Yara sender en skipslast med gjødsel fra Porsgrunn til Øst-Afrika

TRIO: fra venstre leder for dette prosjektet i Yara Øystein Botillen, konsernsjef i Yara International Svein Tore Holsether og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein på Vestre kai i Herøya Industripark

– Jeg tror jeg kan si at Yara er først ute med å gi så omfattende og så konkret hjelp som dette, sa utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) da han besøkte Herøya Industripark 23. juni.

Ministeren fikk se deler av Yaras anlegg og han tok også en tur bortom lagerhallen der deler av gjødselpartiet ligger på vent før utskiping.

hilsing med albu utviklingsminister Ulstein og Sletten, Yara Porsgrunn

VELKOMMEN: Fabrikksjef for Yara i Porsgrunn Jon Sletten ønsket utviklingsminister Dag-Inge Ulstein velkommen på «koronavis».

– Vi har i utgangspunktet en helsekrise, men i Øst-Afrika, der båten skal i land, har det lenge vært store problemer med tørke, flom og grashoppsvermer. Mange mennesker sultet før pandemien gjorde situasjonen enda verre, sier utviklingsministeren. – Jeg er dypt bekymret for at koronaviruset også skal skape en sultpandemi.

Utfordring knyttet til matsikkerhet

Minst 265 millioner mennesker risikerer å nå et kritisk sult-nivå. – Det er helt avgjørende at verdenssamfunnet nå slår sine krefter sammen for å bekjempe denne sykdommen og beskytte de mest sårbare. Derfor er det flott at et selskap som Yara snur seg så raskt rundt og bidrar til å løse situasjonen. Samarbeid mellom det offentlige og det private vil være svært viktig for å unngå en mulig sultkrise, sier utviklingsministeren.

Yara bidrar med gjødsel og rådgivning

Utviklingsminister står foran lager og blir intervjuet av kvinnelige journalister

INTERVJU: Ulstein blir intervjuet foran lageret med noe av de 40 000 tonnene som skal skipes ut.

Med støtte fra FN, den norske regjeringen og afrikanske institusjoner, skal Yara bruke 250 millioner kroner til å brødfø mer enn én million mennesker i Sør- og Øst-Afrika.

Yara lanserer «Action Africa: Thriving Farms, Thriving Future» - et initiativ som skal mobilisere støtte til 250 000 småbrukere og sikre matproduksjon og bedre matsikkerhet i syv afrikanske land. Initiativet innebærer rådgivning og partnerskap, samhandling mellom jordbrukere og digitale løsninger.

Yara bidrar også med 40 000 tonn høykvalitetsgjødsel med sink for bedre ernæring. Det er forventet at Yaras bidrag av mineralgjødsel og agronomisk rådgivning vil tredoble maisproduksjonen og skaffe mat til mer enn én million mennesker i Kenya, Uganda, Rwanda, Tanzania, Zambia, Malawi og Mosambik gjennom ett år.

Har et ansvar

fire menn på toppen av fullgjødselfabrikken med utsikt over fjorden

Fra venstre fabrikksjef Jon Sletten, konsernsjef i Yara International Svein Tore Holsether, utviklingsminister Dag-Inge Ulstein, og EVP Strategy and communication i Yara, Pablo B Lopez.

– Sårbare samfunn kan stå overfor den mest ødeleggende matkrisen på flere tiår. Hvis vi ikke handler nå, vil millioner av mennesker bli skjøvet ut i ekstrem fattigdom og sult. Afrika er spesielt hardt rammet. Yara er en avgjørende aktør i verdikjeden for mat og har derfor et ansvar for å støtte sårbare jordbrukssamfunn og bidra til å avverge en sultkatastrofe, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara International.

Får ros

Yara får ros for sitt initiativ fra David Beasley, direktør for Verdens matvareprogram (WFP). – Dette initiativet er en god modell for hvordan privat sektor og enkeltbedrifter kan bidra i partnerskap med afrikanske institusjoner, regjeringer og organisasjoner som WFP, for å opprettholde produksjon og matforsyning og ivareta de som er mest utsatt under denne pandemien.

Rundtur i Industriparken

man står på kaia og holder opp et glass med vareprøve i den ene hånden

GAVE: Fabrikksjef for Yara i Porsgrunn Jon Sletten overrakte ministeren et glass med gjødsel fra samme produksjon som nå sendes til Kenya og Tanzania.

Ministeren og hans følge fra departementet fikk en god rundtur på Herøya, fulgt av pressefolk og ledelse fra Yara International ASA og fabrikkene i Porsgrunn. Ulstein fikk se utsikten fra toppen av Fullgjødselfabrikk 4, han fikk se kaia der gjødselen skal lastes om noen dager og til slutt ble KrF-eren intervjuet foran lageret med noe av de 40 000 tonnene som skal skipes ut.

– Nå har vi en akutt krise som må løses. Gjødselen er viktig, men det er også den kunnskapsdelingen som følger dette prosjektet, understreker utviklingsministeren.

Yara håper at initiativet kan være en katalysator for deltakelse fra andre aktører i privat sektor til en koordinert innsats for å bedre produktivitet i landbruket, møte lokal etterspørsel etter mat, og forbedre bøndenes inntekter og befolkningens helse gjennom bedre ernæring.

Minister, direktør og ordfører på toppen av fabrikktårnet

UTSIKT: Konsernsjef i Yara International Svein Tore Holsether, utviklingsminister Dag-Inge Ulstein og Porsgrunnsordfører Robin Kåss slår av en prat på toppen av FG4.

minister snakker i mikrofon med båt i bakrunnen

UTFORDRING: Verden står overfor en utfordring knyttet til matsikkerhet, og de fattigste er aller hardest rammet, sa utviklingsminister Dag-Inge Ulstein. – Derfor er dette samarbeidet mellom Yara og ulike organisasjoner så viktig. Gjødselen skal lastes om bord i det sorte skipet som ligger i bakgrunnen.

to menn i gule jakker samtaler engasjert på en høyde over industriparken

Konsernsjef i Yara International Svein Tore Holsether og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein til høyre.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler