Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

RHI med ren og effektiv fabrikk

Det verdensledende selskapet innenfor ildfast murverk, RHI, kjører i gang sin nye fabrikk på Herøya i august i år. – Dette blir en av selskapets reneste og mest effektive fabrikker i verden, sier prosjektleder og framtidig driftssjef Thomas Mueller stolt.

Ny RHI fabrikk

Bygging av ny fabrikk til 500 millioner på Herøya er den største investering i landbasert industri i Norge nå. Fabrikken skal produsere krystallisert magnesiumoksid, og kan derfor gjenbruke deler av produksjonsutstyr fra Hydros tidligere magnesiumfabrikk, i tillegg til at det bygges nytt.

– Vi var heldig med mild vinter, det er alltid bra for framdrift i byggeprosjekter. Vi er i rute, smiler Mueller som kan skilte med å ha gjennomført flere store miljøprosjekter ved fabrikker i Østerrike. – En utfordring ved å bygge ny fabrikk er skjerpede krav for utslipp og miljø, forteller Mueller. – RHI har investert mye i miljøforbedringstiltak, og her skal vi bygge en av selskapets reneste og mest effektive fabrikker. 

I disse dager kles produksjonshallen inn, og montering av utstyr starter i mai. Den første produksjonslinjen kjøres i gang i slutten av august.

Lokale råvarer, billig energi
– Hvorfor valgte RHI nettopp Herøya og Norge?

– Kort fortalt er hovedgrunnen god tilgang på råvarer og lav energipris til industrien i Norge, svarer Mueller og påpeker også at fabrikken passer bra inn på Herøya. Vi kan gjenbruke produksjonsutstyr og pumpe sjøvann direkte inn i produksjonen. 

RHI skal nemlig bruke sjøvann og norsk dolomittstein for å lage magnesium oksid. Sjøvannet pumpes inn fra 25 meters dyp i Frierfjorden. Enkelt forklart, så dannes magnesiumoksid gjennom en kjemisk reaksjon mellom sjøvann og brent dolomittstein som deretter varmes opp.

Supermaterialet
Magnesiumoksid er supermaterialet som gjør murstein og bygningsmaterialer ildfast. Selv under høye temperaturer beholdes styrken. Magnesiumoksid fra RHI fabrikken på Herøya går rett inn i produksjon av ildfaste materialer i RHI-fabrikker i Østerrike og Tyskland, og selges bl.a. videre til verdens stålindustri.

Skape arbeidsplasser
Thomas Mueller, som selv har flyttet til Langesund for en 3-års periode sammen med sin kone, mener at vi bør bruke vår teknologikunnskap til å skape arbeidsplasser her i Europa, i stedet for å flytte fabrikkene til Kina. RHI-fabrikken bidrar til om lag 200 nye arbeidsplasser.

Det er utrolig moro å være med på å bygge opp industri og arbeidsplasser her, og i tillegg bo i et område som har så mye flott natur å by på, avslutter en fornøyd Mueller som definitivt ikke bruker helgene på sofasliting.  

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler