Satser offensivt på ansattes kompetanseutvikling i hett arbeidsmarked

fire portretter satt sammen

Over, fra venstre Rolf Lambrechts, Yara Porsgrunn og Jeanine Winther, Bilfinger. Nederst til venstre Thomas H. Andersen og Lisbeth Garstad, Inovyn og nederst til høyre Dag Madsen, Bilfinger.

Bilfinger, Yara Porsgrunn og Inovyn, tre spydspisser i grønn industriutvikling på Herøya og Grenland, satser mer enn noensinne på ansattes kompetanseutvikling i kampen om jobbsøkere.

HR-ledere i tre av Grenland-regionens fremste industribedrifter, Bilfinger, Yara Porsgrunn og Inovyn, mener at kompetanseutvikling for medarbeidere, er det viktigste konkurransefortrinnet i kampen om fagarbeidere og ingeniører.

«Alle» ute etter de samme nå

De tre bedriftene merker at «alle» er ute etter de samme og at søknadsbunkene er litt slankere enn før. 

Konkurransen om fagfolka tilspisser seg, og Finn.no skriver om 50 prosent flere stillingsutlysninger nå enn på samme tid i fjor. Industri og produksjon topper, med hele 78 prosent flere stillingsutlysninger.

gruppe lærlinger og studenter

Attraktive i hett arbeidsmarked: Fagarbeidere og ingeniører er svært attraktive i hett arbeidsmarked nå. Her sees til venstre lærlinger til Bilfinger på Herøya, samt ingeniørstudenter fra Universitetet i Sørøst-Norge på oppdrag for HydrogenPro.

Må jobbe litt ekstra for å få tak i fagkompetansen

Yara, Inovyn og Bilfinger kan tilby ansatte og jobbsøkere å bli med på noen av Norges mest spennende industriprosjekter. Det handler om å gjennomføre et energiskifte fra fossil til elektrisk og fornybart. Og samtidig være med å gjøre produksjon, logistikk og hele verdikjeden mer bærekraftig gjennom økt digitalisering og robotisering.

– Vi greier å få tak i fagarbeidere og ingeniører, men må jobbe litt ekstra for å få tak i spesialkompetanse, uttaler HR-lederne i Yara og Inovyn.

Rolf Lambrechts forteller at Yara Porsgrunn ansetter om lag 30-40 nye medarbeidere årlig. Lisbeth Garstad i Inovyn forteller om 17 nyansatte i 2021.

60-talls intervjuer på et par måneder

Bilfinger, som er service- og tjenesteleverandør og involvert i mange industriprosjekter og vedlikeholdsrevisjoner, opplever et betydelig økende behov. Bare siste månedene har behov for nye medarbeidere svingt mellom 50 og 60. Siden august har en 60-talls kandidater vært på intervju i bedriften.

fem personer kommer gående i gult og blått arbeidstøy

Bred kompetanseoffensiv: Bilfingerledelsen, marked og HR, etablerer eget Ressurssenter for digitale kompetanseplattformer, og tilbyr utdanningsløp og kurspåfyll for medarbeidere på Herøya, Norge og Norden. Fra venstre Jeanine Winther, Yngve Rune Olsen, Birgit Plogås Askjer, Dag Madsen og Erik Ulve.

– Det skjer jo mye spennende prosjekter på Herøya og i Grenland nå, sier Erik Ulve, salgsleder i Bilfinger. – Vi ser en veldig høy prosjektaktivitet her. Det gjør jo også at det blir en kamp om ressursene.

Gi muligheter for hver ansatt

Må dere friste med høyere lønn for å skaffe folk?

Jeanine Winther, leder for Bilfinger Industrial Manning, mener det handler om å tilby noe mer utover lønn. – Lønn og bonuser kan alene vise seg å være en kortsiktig motivasjon over tid, for det handler også mye om hvor sentral du er på jobben og hva du får av muligheter. Kunnskap og kompetanse om det som skal leveres skaper en trygghet og selvtillit. Det vi bygger rundt hver ansatt er vel så viktig.

Alle etterspør videre utvikling. Jeg har aldri sett så mange som ønsker å gå videre fra et fagbrev til ingeniørskoler og særlig til teknisk fagskole.

Iver etter å utvikle kompetanse

Dag Madsen, HR-leder hos Bilfinger, opplever at ansatte har et sterkt ønske om kompetanseutvikling, og at interessen er større enn noen gang tidligere.

– Det er en iver etter å utvikle seg. Vi merker det i stab, i håndverksfag og ingeniørfagene. Alle etterspør videre utvikling. Jeg har aldri sett så mange som ønsker å gå videre fra et fagbrev til ingeniørskoler og særlig til teknisk fagskole, sier Madsen.  

– Vi kjører medarbeidersamtaler, utvikler systematikk og ser på muligheter for karriereutvikling hele veien. Innenfor logistikk, som er et viktig innsatsområde, utdanner vi logistikkoperatører i et opplegg sammen med myndighetene. Våre logistikkfolk får et fagbrev og vi får et løft på alle nivåer. Nå i høst starter flere videreutdanning i Bilfinger Academy.

Bruker kompetansesystemer for framtiden

Bedriftene styrker internopplæring og bruker kompetansesystemer som gjør det mulig for medarbeidere, nyansatte og hele bedriften å utvikle og oppdatere kompetanse fortløpende.

to personer foran to gule tanker

Styrker intern opplæring: HR-sjef Lisbeth Garstad er spesielt glad for å styrke intern opplæring og kompetanseutvikling i Inovyn med Thomas H. Andersen på laget.    

 – Thomas er ny opplæringsleder her, men har jobbet hos Inovyn siden lærlingetiden og kjenner opplæringsbehovene godt, forteller Lisbeth Garstad. Hun er svært fornøyd med å styrke opplæring og kompetansesatsing i bedriften. – Thomas satser mye på opplæring av lærlinger, og passer på kurs og sertifikater via vårt kompetansesystem. Når nye ansatte kommer til oss, får alle tilgang til sin egen kompetanseprofil via web. De kan følge med på opplæring og registrere kompetansen sin rett inn i de verktøyene vi har.

– Web-systemet er nyttig i medarbeidersamtaler, kursplanlegging og et fint verktøy for å dokumentere kompetanse og ikke minst for å kartlegge kompetansebehovet i bedriften, sier hun.

Bruker mye ressurser på opplæring

– Vi har hatt et høyt antall pensjonsavganger over flere år nå, og dette vil fortsette en stund fremover. Mange nye kollegaer betyr også at god opplæring er svært viktig, sier Rolf Lambrects i Yara Porsgrunn. – I tillegg er digitalisering en viktig satsing for Yara Porsgrunn fremover.

Offensiv på digitalisering

Trenger dere noen spesiell digitalkompetanse?

portrett mann industri

Rolf Lambrechts, HR-leder Yara Porsgrunn

– Vi har drevet med digitalisering i Yara Porsgrunn i flere ti-år, men den siste tiden har dette arbeidet blitt enda viktigere både for administrative funksjoner og produksjon.

Yara satser offensivt, og har etablert et eget digitaliserings-team i Porsgrunn. – Løsninger vi jobber med er blant annet digital tvilling, smarte sensorer, digitalarbeider, samt tilgjengeliggjøring av data gjennom egenutviklede apper og Dashboard-løsninger, sier Lambrechts.

Yaras første digitale «kalikjører»; forbedret gjødselkvalitet, fikk ny jobbhverdag

– Vi ønsker å få ungdom til å velge industri og digitalisering, og samarbeider tett med industrilærling, yrkesfagskolene og Universitetsmiljøer som USN, NTNU og UIA.

Tror det bare er starten

Alle HR-ledere tror at konkurransen etter fagfolk vi ser nå er bare starten.

– Vi merker at konkurransen om fagoperatører øker, sier Rolf Lambrechts. – Yara Porsgrunn har derfor økt antall lærlinger de siste årene. Her har vi også et godt samarbeid med skolene og fylket, der opplæringskontoret Industrilærling Vestfold og Telemark gjør en svært viktig jobb.

Les også: NAV – Vestfold Telemark Fylkeskommune tilpasser veien til fagbrev.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler