Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Yaras nye miljøprodukt til industri – laget sammen med forskere ved USN

Bildet viser Wolfram Franke, Yara, Carlos Dinamarca og Rune Bakke, Universitetet i Sørøst-Norge (USN ) campus Porsgrunn.

FORNØYDE: Tre fornøyde «doktorer» i test-hallen til Universitetet i Sørøst-Norge, Porsgrunn. F.v. Wolfram Franke, Project Manager for utvikling og kommersialisering av ny miljøteknologi i Yara Industrial, Carlos Dinamarca og Rune Bakke, institutt for prosess-, energi- og miljøteknologi ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN ) campus Porsgrunn.

En ny rensemetode for hydrogensulfid fra testbenken ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) i Porsgrunn, har blitt Yara Industrials nye miljøprodukt klart for test i industrien. Produktet løser et gassproblem og gjenbruker svovelavfall til nye produkter.

Det er resultatet av et sømløst teknisk og kommersielt samarbeid mellom Yara Industrials avdeling på Herøya og forskere ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) campus Porsgrunn. 

Added Value

- Å finne «added value», det er hva forskere gjør på miljøsiden, sier Wolfram Franke, som selv er forsker og har samarbeidet med forskerteamet fra USN over lang tid.

- Da Yara Industrial kom på banen i 2013 skjøt forskingsprosjektet fart, forteller Rune Bakke og Carlos Dinamarca ved USN, som er svært fornøyde med Yara-samarbeidet.  

Styrker konkurransekraft – løser miljøutfordringer

Den nye miljøløsningen styrker Yaras og USNs konkurransekraft og løser miljøutfordringer. 

Yara har fått en effektiv kompakt rensemetode de kan selge til flere industribransjer og markeder internasjonalt. Forskere ved USN har fått mulighet til å forske fram flere løsninger.  

Fra problem til nytt produkt

Løsningen er en sterkt forbedret biologisk metode for å fjerne hydrogensulfid, en giftig gass som utvikler seg i vann og i produksjonsstrømmer, og som skaper problemer i en rekke bransjer.

Det nye metoden ikke bare fjerner problemet med hydrogensulfid. En fersk doktorgrad viser at teknologien kan produsere lett håndterlige svovelpartikler som kan høstes og brukes i produkter som for eksempel plantegjødsel. De har allerede fått innvilget et patent på prosessen sammen med Yara.

Vil lage flere produkter

– Yara vokser innenfor miljøteknologi, forteller Wolfram Franke. – Yara Industrial har fokus på disse forretningsområdene, og vi er interessert å lage flere produkter ut fra kjerneproduktene våre.  Det er viktig å se disse også i sammenheng med sirkulærøkonomi.

Siden 1990 har Yara solgt Nutriox for rensing av avløp, og fra 2010 har de solgt et nitratprodukt for bedre biogassproduksjon, sistnevnte utviklet og patentert med samme forskningsgruppe ved USN.

– I 2013 så vi at nitrat kan brukes for å omdanne hydrogensulfid til svovel mer effektivt. Det er dette miljøproduktet vi nå har utviklet og patentert sammen med USN og som gir oss bredere markedsmuligheter innenfor flere bransjer i industri, understreker Franke. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler