark.

‑ Vår oppgave som inkubator er å hjelpe de beste ideene fram til å bli gode bedrifter, forklarer daglig leder for inkubatoren Proventia, Morten Braatø. – Vi samarbeider med HiT for å hjelpe fram studentbedriftene. Det er mange studenter som har gode ideer, og Proventia ønsker å gjøre det kjent for dem at det finnes gode muligheter for å utvikle ideene. De kan ta med seg ideene sine til oss og få hjelp av støtteapparatet vi er en del av.

Ekspertpanel
«Springbrett» er en del av Gründeruka, og Industri-inkubatoren Proventia var vertskap for arrangementet. Forretningsutvikler Torkild Follaug fra Connect ledet programmet, der de syv studentbedriftene fra HiT fikk fem minutter til å presentere sine ideer før de fikk tilbakemelding fra et svært kompetent panel.

‑ Studentene har gjort en kjempeinnsats. Vår jobb er å rydde vei for dem framover, sier Follaug. – Vi skal gjøre vår jobb, med det forutsetter at studentene fortsetter å ha engasjement og tro på ideene sine. Da kan vi hjelpe dem videre.

Connect er et samarbeid mellom 500 bedrifter i Norge, med 2 000 ressurspersoner med ulik fagkompetanse. – «Springbrett» er et viktig tiltak, og vi samarbeider med HiT fordi studentbedrifter er den beste kanalen for å få fram gründerbedrifter. Innovasjon og utvikling er avgjørende for næringslivet. Derfor er dette midt i blinken for oss, understreker Follaug.

Mange kriterier
Studentbedriftene ble bedømt etter en rekke kriterier: forretningsplan, innovasjonshøyde, samarbeid, presentasjon, markedsbehov og dommernes magefølelse. Bredden i tilbakemeldingene fra panelet var like stor som spekteret av ideer, fra dødsbra og fantastisk til «ideen må selges bedre» og advarsler om at produktet kan kjøpes på Biltema for 15 kroner om to år.

I hovedsak var paneldeltakerne positive til arbeidet studentbedriftene hadde lagt ned - både når det gjelder jobben bak å drive fram ideene, presentasjon av ideene, og vurdering av muligheten for å realisere dem. Panelet bestod av Morten Braatø (Proventia), Jan Inge Nilsen (Galtung Nilsen), Dag Gulliksen (Helseinnovasjon Telemark), Ståle Tveit (Vekst i Grenland) og Gry Langbakk (Innovasjon Norge).

Viktig for oss
‑ Jeg vil gratulere studentbedriftene som har presentert seg her. De har kommet veldig langt, og jeg vet at det ligger veldig mye hardt arbeid bak ideene, sier professor dr. ing. Svein Thore Hagen ved Høgskolen i Telemark. – Vi spør oss hvert eneste år om det blir noe av studentbedriftene. Svaret har vi fått i dag. Ideene er veldig gode. Nå gjenstår bare enda mer hardt arbeid for å føre ideene videre.

Studentbedrifter fra Høgskolen i Telemark har gjennom de siste årene vært blant de ledende i landet med topplasseringer i NM og EM. Bedriftene er en treningsarena for produkt- og forretningsutvikling og etablering av egen forretningsvirksomhet. For noen er en studentbedrift et valgfag, men for enkelte er det obligatorisk å delta i en studentbedrift. Det gjelder kunst og designstudiet, som for mange studenter ender opp i egen virksomhet.

Tung satsing
‑ HiT satser tungt på studentbedrifter, understreker Hagen. – Vi er opptatt av at studentene selv har ideene de vil bygge virksomheten på. Det er viktig for at studentene skal få et personlig eierskap til ideen. Deltakelse gir studentene 20 vekttall og en helt spesiell kompetanse de ikke kunne fått på annen måte, forklarer han. 

– En slik samling som veiledere og studenter deltar på her i dag, er en mye mer effektiv undervisning enn vi kunne fått til på campus. Vi filmer presentasjonene og gjennomgår dem i grupper etterpå. Derfor er jeg utrolig glad for at vi har fem godt kvalifiserte paneldeltakere som gir studentene våre kritisk og konstruktiv tilbakemelding på presentasjonene de holder, understreker han.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler