Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Verdens mest komplekse testrigg for olje

Statoils testanlegg for oljeproduksjon på Herøya er avgjørende for suksess når selskapet utvinner olje verden over. – Vi er store og unike på laboratorie- og storskala testing av olje, sier Jarann Wold Pettersen (bildet), Statoils plassjef i Porsgrunn.

Det er stadig vanskeligere å få tilgang til «enkel» olje. Oljeselskapene må ut på større dyp, lenger nord, og oljen er ofte mye tyngre og kompleks enn den fra Nordsjøen. Statoil har over 200 medarbeidere i Porsgrunn. Flesteparten jobber ved forskningssenteret og bidrar til at selskapet er i verdenseliten med å få ut mer olje.

– I Porsgrunn har vi mer enn 45 rigger som leverer store mengder data. Kronjuvelen her er verdens mest komplekse storskala testloop for oljeproduksjon, forteller Jarann Wold Pettersen. – Denne riggen er avgjørende for å lykkes i Statoils oljeutvinning verden over, understreker mannen som selv har tre års erfaring fra Statoils virksomhet i Iran.

 Konkurransefordel
”Statoil er det eneste oljeselskapet jeg vet om som har et slikt anlegg. Det er en fordel i konkurransen med andre oljeselskaper om tilgang på nye ressurser”, sa konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil, Margareth Øvrum til Teknisk Ukeblad.

Og da konsernsjef Helge Lund markerte oppstart av Peregrino-feltet utenfor Brasil i april 2011, uttalte han til NTB at, ”Her har Statoil teknologi og erfaring som gjør at vi har fått til noe som andre selskaper har gitt opp.”

– Mye av denne kompetansen kommer fra forskning gjort ved forskningssenteret her på Herøya, forteller Wold Pettersen. – Flerfaseriggen er nå fylt opp med akkurat olje fra Peregrino, og vi kommer til å kjøre forsøk med denne oljen mesteparten av dette året. Utfordringen med Peregrino-oljen er at den i tillegg til å være tung, dvs. med egenvekt nær vann, er meget viskøs, seig, ikke ulik sirup.

Investerer i testrigger
De siste fire årene har Statoil investert 300 millioner kroner i forskjellige testrigger på Herøya. 120 millioner kroner ble brukt for å utvide den store flerfaseloopen for å kunne gjennomføre tester med tungoljer.

– Anlegget kjøres under reelle betingelser med samme oljer, høye trykk og temperatur som på feltene vi tester for (nå Peregrino-olje fra Brasil). Anlegget har eget kontrollrom og mannskapet går to-skift. Her kan vi simulere hele prosessen, fra oljen strømmer inn i brønnen til den blir sendt videre til raffinering, forteller Pettersen.

Utvidelsen av anlegget ble gjort for å sikre god oppstart i Brasil og bidra til å være raskt oppe på planlagt produksjon på 100.000 fat per dag. Statoil har også flere tungoljefelt på britisk sokkel som modnes med tanke på utbygging.

– Statoils vekst de neste årene er basert på at vi skal være best på teknologi. Vi har utvidet forskningsbudsjettet for inneværende år med over en 1/2 milliard fra 2,2 til 2,8 milliarder. Utfordringene står i kø, og vi i Porsgrunn skal fortsatt være en betydelig bidragsyter til at det norske oljeeventyret fortsetter, smiler Jarann Wold Pettersen.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler