Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vanntårn kles innvendig med plast

Rundt omkring i Norge står hundrevis av vannbasseng, eller vanntårn. Mange er gamle og trenger vedlikehold, og Bilfingers Plastverksted har en god løsning.
portrett, mann i gul jakke og hvit hjelm, poserer, holder opp et lite element blått plastmateriale, PLAST: Dette er produktet vi bruker når vi kler høydebassenget innvendig, forklarer prosjektleder Kjell Solvang i Bilfingers Plastverksted. Men dette er bare en prøve. Platene er to meter brede.

Av Norges flere hundre vannbasseng, er det veldig mange som trenger vedlikehold. Noe som vannskandalen på Askøy i sommer tydelig demonstrerte.

– Vi har en god løsning, sier prosjektleder Kjell Solvang i Bilfingers Plastverksted. – Vannbassengene kan kles innvendig med PE-plast.

Rehabiliteringsprosjekt

Nettopp det har tre mann fra Plastverkstedet vært i Østfold for å gjøre. Et høydebasseng er rehabilitert med PE-plast. Vannbassenget ligger inne på området til Høytorp fort og er en del av vannforsyningen i Eidsberg kommune.

Fortet der høydebassenget ligger, er fredet. Kommunen ville egentlig rive bassenget fra 60-tallet og bygge nytt. Rivingen ble stoppet av vernebestemmelsene. Istedet skal høydebassenget totalrehabiliteres utvendig og innvendig. Bilfingers Plastverksted har jobben med å kle bassenget innvendig med PE-plater, slik at det blir et nytt og holdbart indre skall i det gamle høydebassenget.

 

vanntårn, høydebasseng, grå betong, gammel tårn, tagget i bånn, biler parkert på baksiden.
FREDET: Kommunen ville egentlig rive bassenget fra 60-tallet og bygge nytt. Siden området er fredet, skal høydebassenget totalrehabiliteres utvendig og innvendig.

Helt ny tank innvendig

– Vår løsning sikrer vannkvaliteten. Det har blitt et saltgjennomslag i betongen, og mye av murpussen er borte innvendig. Det er virkelig på tide å rehabilitere tanken, understreker Solvang. – Det nye, innvendige skallet av plast er lett å holde rent og hygienisk, og har vesentlig lenger levetid enn andre materialer. Derfor er dette en god og ikke minst økonomisk løsning for denne typen rehabiliteringer.

Plastverkstedets folk bygger en ny tank av PE-plast inne i eksisterende høydebasseng. På forhånd er det gjort nødvendige reparasjonsarbeider på den gamle konstruksjonen.

– Vår jobb starter med at vi fester skinner i betongveggen inne i det runde bassenget. Så klipser vi fast to meter brede PE-plater i skinnene. De kommer på rull, så det blir ett helt stykke fra bunn til topp. Til slutt sveiser vi plasten mellom platene slik at det blir 100 prosent tett, forklarer Solvang.

Arbeidet krever stor nøyaktighet

Skinnene må settes opp med en ekstrem nøyaktighet. Om det blir en ørliten skjevhet, vil den forskyve seg rundt i hele tanken, og montørene får et kjempeproblem med den siste platen. Derfor brukes laser for å få skinnene i lodd.

– Alle overganger mellom vegger og gulv blir til slutt sveiset. Resultatet er en stor, tett bøtte inne i den gamle tanken, sier prosjektlederen.

Innvendig i bassenget står en skillevegg i to meters høyde, en bærekonstruksjon som holder taket oppe, og det er to pumpekummer. Veggen, støttepilaren og kummene skal selvfølgelig også kles med plast, slik at drikkevannet ikke kommer i kontakt med noe annet materiale.

 

stillas inne i en rund betongtank, noen få plastmatter er montert på veggen.
FULL HØYDE: PE-platene kommer på rull og monteres i full høyde inne i bassenget.

Stort potensial

– Dette er en løsning vi tror kan være aktuell framover. Det er mange gamle vannbasseng rundt om i landet, og behovet for rehabilitering er stort – ikke minst sett i lys av situasjonen på Askøy, der vannkvaliteten ble dårlig på grunn av at ikke bassenget var tett.

PE-plasten har en levetid som langt overgår betong eller andre materialer.

– Plastmaterialet vi benytter, kommer aldri til å bli brutt ned. Betongkonstruksjonene har en mye kortere livssyklus enn vår tank, sier Solvang. – I tillegg er det er forholdsvis lettvint å kle vannbasseng med vår løsning. PE-plast er relativt rimelig, og materialet er veldig enkelt å holde rent.

Blir et referanseprosjekt

Tre mann har jobbet i tre til fire uker for å få gjort jobben. Materialet kommer fra en leverandør i Østerrike. Underveis i prosessen har en supervicor fra leverandøren av platene kommet med nyttige tips. –Det har vært god hjelp for oss, for det er første gangen akkurat disse materialene benyttes i Norge.

– Det er viktig for oss å gjøre en god jobb. Plast blir mer og mer brukt i slike sammenhenger, og vi ser mulighet for flere, tilsvarende oppdrag framover. Jobben i Østfold blir et referanseprosjekt for oss, avslutter Solvang.

 

 

Les også