Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Forskningsdagen på Herøya: Stor interesse for framtidens matproduksjon

Miljøbevisste og nysgjerrige videregående elever fikk bokstavelig talt ’vann på mølla’ da Yaras Amund Myrstad fortalte om pilot anlegg i Sahara som skal lage ferskvann til matproduksjon med solenergi og sjøvann under forskningsdagen på Herøya igår.

Fra venstre: Fredrik Holmberg, Amelie Jenshaug Arnesen og Therese Bang fra Skien Videregående skole, Amund Myrstad og Stine Karlsen fra Yara.

Spørsmålene haglet fra elever og lærere om bærekraftig produksjon av vann og mat i framtiden. De fikk høre om selskapets forskningsinnsats for å sikre matforsyning til 9,5 milliarder mennesker på jorda i 2050. 

Les mer om: Yara Technology Center.

Fornybar framtid

-Vi er interessert i fornybare løsninger, det er framtiden, var den tydelige meldingen fra 3 engasjerte elever, fv. Fredrik Holmberg, Amelie Jenshaug Arnesen og Therese Bang fra Skien Videregående skole.

Yaras Amund Myrstad og prosessingeniør Stine Karlsen svarte villig på elevenes spørsmål.

Forsker for nye løsninger

-Produksjon av nøkkelressurser som rent vann, ren energi og bærekraftig produksjon av mat er vår tids store utfordringer, og Yara har flere langsiktige forskningsprosjekter for å finne løsninger som er bærekraftig, fortalte Myrstad.

Yara  har i samarbeid med Bellona og qatar selskapet Qafco bygd et pilotanlegg i ørkenen som skal produsere ferskvann for matproduksjon fra solenergi og sjøvann.

Ifølge Yara er pilotanlegget i Qatar en unik forskningsplattform for å optimalisere miljøvennlig teknologi som kan skape nye grøntarealer til å dyrke mat, vann, ren energi og biomasse i ørkenområder. 

Les mer:  The Sahara Forest Project – From vision to reality

Kritiske spørsmål

Elever og lærere stilte flere kritiske spørsmål til Yara ingeniørene.  Hva skjer med smak og næringsinnhold i matvarene når matproduksjon intensiveres? Hva med saltinnholdet i havet når saltvann blir kilde for å lage ferskvann?

-Vi liker kritiske spørsmål for å se en situasjon fra forskjellige sider, sa Frederik Holmberg som selv har vært på besøk i olje- og ørkenlandet Qatar der Yara har sitt Sahara Forest prosjekt.  

Fikk mange svar

 En 100-talls 3dje klassinger fra vidergående skoler i Grenland fikk svar på mange spørsmål i møte med forskere og ingeniører fra Yara, Statoil og Herøya Industripark i forskningsparken.  Det er 3dje gang forskningsdagene arrangeres på Herøya.  Under årets tema ’Hav og Vann’ fikk elevene en komplett dag med foredrag , film og fun facts om Vann i kroppen,  Vann og matproduksjon,  Vann og Arktis i tillegg til Yara ingeniøren Stine Karlsens berettelse om en helt vanlig dag på jobb.  

Fikk dere lyst til å bli ingeniør etter dette?

-Vi synes dette er interessant, sier 3 engasjerte elever.

Therese Bang og Fredrik Holmberg utelukker ikke en realfags karriere, mens Amelie Jenshaug Arnesen forteller at hun allerede har bestemt seg for å bli lege for fødselshjelp.  

 

Fakta:  Forskningsdagene er en årlig , nasjonal forskningsfestival som skal skape forståelse og begeistring for forskning. I Telemark går dagene fra 18. til 29. sept, 2013. Høgskolen i Telemark har ansvar for gjennomføring i samarbeid med en rekke virksomheter. Les mer om Forskningsdagene 2013.  

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler