Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Kjemisafari vekket nysgjerrighet og interesse

— Dette var interessant og relevant. En annerledes skoledag. Jeg har lært mye i dag. Spennende å se hva kjemistudier kan føre til. Vi visste ikke at det lages så mange forskjellige produkter basert på kjemiske prosesser i industriparken.

Dette var noen av kommentarene som falt underveis i gårdagens Kjemisafari i Herøya Industripark. Safarien ble arrangert av Høgskolen i Telemark og bedrifter i industripark, og var del av Forskningsdagene. Rundt 80 videregående elever fra Grenland deltok, og Statoil, Ineos og Addcon fikk anledning til å vise det fremste innen kjemi og forskning.

Nysgjerrighet og interesse
Målet med safarien var å vekke nysgjerrighet og interesse for kjemiens og forskningens betydning, noe som samsvarer godt med mål i læreplan for videregående skole. Lærerne Trine Breirem, Porsgrunn videregående skole og Sissel Solberg, Skien videregående skole, var ikke i tvil om at kjemisafarien ga utbytte, både til elever og lærere. - Her var det noe for alle, konstaterte Solberg etter endt safari.

Dagen ble innledet av Rolf Olaf Larsen, HIP, som ga en forelesning med tema  "Hverdagens kjemi". Han forklarte hvordan kjemien bokstavelig talt setter farge på hverdagen gjennom tilsetninger til f.eks. mat, hvordan kjemi beskytter klærne våre mot vær og vind, men også hvilke utfordringer kjemien kan gi med hensyn til utslipp, avfall og forurensning.

Fra gass til plast
Hos Ineos fikk elevene innblikk i PVC-plastens ulike kvaliteter og anvendelsesområder. På laben demonstrerte Kari-Anne Leth-Olsen og Robert Jensen hvordan PVC-pulver blir omdannet til plastfolie på en glovarm valse, og hvordan plasten kan farges.

Elevene møtte også Siv Kaggerud som fortalte med innlevelse om ingeniørens daglig arbeid og de mer langsiktige oppgavene som skal løses. Teknologisjef Steinar Kvisle gikk gjennom kjemien fra gass til plast, en prosess som er del av elevenes pensum.

Til flyplasser og gris   
Naboen Addcon lager en rekke nyttige produkter basert på formiater, som hjortetaksalt som brukes i bakst, avisings-væske for flyplasser, ensileringsmiddelet GrasAAT som blandes i høyet før det pakkes til hvite plastballer og fôrtilskudd til griser.

Addcon-leder Geir Sundmark, godt hjulpet av TAF-lærling Anne Rebekka Eikeland, forklarte kjemien, sendte rundt "smaksprøver" av produktene, serverte kjeks med hjortetaksalt og viste rundt i det nye tapperiet.

Klimautfordringer
Statoil er sterkt engasjert i utvikling av teknologi for CO2-rensing. Forsker Johan Daniel Käck tok i mot elevene i Statoils testlokaler og forklarte hvorfor og hvordan selskapet jobber med de globale klimautfordringene. Han fortalte også hvordan det er å jobbe som forsker i Statoil.

- Her er det svært mange valgmuligheter, selv har jeg væt "omskolert" fra å jobbe med keramer til å jobbe med olje, gass og CO2-rensing. Som forsker jobber du svært selvstendig og i team med mange andre faggrupper. Det er utrolig spennende og kan anbefales, avsluttet Köck.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler