Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Proffer i oppstart og drift av fabrikker

Victor Dias og Stian Endresen er i full gang med oppkjøring av RHI-fabrikken på Herøya. Før det var de med å starte opp REC og SIC. Møt fabrikkproffene på oppstart og drift.

Bildet av Victor Dias

Victor Dias (bildet), prosessingeniør og Porsgrunnsgutt fra Portugal, og Stian Endresen, skiftleder og Skiensgutt fra Gimsøy, er midt i oppkjøring av den nye RHI-fabrikken på Herøya. 8. november er det duket for offisiell åpning. Innen da skal helst det meste gå på skinner.

Fra solcelle til ildfast
Dias og Endresen har bred erfaring og er blitt profesjonelle på å starte opp og drifte fabrikker. De var begge med å kjøre i gang “greenfield”-anleggene til solindustriselskapene REC og SIC på Herøya i 2008-09. Nå bruker de all sin erfaring og prosessforståelse på oppstart av RHI Normag, som skal produsere fused magnesia, et råstoff for å lage ildfast murverk.

Prosessforståelse
Prosessforståelse kan gjenbrukes i hvilket som helst prosessanlegg, er Endresen og Dias enige om. Til sammen har de et bredt spekter av industrierfaring på CV’en. Stian Endresen har erfaring fra papir-, olje og gass-, sement- og solindustri hos SIC. Victor Dias fra bil-, tog- og emballasjeindustri i Portugal og nå sist solindustri med REC.

Raskere fokus
Erfaring fra forskjellige fabrikker og produksjonsprosesser gir mangfoldig kunnskap, påpeker Victor Dias.

– Det gjør at jeg ser ting på andre måter og det hjelper meg til å fokusere raskere på det som er viktig, forteller han.

– Vi er fem som jobber spesielt med å ’fintune’ maskiner og prosessen. At RHI satser ressurser på dette er flott. Det gir store utfordringer og muligheter til å bruke kompetansen og få vist fram verdien av egen erfaring og kunnskap, sier prosessingeniøren engasjert.

Krevende moro
RHI på Herøya består både av eldre ombygde anlegg og et nybygd fabrikkanlegg. Byggene ligger spredt på området. Skiftleder Endresen (bildet under) avslører at det har vært krevende å starte opp pga. avstandene. Han har gått ned én buksestørrelse de siste ukene. 

– Ved oppstart og innkjøring av en fabrikk bruker vi masse energi på å få alt til å fungere slik det skal, forteller Stian Endresen. – For å bli god så kreves mye jobbing. Men det er moro.

Endresen er skiftleder i de eldre fabrikkanleggene som produserer magnesiumoksid. Kalsinator, felleanlegg og ovn er allerede satt i drift.

– Nå skal vi trimme oss inn. Det ser lovende ut, beretter han og roser skiftlaget som har gjort en strålende innsats. – Vi har med oss erfarne folk fra Hydro-tiden sammen med nyansatte operatører fra SIC, forklarer han.

Bygge samhold
Endresen er opptatt av å bygge samhold blant operatørene. Det er særlig viktig på RHI hvor mange sitter spredt. 

– Det blir viktig å samle troppene og skape gode relasjoner. Det gir energi, smiler Stian Endresen. Han forteller om det gode samholdet mellom kollegaer på SIC som han gjerne vil gjenskape her.

Mange fra nedlagte SIC og REC er på nytt blitt kolleger i RHI. To på skiftet til Stian Endresen er tidligere SIC kollegaer.

Beste som har skjedd
– RHI er det beste som kunne skjedd meg, understreker Victor Dias. Han fant drømmejobben. Her får han brukt kjernekompetansen sin, industriell prosess. Og i tillegg er det kort reisevei fra Porsgrunn hvor han har kjøpt leilighet. Han liker jobbforholdene.

– Jeg kjenner mange og trives godt her, sier prosessingeniøren som har satt seg flere mål utover ’fintuning’ av prosessanleggene til RHI. – Jeg skal lære meg enda bedre norsk, fastslår Dias som ser på seg selv som etablert Porsgrunnsgutt.

bildet av skiftlaget RHI

Skiftlaget fra kalsinatoren: Fra venstre skiftleder Stian Andresen, Tina Helene Gundersen (fra SIC), Bjørn Waskaas og Hans Jørgen Huitfeldt (veteran fra Hydro)

Les mer: Om RHI Normag og Offisiell åpning 8. november

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler