Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Samarbeidet mellom NORVA24 og Stena Recycling startet på Herøya

Mange kundemuligheter: − Vi ser mange kundemuligheter, hele Grenland er spennende, sier to engasjerte samarbeidspartnere, Asle Ognedal i NORVA24 Grenland (til høyre) og Morten Vinnstad i Stena Recycling.

To selskaper i renovasjon og resirkuleringsbransjen fant hverandre i Herøya Industripark. − Nå har det resultert i et landsomfattende samarbeid, også i Danmark, forteller Asle Ognedal i Norva24 Grenland og Morten Vinnstad i Stena Recycling. 

En nyetablering i Herøya Industripark, raskt vekst og personer med god kjemi. Slik startet samarbeidet mellom nyetablerte NORVA24 Grenland og veletablerte Stena Recycling i mars.

Et drøyt halvår senere samarbeider nå selskapene både i og utenfor Herøya Industripark, med bl.a. Yara Porsgrunn, Oslo Lufthavn og Jotun på kundelisten i Norge, og samarbeidet ruller nå videre i Norden. 

– Hvordan startet samarbeidet?

− Det skjedde ganske raskt etter at vi var i gang her på Herøya i februar 2016, forteller Asle Ognedal. – Vi trengte noen tjenester på sporing og dokumentasjon etter en rengjøringsjobb i et industrianlegg. Ognedal kjente godt til Stenas spisskompetanse på å ta imot, sortere, gjenvinne og foredle industriavfall.

− Samarbeidet med NORVA24 er viktig og veldig nyttig for oss, sier Morten Vinnstad, Key Account Manager i Stena Recyling. – Vi har mange henvendelser fra industrikunder som trenger tjenester på industrirengjøring, høytrykksspyling, rørinspeksjon og vakuumsuging. NORVA24 har bilene, utstyret og folka som kan rengjøringsjobben.

Dermed var de i gang. Og Stena etablerte raskt et eget kontor i nærheten av sin nye samarbeidspartner i industriparken.

– Hva betyr samarbeidet? 

− Det betyr store fordeler for kunder, det trygger leveranser og gir stor kapasitet, forklarer Morten Vinnstad. – Vi er spesialister innenfor våre områder, og tilsammen dekker vi alle tjenester som skal sørge for at totalsummen på avfallsmengder går ned.

Begge mener at totaløkonomien blir bedre for både industri, næringsliv og samfunn.

I front på teknologi

– Hvordan skal dere bidra til at det skjer?

− Vi forplikter oss å være i front på teknologi som gjør jobbene enklere og bedre for våre kunder, sier Ognedal. – Vi har bransjens mest effektive og unike mobiltilpassede HMS-system. Vi investerer stadig i nytt og moderne utstyr, bl.a. to nye sugebiler, og vi har en av landets to største høytrykkspumper, samt automatisert utstyr for høytrykksspyling. Det øker effektiviteten og reduserer risikoen betydelig.

Nå ser de også på løsninger for å resirkulere vannet de bruker. 

− Sånn sett er det verdifullt å være her på Herøya. Får du en idé og gjerne vil lage en modell av et eller annet, så finner du alt her i industriparken.

Begge er enige om at man må slutte å snakke om søppel.

Industriens miljøgartnere

Vinnstad i Stena Recycling omtaler avfallsbransjen som industriens og samfunnets nye miljøgartnerne

− På Oslo Lufthavn har vi en miljøgartner og hos Volvo i Sverige har vi avfallsgartnere i en egen Stena-filial i fabrikken. For det arbeidet har vi også fått en pris som beste Volvo-partner, forteller Morten Vinnstad engasjert.

– Tidligere i Norge var avfall noe som nærmest skulle fikses på fritida, mens i Europa har industribedrifter egne ansatte som jobber dedikert med dette. Nå vektlegger kundene gode miljøriktige løsninger og seriøse, markedsledende partnere.  

Gi materialer nytt liv

Lover og reguleringer for håndtering av avfall strammes til, noe som har resultert i at industrien nå oftere har avfall som er mer komplekst og som er vanskeligere å håndtere. Flere og flere avfallsfraksjoner blir også nå klassifisert som farlig avfall.

− Det skjer en stor utvikling både innenfor industri og forskning på feltet. Stena Recycling er et selskap med mange kjemiingeniører, forskere og ny teknologi. Vi er så heldige at vi er et familieeid selskap som satser sterkt på forskning og utvikling. Vår ambisjon er å gjøre daglige framskritt med å gi materialer nytt liv.

Investerer i vekstbransje

Vinnstad og Ognedal jobber seg begge oppover i avfallshierarkiet i ledende svenskeide, nordiske konsern som investerer og satser stort innenfor sirkulærøkonomien i Norge og Norden.

Bransjen er i sterk vekst, også i Grenland og Herøya Industripark.

Bare på det drøye halvåret etter at Asle Ognedal fikk gründeroppdraget med å etablere og bygge opp NORVA24 i Grenland av sine svenske eiere, Valedo Partners, er de nå 11 medarbeidere som opererer fra industriparken. Ikke lenge etter booket Stena Recycling kontorlokaler for sine folk på Herøya.

Planlegger utvidelser: Avdelingsleder Ognedal i NORVA 24 Grenland (t.h) planlegger utvidelser av lokaler og flere medarbeidere i 2018. Og inviterer gjerne Vinnstad i Stena Recycling (tv) til å dele kontor.

− Vi har nå landet bra her i romslige lokaler vegg i vegg med store industrikunder i parken. Vi planlegger allerede utvidelser av lokaler og flere nye medarbeidere i 2018, smiler den ferske, men erfarne avdelingslederen og gründer av NORVA 24 Grenland, som i januar startet fra scratch med en bil, en PC, noe utstyr og investeringsmidler.

Samarbeid med kunder

Hva er deres tips til industribedrifter som vil bidra til økt gjenvinning og resirkulerling?

− De kan inviterer oss tidlig inn i prosjekter, sier Vinnstad. – Jo tidligere inn, dess bedre. Ta inn ekspertene. Vi kan tenke nytt sammen med industrien, for eksempel å dele på utstyr, container eller annet. 

− Industrien kan stole på oss, og gi oss tillit til at vi løser oppgavene på best mulig måte, kommenterer Ognedal.

Vekst

– Hvor er dere om 5 år?

− Vanskelig å si, men som nevnt har vi naturlig nok mål om å vokse. Men det er svært viktig for oss at vi ”vokser riktig”, det vil si at vi gjør det på en slik måte at vi alltid kan holde det vi lover. Vi har et slagord som lyder ”Vi hjelper alltid”, det er viktig for oss, sier Ognedal.

− Jeg tror vi betyr mer for samfunn og næringsliv. Det er gøy å jobbe med Stena Recycling fordi vi sammen utgjør en forskjell. Lover og regler blir bare strengere og strengere og utviklingen går fort. Til slutt er det ikke lov med deponering av noen typer avfall.

Mer forskning og utvikling

Vinnstad tror på enda sterkere satsing på forskning og utvikling av teknologi tilpasset behovene framover.

− For eksempel ser vi nå på hva skal vi skal gjøre med el-bil batterier etter hvert. Det kan bli en kjempevekst, og en eskalering av behov for håndtering av farlig avfall. Vi posisjonerer oss nå i riggmarkedet på Vestlandet, hvor vi også ser muligheter i samarbeid med NORVA24.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler