Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Skolerådgivere med blikk for teknologiske arbeidsplasser

Jeg har fått en ny vinkling på Herøya industrien. Moro å se endringene og treffe engasjerte lærlinger. Vi må få til mer samarbeid. Det er nytteverdi for livet når vi skal motivere ungdom videre.

Bilde av skolerådgivere på besøk Plastverksted Bilfinger

Dette var kommentarer som yrkesrådgivere fra ungdomsskolene og videregående skoler i Porsgrunn og Skien delte ivrig etter et heldags dypdykk hos industribedriftene på Herøya for kort tid siden. En 20-talls rådgivere fra skoler, karrieresenter og fylkeskommune møtte BIS Production Partner, Ineos og Yara som viste fram og fortalte om yrkesmuligheter og behovet for rekruttering av lærlinger og kandidater med høyere utdannelse. 

Høyteknologiske yrker
Industrien er blitt en høyteknologisk arbeidsplass med mange fagfelt. BIS kan skilte med 30 fagdisipliner innenfor verksted enheten. Bl.a. har de eget plastverksted hvor skroget til Kongsberg Maritims unike selvgående undervannsfartøy, HUGIN, blir beregnet med millimeterpresisjon og laget i karbonfiber. – Beregningskompetanse på plastkomposit er noe vi trenger, men som vi sliter med å finne idag, sier Gunnar Bråthen, BIS Production Partner.

Forstå mulighetene
Initiativet fra NHO i samarbeid med opplæringskontoret Industrilærling, til en industridag for skolerådgivere er å skape et samarbeidsklima for økt forståelse av bedriftenes framtidige behov.

- Det er viktig at rådgivere forstår hva yrkene og mulighetene er. At de setter seg inn i hva industrien trenger, påpeker Kerstin Laue fra NHO. De skal gi langsiktige råd, så da er det moro å se når de treffer engasjerte lærlinger og blir begeistret over de spennende komplekse arbeidsmulighetene som finnes her.

Trenger mange nye
Industribedriftene på Herøya, som for landet generelt, står overfor et generasjonsskifte, og kommer  til å ha behov for mange nye framover. Bare Yara Porsgrunn planlegger å ta inn over 120, pluss en førti-talls til Yara Teknologi og Prosjekt de neste fire årene. En tredjedel av disse er operatører, en tredjedel masternivå og en tredjedel andre.

Hva gjør en ingeniør?

Rådgiverne møtte også Siw Christin Kaggerud, en ung sivilingeniør fra INEOS som fortalte hvorfor hun valgte ingeniørutdannelse, om interessen for realfagene og mulighetene hun så karrieremessig.  Hun ga besøket et innblikk i sitt daglige arbeid i PVC-fabrikken, og hvordan hun som del av et team er med på løse oppgaver og utfordringer i hverdagen. Det starter med morgenmøte i fabrikken og gjennomgang av produksjonen siste døgn. Dersom noe er unormalt, må problemene løses raskt slik at fabrikken kan levere produkter av riktig kvalitet og til rett tid til kundene. Siw jobber også med langsiktige oppgaver, forbedringer som er med på å gjøre produktene mer kostnadseffektive.

INEOS samarbeider for øvrig med universiteter og høgskoler i inn- og utland, og har for tiden en indisk student fra Universitet i Oslo på studieopphold på Herøya i forbindelse med doktorgrad.

Satse på mer samarbeid
Industrien trenger både flinke fagfolk til drift i fabrikkene og de gode ingeniørene, men i hovedsak folk med yrkesfaglig utdanning. Hva som kan gjøres for å dekke etterspørselen etter fagfolk framover er det store spørsmålet.

- Skole og industri må samarbeide mer, sier Ole Ødegaarden i Fylkeskommunen .

Og Herøya-bedriftene er på tilbudssiden med foredrag i klasserommet og besøk av skoleelever. Snart åpner også byens teknologiske lekeplass, Vitensenteret som forhåpentligvis skal stimulere til enda mer interesse for teknologi og naturfag.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler