Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Yara Praxair leverer gasser til all slags bruk - du kan knapt klare deg uten

Bedriften Yara Praxair lever et tilbaketrukket liv øst i Herøya Industripark, men produktene deres kan vi knapt klare oss uten. Daglig er du og jeg i kontakt med gasser og gassblandinger som kommer fra Yara Praxiar. 

Daglig leder Kjell Einar Bregge i sveiselaben til Yara Praxair på Herøya.

Daglig leder Kjell Einar Bregge i sveiselaben til Yara Praxair på Herøya. (Foto:Tone Brekke)

Daglig leder Kjell Einar Bregge viser oss rundt i det som er Yara Praxairs Teknologisenter. De velutstyrte laboratoriene forteller at bedriften leverer gasser til svært mange bransjer og anvendelser, og at det drives kontinuerlig innovasjon i alle ledd.

Her er lab for næringsmidler, analyselab, miljølab og sveiselab. I pilotanlegg driver de uttesting for å forbedre produkter og metoder, og finne nye anvendelser for gassene. 

Gass gir holdbarhet

Næringsmiddelindustrien er en stor kunde av Yara Praxair. Ulike gasser som COog nitrogen gjør at kjøtt, fisk og grønnsaker holder seg friskere lenger. 

– Hvis du kjøper en påleggspakke som ikke er vakuumpakket, er den tilført gass fra oss. Det gjør at pålegget holder seg lenger. Vi blander gassene våre i ulike blandingsforhold eller resepter, avhengig av type matvare. Vi utvikler også nye resepter for kundene våre, forklarer Bregge.

Friskere laks

Kjell Einar Bregge (t.v.) og Stig Are Karlsen foran pilotanlegget som tester metoder for å innløse oksygen i vann.

Kjell Einar Bregge (t.v.) og Stig Are Karlsen foran pilotanlegget som tester metoder for å innløse oksygen i vann. (Foto: Tone Brekke)

Fiskeoppdrett er en stor næring i Norge, og Yara Praxair er en betydelig leverandør av gasser og teknologi til næringen. I et pilotanlegg tester de nå ut innløsere, det vil si hvordan man får løst oksygen inn i fersk- og saltvann på en best mulig måte, med størst mulig virkningsgrad.

– Lakselus er jo et utbredt problem i oppdrettsnæringen, og når oppdretteren behandler fisken med hydrogenperoksyd legges en presenning rundt mærene. Da er det viktig å tilsette ekstra oksygen slik at laksen skal ha det bra, forteller Stig Are Karlsen som er markedsutvikler for Yara Praxair i Norge.  

Se Yara Praxairs film om oksygen i vann 

Ingen metallindustri uten gasser

Store stålverk og metallprodusenter over hele verden forsynes med industrigasser fra Praxair. Bruk av industrigasser i metallproduksjonen bidrar til kostnadsreduksjoner, bedre energieffektivitet, økt produktivitet og gir miljøfordeler. Sveising og metallskjæring krever også gass. 

– Gass til sveising er et stort marked for Yara Praxair, her har vi mange ulike kunder. Men vi leverer ikke bare gassen, vi utvikler og leverer også hele konsepter, påpeker Bregge, som i likhet med flere kolleger kommer fra Herøya Forskningspark og har vært med selskapet fra starten. 

Overtar COfra Yara

Yara kunngjorde nylig at de har planer om å selge CO2-aktiviteten sin til selskapet Praxair, som eier Yara Praxair Holding sammen med Yara. Samtidig vil Yara selge seg ut av Yara Praxaiar Holding. For Yara Praxair på Herøya betyr ikke dette store endringer, bortsett fra at Yara-navnet forsvinner fra logoen og selskapsnavnet.

– Her i Porsgrunn er Yaras COs-aktivitet knyttet til ammoniakkfabrikken. Vi har enerett på å selge 80.000 tonn COårlig fra Yaras anlegg, der bryggeriene er største kunde. Når Praxair overtar dette betyr det at vi overtar rågassen som kommer ut fra ammonmiakkfabrikken, og eier prosesstrinnene fram til salgbar CO2. Yara vil fortsatt drifte anleggene for oss, understreker Bregge.

Spennende arbeidsplass

Kjell Einar Bregge og Stig Are Karlsen forteller med begeistring om det de jobber med, et felt som de fleste av oss ikke vet stort om. 

– Gassen er ikke svaret alene, det er bruken av gassene som er cluet. Derfor må vi utvikle gassblandinger som virker best mulig innenfor de anvendelsene de er ment for, og vi må lære opp brukerne, understreker de.

Fakta om Yara Praxair

  • Yara Praxair AS er et norsk selskap, med hovedkontor i Oslo. Selskapet er 100% eid av Yara Praxair Holding, som er et samarbeid mellom Yara ASA og Praxair Inc
  • Yara Praxair har 180 ansatte i Norge og 10 ansatte i Porsgrunn, og omsatte i 2014 for drøyt 790 mill. kroner
  • Selskapet har salgskontor, produksjons- og forsyningsenheter i Stavanger, Bergen, Trondheim, Molde, Sauda, Porsgrunn og Rjukan, og har salgskontorer i Sverige og Danmark
  • Selskapets har sitt Teknologisenter i Porsgrunn 
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler