Telefon: +47 35 92 65 00
E-post: hip@hipark.no
Besøksadresse
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn
Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn
– Kursen mot lavutslippsamfunnet er satt, og vi har unike muligheter for å samarbeide på dette feltet i Herøya Industripark, sier Thor Oscar Bolstad, leder av Herøya Industripark AS (til venstre) og prosjektleder Hans Aksel Haugen.
− Kursen mot lavutslippsamfunnet er satt, og forventningene er klare. Vi må redusere bruk av energi og gjenvinne mer. Det er nødvendig for å skape en livskraftig industri, og for å rigge kapasitet for nye industrietableringer både på Herøya, i Grenland og i AS Norge.
Det sier Thor Oscar Bolstad, direktør i Herøya Industripark AS (HIP).
HIP har, sammen med prosess- og industribedrifter i parken, kjørt i gang «Herøya Energi og Miljø». Initiativet skal sikre økologisk bærekraft og økonomisk levedyktig industri, og samtidig rigge kapasitet for å ta imot nye industrietableringer på Herøya.
– Kursen mot lavutslippsamfunnet er satt, og forventninger om å utnytte ressurser på en enda bedre måte gjelder også fornybar energi og vann, som prosessindustrien på Herøya bruker mye av, sier Bolstad.
– I industriparken har vi gjort tiltak, bl.a. på energigjenvinning og fjernvarmeanlegg for oppvarming av flere bygg. Og industribedriftene gjør selv interne tiltak på energieffektivisering og miljøarbeid.
− Vi har unike muligheter for å samarbeide i Herøya Industripark, sier Bolstad. – Derfor tar vi en rolle i «Herøya Energi og Miljø»-arbeidet for å få med industriselskapene, sørge for at vi møtes og får ting til å skje sammen.
– Sammen med industribedriftene skal vi nå identifisere muligheter for å redusere vann- og energiforbruk ytterligere, gjenvinne mer og se etter muligheter for å forbedre vareflyt inn og ut av Herøya, forteller Bolstad.
Forskermiljøet Tel-Tek/SINTEF er koblet på arbeidet, og Hans Aksel Haugen er engasjert som prosjektleder.
− Oppsiden er åpenbar, mener Haugen. – På Herøya er det rikelig med overskuddsenergi og vann som kan gjenvinnes og brukes. Han tror at gjenbruk av vann kan gi raske gevinster.
Når ENOVA-sjefen Nils Kristian Nakstad skriver i sin kronikk i adressa.no at «Tilgang på fornybar energi og viljen til effektivisering og omstilling, er en uslåelig kombinasjon», er det en formulering som nok går rett inn i Haugens og Herøyas framtidstro.
NHO Energi og Klima 02.06.2017 tar også opp temaet i en artikkel om hvordan bedrifter løser gjenvinningsutfordringer.
Prosessindustrien som står for hovedforbruket av vann og energi på Herøya; Yara, Inovyn, RHI Normag, Eramet og Elkem Solar, samt leverandørbedriften Bilfinger er med i kartleggingsfasen som varer fram til høsten.
– «Herøya Energi og Miljø» er et nettverksprosjekt, forteller Bolstad. – I neste omgang ser vi for oss å koble på virksomheter som kan bidra med å finne løsninger på ulike problemstillinger, som for eksempel Norsk Gjenvinning. Vi tenker at det kan bli miljøprosjekter i hver enkelt bedrift eller bedrifter i samarbeid. Typiske partnere for å løfte prosjektene er ENOVA, Innovasjon Norge og i noen tilfeller Forskningsrådet.
Parallelt kjører også Industriclusteret i Grenland (ICG) egne miljøprosjekter.
− Det er typisk for tiden, mener Bolstad. – Ledere og styrer i bedrifter må tenke miljø, sirkulærokonomi og bærekraft. Kunder forventer å få informasjon om miljøavtrykket. Arbeidet vi gjør på Herøya kan bli et godt grunnlag for ICGs arbeid. Her er vi både en part og en selvstendig aktør. I «Herøya Energi og Miljø» er det våre leietakere og deres ve og vel som er fokus, påpeker Bolstad.
TelTek− forskeren Hans Aksel Haugen, som også er biolog fra UiO, er godt i gang med kartleggingsarbeidet sammen med industribedriftene. Han kjenner Herøya og industribedriftene godt, ikke minst fra sin lange fartstid ved Hydros forskningssenter i Porsgrunn der han jobbet med miljømessige problemstillinger
− La oss vinne miljømesterskapet, sier biologen og naturelskeren Haugen. – Tradisjonell industri er ingen motsetning til grønn virksomhet. Industrien er en viktig motor for det grønne skiftet og vi trenger verdiskapingen. La oss sørge for at industrien blir ledende i det grønne skiftet, slik at vi kan stå rakrygget og være stolte av industrien i Grenland.
Fra før er industrien på Herøya i vinden på forskjellig vis med Yaras CO2-fangst og Elkem Solars fabrikk som produserer verdens mest miljøvennlige silisium for solenergi.
Herøya Energi og Miljø rigger for at parken kan bli verdens mest energieffektive og miljøvennlige sted å drive prosessindustri og etablere nye industribedrifter. – Å etablere ny industri på Herøya kan rett og slett bli en liten gullgruve, smiler Haugen.
Siri Krohn-Fagervoll <siriSPAMFILTER@indici.no>
07. juni 2017