"Power couple" fikk pris for energismart løsning

gruppebilde fem personer eier av pumpestasjon og leverandør av energioptimaliseringstjeneste

Kjører energismart: Fra venstre Audun Elvik Thorsen, Herøya Industripark AS (HIP), Rune Ebersten, Fagansvarlig Elektro HIP, Petter Thomassen, Opt-E, Tone Rabe, HIP og Anders Jørstad, Opt-E, kjører 7 av noen av Norges største kjølevannspumper energismart i pumpestasjonen på Herøya.

Herøya Industripark AS og Opt-E fikk raskt energigevinster gjennom samarbeid. Nå kjører de industriparkens kjølevannspumper mer energieffektivt enn noensinne. Og vinner pris.

Under Industriuka i oktober, fikk de to partnerne tildelt Industrial Green Techs «Power Couple»-pris. De fikk prisen for sitt samarbeid om å digitalisere pumpedriften ved å ta i bruk systemet Smartsave® fra Opt-E. Sammen med Herøya Industripark AS har Opt-E utviklet et konsept som gir en driftssikker og energioptimal leveranse av kjøle- og prosessvann. Smartsave er en digital abonnementstjeneste (SAAS Software As A Service) som lover å spare både energi, penger og miljø.

Siden de to virksomhetene startet samarbeidet i 2017, er energiforbruket for å pumpe kjølevann inn fra Norsjø og ut til forbrukerne i industriparken betydelig redusert. 

fire menn på en scene, to holder en stor sjekk

Fikk pris: Herøya Industripark AS og Opt-E mottok nylig Industrial Green Tech Award for «power couple», typisk stor og liten bedrift som går sammen for å løse et problem. Glade prisvinnere fra høyre Erik Magelsen, Opt-E og Asgeir Knutsen, Herøya Industripark AS, sammen med prisutdelere Tryggve Moe, banksjef i Sparebanken sør og Jarann Wold Pettersen, Industrial Green Tech. 

SmartSave optimaliseringssystem

SmartSave er et optimaliseringssystem for drift av pumper og motorer i pumpestasjonen, med fokus på sikker og stabil drift i kombinasjon med lavt energiforbruk. Systemet ble tatt i bruk våren 2021. Nå pågår finjusteringer for å finne de beste løsningene for alle driftssituasjoner.

Tok store energigevinster tidlig

– Anbefalingene fra Opt-E ga raskt energigevinster, forteller Tone Rabe, leder for industriparkdrift i Herøya Industripark AS.

Petter Thomassen, teknisk sjef i Opt-E, mener det er mulig å optimalisere enda mer. – Vi mener at ytterligere gevinster på 15-20 prosent er realistisk når vi kommer i mål. Vi kan ikke presse energiforbruket under det som er smart i forhold til vibrasjoner. Så nå jobber vi med å samle inn mer data vi kan bruke til å finne rett balanse mellom vibrasjoner og energibruk, forklarer han.

to menn står og snakker sammen på en gangbane over et pumpeanlegg

Petter Thomassen, Opt-E og Audun Thorsen, Herøya Industripark AS, studerer og diskuterer pumpeanlegget.

Pumpeanlegget på Herøya er stort og med komplekse sammenhenger. Totalt 7 kjølevannspumper, regnet blant Norges største, pumper store mengder kjølevann inn og ut av pumpestasjonen. Årlig bruker pumpestasjonen omtrent like mye strøm som tusen norske gjennomsnittseneboliger.

Veiledes til mer optimal drift

Industriparkdrift har hatt et godt samarbeid med Herøya Nett i dette arbeidet. Herøya Nett har ansvar for overvåking og drift av anlegget. – De har bidratt mye og spesielt Dag Jøran Myrvang har vært en veldig god ressurs for å implementere systemet, sier Rabe.

Seks operatører i driftssentralen hos Herøya Nett styrer dynamikken i pumpene og hvordan de samhandler, via skjermbilder utviklet sammen med Opt-E-teamet.

– Skjermbildene er enkle å lese, også for de som ikke har dypgående innsikt i pumpedynamikk. Her får operatører meldinger og veiledning for å styre driften optimalt, sier Jørstad, Opt-E.

tre menn foran en pc-monitor

Optimal styring: Driftsoperatør Harald A. Sæle, Herøya Nett AS, og Opt-E-teamet Thomassen og Jørstad diskuterer optimal styring av pumpene.   

Først styresystem på pumpestasjon – så se på vannforbruk

– Først skal vi få systemet implementert i pumpestasjonen, så kan vi gå videre, sier Tone Rabe og kollega Audun Elvik Thorsen, ansvarlig for drift og vedlikehold av infrastruktur i industriparken.

– Vann er blitt en ressurs med knapphet, forklarer Herøya duoen. – Nå først ser vi på optimal drift i pumpestasjonen, men tanken er jo at vi skal utvikle dette videre slik at virksomhetene blir mer bevisste på eget vannforbruk.      

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler