Tar ut 800 tonn aluminium for gjenvinning

to menn står i gammel fabrikkhall

Tar ut aluminium til gjenvinning fra gamle magnesiumfabrikken på Herøya. Fra venstre Audun Elvik Thorsen, prosjektleder, og Skjalg Aasland, leder for utvikling og prosjekter, Herøya Industripark AS.

Herøya Industripark AS tar ut 800 tonn aluminium fra gamle magnesiumfabrikken på Herøya. Et viktig metall som skal gjenvinnes i Norge og brukes på nytt.  

Det er stor etterspørsel etter aluminium i markedet.

– Her i den gamle magnesiumfabrikkhallen finnes store mengder aluminium som samfunnet trenger. Nå henter vi det ut. Vi «tjuvstarter» egentlig et stort klargjøringsprosjekt på Herøya, sier Skjalg Aasland, leder for utvikling og prosjekter i Herøya Industripark AS.

Aluminium leveres til gjenvinning

Audun Elvik Thorsen, Herøya Industripark AS, leder arbeidet med å demontere aluminium for videre levering til Metallcos gjenvinningsanlegg på Herøya.

Gjenvinning av 1 tonn aluminium sparer 6 tonn bauksitt og 9 tonn CO2-utslipp.

– I all hovedsak er det aluminium fra strømskinner som går langs totalt 48 smeltekar vi tar ut, forklarer prosjektleder Audun Elvik Thorsen.

Les mer om fakta om resirkulering av aluminium på Hydro.com her.

mann med skjegg og hvit hjelm i mørk fabrikkhall

Prosjektleder Audun Elvik Thorsen, Herøya Industripark AS.

Gjelder å gjenvinne mest mulig materialer 

– I rive- og byggeprosjekter tar vi alltid ut materialer som kan gjenbrukes, forteller Elvik Thorsen. – Det gjelder jo å ha så høy gjenvinningsgrad som mulig. Her i magnesiumfabrikken er det mye aluminium, og dette er det største prosjektet vi jobber med nå.

Avtalen er å levere 800 tonn aluminium innen utgangen av juli i år.

Er dette en komplisert jobb?

– Nei, men ingen prosjekt er like, så vi har brukt tid på å finne ut hvordan vi skal gjøre arbeidet sikkert og effektivt. Norsk Saneringsservice utfører oppdraget med å demontere aluminiumsskinner fra industrihallene. Det er hardt arbeid, de bruker primært motorsag for å skjære i metallet.   

lift plassert i stor fabrikkhall der aluminium tas ut til gjenvinning

Fra fabrikkhallen der uttak av aluminium skjer.

en mann står i liftkurv og klargjør motorsag for bruk

Klargjøring av motorsag.

arbeid med motorsag i fabrikkhall

Norsk Saneringsservice kapper av strømskinne i aluminium.

viser aluminium sagspon i hånden

Aluminium sagspon. – Vi leverer aluminium videre til Metallco rett borti gata her. Det er kortreist gjenvinning, bra for miljøet. Alt går etter tidsskjema. Vi er i rute. Vi har lovet Metallco 800 tonn før ferien, og det får de, sier Audun Elvik Thorsen.

Metallcos bygg på Herøya

Metallco tar imot 800 tonn aluminium i anlegget på Herøya.

mann står blant innlevert aluminiumsdeler levert til sortering og gjenvinning.

– Vi kapper aluminiumleveransen i riktige lengder og leverer direkte til smelteverk i Norge, forklarer Jo Erland Kjær, daglig leder i Metallco på Herøya. – Det er den største «metallpakken» vi har mottatt. En fordel er det jo at vi er her i industriparken. Vi bidrar til kortreist miljøvennlig gjenvinning, sier han.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler