Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

TB Taksikring lanserer stigeputa - innovasjon i praksis

Bente Bråthen (f.h.), Jørn Christensen, Proventia, og Tore Bråthen som startet selskapet for 20 år siden med stigeputa som skal beskytte takbelegget.

TB Taksikring skaffer seg nytt forsprang og nye muligheter i byggvaremarkedet når de nå lanserer produktnyheten, stigeputa. Den er de helt alene om, inntil videre.

Mange gründere og etablerte selskaper drømmer om en posisjon to skritt foran konkurrentene.

TB Taksikring er den lille nisjeprodusenten og leverandøren av takstige- og snøfangersystemer som har valgt å bruke ørene godt i sin forretnings- og produktutvikling. Sammen med innovasjonsselskapet Proventia på Herøya har de utviklet ny forretningsmodell, og sammen med kunder og eksperter har de utviklet og produsert stigeputa som nå lanseres.

Bruk ørene

Daglig leder Bente Bråthen i TB Taksikring mener at oppskriften for å lykkes med nye produkter kan oppsummeres slik; Du trenger store ører, hør godt etter hva kunder og takmontører snakker om, noter deg bekymringer og behov. Deretter gå «hjem» og lag forslag til løsning som svarer på problemet, test ut sammen med montører helt til det fungerer, og til slutt sett løsningen i produksjon.

Bente Bråthen bruker lite tid på å presentere TB Taksikring til kunder.

− Det er feil fokus å bruke mye tid til å fortelle om oss, jeg spør heller kunden om hva de vil ha og hvordan det skal fungere, sier Bråthen.

 «Open source»

Slik ble den siste innovative duppeditten stigeputa til, i dialog med kunde, takmontører, plast-rådgiver og produsent.

− Vi jobber litt som «Open Source» i IT-bransjen. Vi åpner, deler og involvere flere når vi vil forbedre en løsning, forteller Bente Bråthen.

– Bakgrunnen for stigeputa er at vi fanget opp bekymringer fra flere av våre kunder som lurte på om takstigen kunne ødelegge takbelegget. Vi utviklet ideen om en spesialtilpasset plastpakning, fikk råd fra Polymer Instituttet Norner, testet ut kvalitet og løsning med takmontører og innledet samarbeid med Industriplast i Bergen. Første opplag, 30 000 stigeputer, er nå på plass.

Unik

Det unike produktet er spesialtilpasset og montert på takstigene, forklarer Bente Bråthen.

Det unike produktet er spesialtilpasset og montert på takstigene, forklarer Bente Bråthen.

TB Taksikrings produktnyhet er unik.

− Stigeputene som beskytter takbelegget er spesialtilpasset og montert på våre takstiger. Akkurat nå er vi alene og først med å levere komplett takstigeløsning med stigeputer, samt ferdig påmonterte spesialskruer med standard 8 mm bits. Det gjør også at våre produkter er raskere å montere enn andre, reklamerer daglig leder Bente Bråthen med et bredt smil.

Innovasjon i praksis

Jørn Christensen, forretningsutvikler i innovasjonsselskapet Proventia applauderer TB Taksikrings evne til innovasjon i praksis.

– All ære til TB Taksikring som greier å skaffe seg fortrinn i en byggebransje og en nisje hvor flere store aktører presser på. Samtidig er det et godt eksempel som viser at arbeidsmetoden i en inkubatormodell fungerer, ikke bare for gründere, men også for eksisterende bedrifter som ønsker å fornye seg og få til innovasjon, sier Christensen.

Satser offensivt

Han synes det er tøft at en liten mekanisk bedrift satser så offensivt på fornying, og «homesourcer» i stedet for å «outsource» slik mange små mekaniske virksomheter har gjort de senere årene.

– Vi er jo egentlig en gammeldags mekanisk bedrift som kobler på moderne styring, sier Bente Bråthen. Hun er glad for tilgangen til forretningsutviklerkompetanse fra Proventia.

− Småbedrifter har ofte ikke slik kompetanse, og kapital er som kjent alltid en begrensning, så gode konkrete råd på viktige veivalg er verdifulle for å unngå at vi gjør de store feiltrinnene, sier Bråthen.

Skyter fart

Det ser ut som TB Taksikring har unngått mange feiltrinn. Den lettbeinte bedriften skyter fart med stadig nye forbedringer og utvidelser.

− Det er spesielt moro å være med å gire opp en «gammeldags» bedrift. I over 20 år har vi tjent penger på å lage takstiger og snøfangere, og nå fortsetter vi i full driv framover og tenker hele tiden på nye løsninger, nye kunder, nye medarbeidere og nye utvidelser. Vi er på god vei, sier Bente Bråthen.

Omsetningen har økt med 30 prosent i første halvår, to nye produksjonsmedarbeidere har doblet bemanningen det siste halvannet året, investeringer i produksjonsutstyr øker kapasiteten betraktelig, og flytting til nye større produksjonslokaler gir store muligheter for å øke produksjonskapasiteten ytterligere.

Femdoble

− Vi har store ambisjoner, forteller Bente Bråthen. Hun ser for seg å femdoble salget de neste 5 årene.

Går det som Bente Bråthen og hennes tre kollegaer vil, ligger det an til flere gjennombrudd hos nye kunder, og det blir flere medarbeidere som kommer til å ha sin arbeidsplass i produksjonslokalene til TB Taksikring – i det profilerte Kervelbygget midt i hjerte av Sørøst-Norge, Grenland og Skien.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler