Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Sømløst samarbeid mellom industrien på Herøya og forskermiljøene

Bildet viser Wolfram Franke i Yara Industrial, sammen med Rune Bakke (tv) og Carlos Dinamarca, USN Campus Porsgrunn

TA IMOT KUNNSKAP OG IDEER: Industrien må innta en posisjon for å lære selv, ta imot kunnskap og ideer, sier Wolfram Franke i Yara Industrial, her i midten ved testbenken på USN sammen Rune Bakke (tv) og Carlos Dinamarca, USN Campus Porsgrunn.

Mange gode krefter mobiliserer nå for å få til sømløst samarbeid mellom forskere og industrimiljøene i Herøya Industripark.  

Nylig signerte Herøya Industripark, SINTEF og USN samarbeidsavtaler, og forskere flytter inn i industriparken på Herøya. 

– Hvilke råd har dere for å få samarbeid til å fungere i praksis?

Mer FoU ledelse   

Wolfram Franke i Yara Industrial tror at industrien vil tjene på å ha mer kompetanse på ledelse av FoU.

– Industrien bør øke fokus på FoU-ledelse. Det innebærer å bygge relasjoner til forskningen, og ikke bli for teknisk. FoU-ledelse er å finne svar på om en samarbeidspartner kan kjøre forsøk, hva som skal til for å gå videre, og også finne gode samarbeidspartnere. Rett og slett se etter potensiale.

Skaff tilgang til ressurser – reduser kostnader

– Hvilke gevinster ligger i samarbeid?

– Det som gjør ekstern FoU interessant for bedrifter er at vi får tilgang til og kan bruke FoU-utstyr, uten å måtte investere selv, sier Wolfram Franke.

– Fordelen er at en bedrift kan bli med på et prosjekt som er finansiert av flere. Det er viktig med rett kompetanse, og at tematikken og forskningen ved Universitetet i Sørøst-Norge, USN går i samme retning og passer oss. På den andre siden er det viktig at industrimiljøet er bevisst på hva vi kan finne av kompetanse og utstyr ved USN. 

– Oppsummert så bør industri bli flinkere til å finne ut hva som er tilgjengelig for å få ned kostnadsnivået, understreker Franke.

Finn kompetansematch

Bildet viser Rune Bakke ved USN, campus Porsgrunn

KONKURRANSEDYKTIG: – USN er svært konkurransedyktig sammenlignet med andre store FoU-institusjoner nasjonalt og internasjonalt, sier Rune Bakke ved campus Porsgrunn.

– For USN er gevinsten at vi kan forske enda mer, sier Rune Bakke ved institutt for prosess-, energi- og miljøteknologi.  

– Blir det suksess og vi kan vise til patenter, gir det muligheter for flere forskeravtaler, understreker Bakke.  

– Med Yara har vi fått til et svært godt samarbeid, bl.a. fordi vi har samarbeidet med Wolfram Franke over lag tid, han har vitenskapelig bakgrunn i tillegg til forretningskompetanse. Vi trenger begge deler, påpeker Bakke, og viser til at USN og Yara nylig har utviklet et nytt miljøprodukt sammen. . 

Styrk konkurransekraften

Bildet viser Carlos Dinamarca i en av USNs nye laboratorier

INVESTERER: USN investerer i utstyr og kunnskap for å drifte laboratorier og testhaller. Carlos Dinamarca i en av USNs nye laboratorier.

– Vi kan bidra til å styrke konkurransekraften for industri og for egen del, fordi vi er svært konkurransedyktige. Vi bruker utstyr og samme personer på flere prosjekter, og kan ta prosjekter på kort varsel. Å involvere studenter er en rask og effektiv måte å jobbe på, understreker Bakke.

– Studentene kan være med å utføre noen tester i forkant, som kan avdekke om det er noe poeng i å gå videre. Og så er det jo kort vei mellom forskere og industrimiljø her i Grenland. Vi kan enkelt stikke innom hverandre, det er også et bonuspoeng for miljøet, sier Bakke.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler