Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Ny generasjon inntar industrien på Herøya og i Grenland – lyse utsikter

Ny generasjon industrifolk: 20- og 30-åringene er på full fart inn i industribedriftene på Herøya og i Grenland. Her er fire fra el- og automasjonsavdelingen til Bilfinger Industrial Services som alle er involvert i store prosjekter og vedlikehold for Yara Porsgrunn i Herøya Industripark. Fv. Fv. Christian Fredriksen (21) og Thomas Frydrych (34), elektrikere og baser, Mathias Gusfre (20) og Leif Martin Myrland (21), automatikere.

Rundt 130 nye, unge fagoperatører og ingeniører begynte i nye jobber i industribedrifter på Herøya og Rafnes i 2018. Og flere trengs framover.

Vi har snakket med HR-konsulent i Bilfinger og HR-ledere i Yara Porsgrunn på Herøya og i INOVYN på Rafnes, som forteller at om lag 55 nye fagfolk og ingeniører begynte i nye jobber hos dem i 2018. Og at de trenger et jevnt påfyll av nye folk og ny industrikompetanse i tilsvarende takt de neste par-tre årene.

Bilde av nyansatte i RHI Magnesita

I mai fortalte RHI Magnesita om 16 unge, nyansatte fagoperatører. Disse kompletterte rekruttering av en 50-talls nye medarbeidere til restart av fabrikken for produksjon av fused magnesia på Herøya.

I mars skrev HIP Aktuelt om Yaras innovasjonssatsing og rekruttering av 20 nye ingeniører til Yara Technology Center i Herøya Forskningspark.

Lyse utsikter

Lyse utsikter, høy aktivitet, utvidelsesplaner og nye industriprosjekter, sammen med et generasjonsskifte, er hovedgrunnene til at om lag 130 nye fagoperatører og ingeniører har begynt i nye jobber i disse industribedriftene i 2018.

Rekrutteringsbølgen fortsetter

Og rekrutteringsbølgen fortsetter, ifølge Bilfinger, Yara Porsgrunn og INOVYN.  

Lisbeth Garstad, HR Manager i INOVYN Norge og Rodney Ishak fabrikkdirektør INOVYN Norge forteller om generasjonsskiftet.  

– Det er 40 år siden anleggene på Rafnes ble bygd, og svært mange har vært med hele veien. I de to-tre neste årene har vi behov for omlag 40 nye fagfolk innenfor prosess og vedlikehold samt ingeniører som skal overta for de som går ut i pensjon. I neste halvår 2018 trenger vi sju-åtte nye. 

Høyt alderssnitt

Øystein Bråthen, HR-konsulent i Bilfinger forteller om 30 nye medarbeidere til Porsgrunn i 2018. – VI trenger tilsvarende antall i samme takt framover, hovedsakelig på grunn av høy aktivitet hele veien, men også høyt alderssnitt, spesielt blant ingeniører, forteller Bråthen.

15 nye pluss 10 til 

Arne Øygard, HR sjef i Yara, melder at Yara Porsgrunn har ansettelsesfrys på grunn av pågående forbedringsprogrammer, men samtidig har Yara Porsgrunn en høy aldersprofil og planlegger å erstatte enkelte operatør- og spesialiststillinger i 2018.

– Hittil i år har vi ansatt 15 personer, og vi forventer å ansette ytterligere ca 10 i løpet av 2018. Vi opplever at arbeidsmarkedet har bedret seg betydelig siden oljebremsen startet i 2014, og at det er større bevegelse lokalt, skriver Øygard i en e-post.

Mange vil jobbe i industrien

Bedriftene forteller om mange søkere.  

– Til en prosessingeniørstilling fikk vi 90 søkere, forteller Garstad i INOVYN. – Vi pleier å si, «Kommer du til oss, så får du brukt hele kjemiboka», og opplever jo at mange har lyst til det.

Bråthen forteller om spennende industriprosjekter som Bilfinger er engasjert i, og som trekker unge ingeniører og fagfolk, bl.a. Yaras Bamboo-utbygging i Herøya Industripark og Hydros teknologipilot på Karmøy. Her har Bilfingers folk hatt ansvar for engineering, og personell fra Porsgrunn har gjort ildfast-jobben i bygging av verdens mest klimavennlige anlegg for produksjon av aluminium.

– Vi trenger folk innenfor alle fagfelt. For operatørstillinger rekrutterer vi mange blant lærlingene våre.  Akkurat nå søker vi spesielt etter gode ingeniører og folk med sveisekompetanse, sier Bråthen. 

80-tallsgenerasjonen er definitivt på full fart inn i industribedriftene i Herøya og Grenland.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler