Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Nytt gjennombrudd for Connect LNG, testvinner fra Herøya

Miljøvennlige logistikksystemer

Connect LNGs Universal Transfer System (UTS), miljøvennlige logistikksystemer. Bildet er lånt av Connect LNG.

Connect LNGs Universal Transfer System (UTS), testvinneren fra Herøya Industripark, tikker inn nytt gjennombrudd. Nå sammen med Equinor og Naturgy Energy Group utenfor Langesund. Miljøvennlige logistikksystemer rykker nærmere.

Bare snaue halvannet år etter verdens første gjennombrudd for kommersiell overføring av naturgass (LNG) fra fartøy ute i Frierfjorden til lagertanker på land i Herøya Industripark, er Connect LNGs mobile overføringsanlegg "La Santa Maria" nå også utprøvd teknologi for overføring av offshore-operasjoner i arktiske forhold.

Operasjonen ble gjennomført utenfor Langesund og Grenlandskysten i desember sammen med Equinor og Naturgy Energy Group. Dette skriver Connect LNG i en pressemelding.

Jettyless LNG Offshore Operation - Connect LNG, Naturgy & Equinor from Connect LNG on Vimeo.

Gjennombrudd

LNG leveransen til AirLiquide Skagerak sitt anlegg på Herøya i oktober 2017, ble et kommersielt gjennombrudd for Connect LNG. Selskapet solgte sin første UTS-enhet og inngikk langsiktig avtale med gassgiganten Naturgy Energy Group.

Operasjonen med Equinor og Naturgy Energy Group på Grenlandskysten har gitt nye gjennombrudd for nye bruksområder og nye markedsmuligheter for Connect LNGs UTS-enhet.

Teknologien har innfridd og bevist at UTS-enheten kan kobles til forskjellige skip og terminaler, bl.a fartøy med LNG, fartøy med LPG, et offshore-forsyningsfartøy, samt flere helt forskjellige taubåter og havner, skriver Connect LNG i pressemeldingen. 

Åpner nye muligheter

Rolf Olaf Larsen, leder for Pilotarena Herøya i Herøya Industripark AS, sa etter operasjonen på Herøya at dette er ekstra spennende å være med på. 

– Connect LNGs flytende overføringssystem åpner nye muligheter. UTS-løsningen kan i prinsippet laste og losse alle flytende medier som for eksempel CO2, ammoniakk og flytende gjødsel. Slike løsninger kan gi oss større fleksibilitet på kaiene.

Miljøvennlig logistikk rykker nærmere

Connect LNGs teknologidirektør, Stian Magnusson.

Connect LNGs teknologidirektør, Stian Magnusson.  

Gjennombrudd for Connect LNGs UTS-enhet er også gjennombrudd for nye miljøvennlige logistikk- og transportsystemer som rykker nærmere.  

− Vi merker stor interesse fra industrien, og sett fra deres ståsted, så ser de langsiktig og stort på å utvikle nye, mindre og fleksible kailøsninger. Ikke bare her på Herøya og i Grenland, men også internasjonalt, uttalte Connect LNGs teknologidirektør, Stian Magnusson til HiP Aktuelt under operasjonen på Herøya. 

Logistikkprosjekter på Herøya øker på

Listen over framtidsrettede logistikkprosjekter som nå er under utvikling og bygging på Herøya og i Grenland øker på. Yaras storsatsing, Yara Birkeland, verdens første helautonome nullutslipp logistikkkjede med containerskip, portaltrucker og kraner skal testes ut på Herøya og i havner i Grenland og Larvik. Parallelt satser Herøya Industripark sammen med flere for å utvikle miljøvennlige og autonome logistikkløsninger som kan få ringvirkninger langt utover industriparken.

Samfunnsnyttig

Jernbanedirektoratet slo nylig fast at bygging av ny jernbaneterminal på Herøya er samfunnsnyttig. 

– Dette er svært godt nytt for industriparken og hele regionen. En terminal som knytter vei, jernbane og sjø sammen gir oss fantastiske muligheter, og er en viktig forutsetning for å få til en storsatsing på miljøvennlig godstransport i Telemark og Vestfold, sier direktør Sverre Gotaas i Herøya Industripark AS.

Hele verden fikk øynene opp for UTS 

En logistikkjede med en UTS-enhet kan etableres 6 ganger raskere og reduserer investeringer til halvparten sammenlignet med å bygge faset kailøsninger, skriver Connect LNG på sine nettsider. Vellykket operasjon på Herøya gjorde at olje- og gassgiganter i hele verden fikk øynene opp for UTS-enheten, nå forsterket etter ny vellykket offshore-operasjon med Equinor og Naturgy Energy Group på Grenlandskysten.

- Nye aktører med behov for rimeligere alternativ til kai kommer til oss kontinuerlig, uttaler Magnusson til HiP Aktuelt. Det kan være at flere av disse aktørene kommer fra Grenland ganske snart.  

Om UTS-operasjonen

Connect LNG skriver i pressemeldingen:

På rekordtid

Operasjonen ble utført i henhold til tid og nøye planlegging med lokale myndigheter og tilsyn. Godkjennelsesprosessen for sjøoperasjonen tok mindre enn 4 uker, inkludert tillatelser til å drive operasjonen i et naturreservat. UTS-enhetens unike egenskaper med begrenset interaksjon med lokalt miljø og høy grad av sikkerhet som tilfredsstiller lokale og nasjonale krav, bidro også til at tillatelser ble gitt på rekordtid.

Denne operasjonen demonstrerte Universal Transfer System (UTS) evne til å operere i arktiske forhold med under 0 grader lufttemperaturer. Videre var "La Santa Maria" koblet til et Equinor-chartret LPG fartøy.

Kort oppsummert: Connect LNG i samarbeid med Naturgy Energy Group gjennomførte verdens første LNG-overføring via et mobilt og kailøst overføringsanlegg (Universal Transfer System, UTS) i Herøya Industripark, oktober 2017.  UTS-enheten, «La Santa Maria», er stasjonert i Grenland og brukes i demonstrasjoner, mens den venter på transport til et av Naturgy Energy Groups greenfield-prosjekt i Amerika. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler