Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Full støtte for magnesiumfabrikk på Herøya

– Silmag Production AS lanserte på en presskonferanse i dag sine planer om å bygge Europas eneste og mest miljøvennlige magnesium og silikaproduksjon – på Herøya i Porsgrunn. Herøya Arbeiderforening gir sin fulle støtte og garanterer 10 millioner kroner for å komme i gang raskt. 

s

Historisk: Herøya Arbeiderforenings bidrag med garanti på 10 millioner for å komme i gang raskt med prosjektet er historisk. – Vi vil bidra til å skape nye arbeidsplasser, sier lederen av HAF, Tor Morten Thorsen (th) og tillitsvalgt Jan Erik Olsen. Silmag er representert ved finansdirektør Jørn Barkenæs og HR/IT-direktør Gunnar andersen

Gründerne i Silmag production AS arbeider nå hardt for å starte opp prosjekteringsfasen. I løpet av 2012 skal prosjektet ha sikret fullfinansiering på kort og lang sikt, samt starte bygging og oppkjøring av pilotanlegg og omsmelte av magnesium.

– Vårt fokus er å sette prosjektet, det betyr nå å finansiere opp 40 millioner kroner for å komme i gang med engineeringsdelen, overta pilotanlegg og rettigheter fra Hydro, sier Gunnar Andersen, HR og IT direktør i selskapet. 

Historisk drahjelp i oppstarten
Den første aktøren som har kommet inn og sikrer prosjektet er Herøya Arbeiderforening. De garanterer for 10 millioner kroner.  Vekst i Grenland har også bidratt med 150 000 kroner i startfasen. 

– Initiativet til Herøya Arbeiderforening er historisk, noe ingen har sett maken til, smiler Andersen strålende fornøyd. Vi er optimistiske og har gode samtaler videre med det offentlige for å skaffe de resterende 30 millionene.

Gründerne arbeider parallelt med investormiljøer for langsiktig finansiering av fabrikken som beløper seg til 3,2 milliarder. De opplever positive signaler fra investorer og også oppmerksomhet fra EU som følger med på planene om etablering av Europas eneste og ’grønneste’ magnesiumproduksjon. Kina står for 85 prosent av verdens magnesiumproduksjon i dag. 

Konkurransedyktig
Silmag Production vil konkurrere med Kina på magnesium, men fabrikken skal også produsere silika som bl.a. brukes i bildekk for bedre veigrep. Her er det ikke konkurranse. I tillegg skal fabrikken ikke bare levere magnesium som råvare, men også ferdige produkter og deler av magnesium som vil bidra sterkt til inntjeningen.

Grønne fotspor
Produksjonsprosessene i den nye fabrikken og bruk av vannkraft, grønn energi, betyr at fabrikken blir den mest miljøvennlige i verden med meget lave utslipp av CO2. Bilindustrien er opptatt av dette, og de er allerede interessert i å diskutere rammeavtaler, fortalte gründerne på pressekonferansen.

Herøya ideelt
Silmag- gründerne peker på at Herøya er ideelt for bygging av den nye fabrikken. Hydros tidligere magnesiumfabrikk kan gjenbrukes, det finnes god infrastruktur og ikke minst mye kompetanse tilgjengelig. Og derfor blir det også mye billigere enn å bygge en slik fabrikk på såkalt ”greenfield”.  Det vil kunne beløpe seg til 10 milliarder. 

FAKTA:

  • Selskapsnavn: Silmag Production AS
  • Eiere og ledelse: Ulf Foldvik, administrerende direktør, Jørn Barkenæs, Finansdirektør, Per Bjørn Engseth, prosjektdirektør og Gunnar Andersen, HR og IT direktør.
  • Prosjektfase 2012: Rekruttering: 60-70 personer. Start omsmelte magnesium, kjøring silikatesting i pilotanlegg.
  • Hovedprosjekt 2012-2014: Bygging, 1000-1500 personer involvert i 2 år. Oppstart høsten 2014. Driftsfasen: 300 personer.
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler