Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Milepæl i industriparken – første bygg koblet til fjernvarmenettet

Skjalg Aasland, Tove Kilen og Pål Berg

MILEPÆL: De har all grunn til å smile; Første bygg i industriparken er koblet til fjernvarmenettet. Fra venstre Skjalg Aasland og Tove A. Kilen, Herøya Industripark AS, og Pål Berg, Bilfinger. (Foto:Ole Bjørn Ulsnæs)

I forrige uke ble det første bygget i industriparken, Bygg 127 i Forskningsparken, koblet til det nye fjernvarmenettet. Overskuddsvarme fra Yaras kalksalpeterfabrikk skal gi miljøvennlig energi til 14 bygg som tilhører Herøya Industripark AS og Bilfinger. 

 Dette er en milepæl i vårt store energigjenvinningsprosjekt, sier Driftssjef Lene Rambekk i Herøya Industripark AS. – Muligheten for å etablere et fjernvarmenett internt i parken ble belyst i et stort energiprosjekt som Vattenfall gjennomførte for oss for 10 år siden. Nå er det endelig en realitet!

Utvidet kapasitet

Det er Skagerak Varme som står for utbygging og drift av fjernvarmenettet. Allerede i 2005 startet fase 1, med spillvarme fra Yaras fullgjødselfabrikk 4. Anlegget forsyner Porsgrunn med 25 GWh, tilsvarende forbruket til 2000 husstander.

Skagerak Varmes nye anlegg, Fase 2, er nå ferdig utbygd, og vil ha en kapasitet på 15-17 GWh. Anlegget skal levere spillvarme til rundt 90.000 m2 bygg i industriparken. Fjernvarmen erstatter damp som har vært benyttet til oppvarming fram til nå.

Bygg 127 er "endestasjonen" til nettet, og det første bygget som får gleden av fjernvarme. Bygget har vært gjennom en omfattende oppgradering for Statoil, som nylig flyttet inn med de fleste av sine medarbeidere på Herøya. 

Flere bygg på nettet

Det nye fjernvarmenettet i industriparken vil bl.a. forsyne administrasjonsbygget, forskningsparken, Bilfingers kontorbygg og verksteder med energi.

Det nye fjernvarmenettet i industriparken vil bl.a. forsyne administrasjonsbygget, forskningsparken, Bilfingers kontorbygg og verksteder med energi. 

Skagerak Varme regner med å ha fått alle de aktuelle byggene på nettet i løpet av tre-fire måneder.  

– Infrastrukturen er ferdig med fjernvarmerør til innvendig vegg på alle byggene. Nå pågår arbeidet med å bygge kundesentraler inne i byggene. Når disse er klare gjenstår bare oppkoblingen, forteller prosjektleder Oddvar Arnø i Skagerak Varme.  

Byggene som står først for tur er Industrimuring, Maskinverksted og Plate-/rørleggerverkstedet til Bilfinger, samt hovedbyggene i Forskningsparken og administrasjonsbygget, som tilhører Herøya Industripark AS.

– Byggene vil bli faset inn fortløpende utover vinteren. Vi har gjort noen forberedelser slik at overgangen fra damp til fjernvarme skjer uten stopp i tilførselen av varme, avslutter Arnø.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler