Engasjert: En svært engasjert olje- og energiminister Tina Bru, (H), oppfordret industriledere, forskere og næringsutviklere fra hydrogenforumet Grenland til å komme til stortinget og snakke mer om hydrogen og energibehov framover.
Hydrogenforumet i Grenland, med ledere fra industriklyngen og bedrifter, forskere og næringsutviklere møtte en svært engasjert olje- og energiminister Tina Bru (H) i går.
Tema var regjeringens hydrogensatsing – på vei mot lavutslippsamfunnet og knutepunktstrategi. Hydrogenforumet i Grenland med Asgeir Knutsen, forretningsutvikler, Sverre Gotaas, adm.direktør Herøya Industripark AS og Per Knudsen, styreleder Industrial Green Tech og leder i Yara Technology Center, fortalte om Herøyas og regionens ambisjoner for å bidra til å realisere regjeringens nasjonale hydrogensatsing.
Tina Bru i engasjert dialog med industriledere om hydrogen og kraftbehov i framtiden.
– Vi er godt forberedt til å være med å realisere planen til regjeringens hydrogensatsing, sa Asgeir Knutsen. – Vi vil gjerne fortsette diskusjonen for å komme i posisjon, og ikke minst bli utpekt som et Hydrogenknutepunkt med referanse til regjeringens strategi. Håper du tar det med deg videre, og vi kommer gjerne inn til Oslo for å snakke mer om det.
Per Knudsen, leder av Industral Green Tech og Sverre Gotaas, adm.direktør Herøya Industripark AS påpekte at Herøya og regionen har en lang historie med Hydrogen i industriell bruk.
Møteleder Asgeir Knutsen, Herøya Industripark AS.
– Flere bedrifter etablert på Herøya benytter teknologien i dag, som NEL, HydrogenPro og andre. Sammen med FoU-miljøene SINTEF, Universitetet i Sørøst Norge og flere har vi store ambisjoner om å utvide og styrke innovasjonsmiljøene med å bygge et gedigent senter for industriell innovasjon på Herøya, sa Sverre Gotaas.
– Det er kjempespennende å høre om ambisjonene dere har på hydrogensatsing og tankene dere har om energibehovet framover, sa Tina Bru.
Dialogen i møtet dreide mye over på det økende energibehovet framover.
– Dere er et godt eksempel på den tankegangen vi ønsker å se mer av. Kom dere til stortinget for å snakke mer om hydrogen og energibehov framover, oppfordret ministeren.
Tina Bru, sammen med Sverre Gotaas, adm.dir. Herøya Industripark AS, til venstre, og Per Knudsen, Yara
– Den fordelen vi har, er den rimelige og trygge tilgangen vi har på grønn kraft, essensielt for norsk industri. Men det reiser også mange vanskelige debatter framover, sa Bru. – Hvis jeg kan komme med en utfordring tilbake: Dere må komme dere på stortinget og snakke om energibehovet framover, og at det må tilrettelegges for å utvikle mer energi. At vi trenger mer energi går litt under radaren.
– Vindkraftdebatten er ett eksempel. Det er nå i ferd med å etablere seg en oppfatning om at Norge har et gigantisk kraftoverskudd, og ikke trenger mer. Men det er helt feil. Vi har nok kraft nå, men vi kommer ikke til å ha det mellom 2030 og 2060. Noen tror at vannkraft holder. Offshore havvind, som mange peker på, er både flott og bra. Men i glansbildene av mulighetene er jeg redd for at vi glemmer å ha de krevende diskusjonene. Dette vil kanskje være de mest konfliktfylte diskusjoner og viktigste oppgaver å løse framover.
– Jeg må si tusen tusen takk for denne utrolig interessante og gøye diskusjonen, sa Tina Bru. – Denne debatten er så spennende. Vi har den altfor lite. Jeg setter veldig pris på alle innspillene som kommer her, og at dere vil være med i den diskusjonen framover. Det er den viktigste diskusjonen vi skal ha framover. Virkelig.
– Det er kjempegøy å ha deg her, og ditt engasjement inspirerer, jeg tror jammen jeg stemmer høyre igjen, svarte Asgeir Knutsen Herøya Industripark tilbake med stort smil.
Regjeringens hydrogenstrategi er et bidrag til arbeidet med å utvikle ny lavutslippsteknologi og nye lavutslippsløsninger. En styrket satsing på hydrogen i Norge er i tråd med målet om å ha et internasjonalt konkurransedyktig næringsliv som utvikler teknologi og løsninger som svarer på morgendagens utfordringer. Vi skal utnytte mulighetene i det grønne skiftet.
Statsminister Erna Solberg fortalte som regjeringens hydrogensatsing til Teknisk Ukeblad/tu.no, hvor hun forklarte tanken bak satsingen på knutepunkt.
– Det er å forsøke å styre støtten på en litt annen måte enn i dag. I stedet for å få flere små piloter og demonstrasjonsanlegg spredt rundt omkring, kan man få flere ulike på samme sted for å understøtte verdikjedeutvikling, sa Solberg i sin kommentar.
Nå utarbeides et veikart for hydrogensatsingen som skal være klart sommeren 2021.
Siri Krohn-Fagervoll <siriSPAMFILTER@krohnfagervoll.no>
28. oktober 2020