På "fast track mission": Gründertrio fra venstre Peder Thysted, Carl Ivar Holmen og Roman Stoiber på "fast track mission", på vei opp trappa til Herøya Industripark, for å erobre et urbant energimarked.
Profesjonelle gründere går sammen for å gjøre bygg selvforsynte med energi fra sol og vind produsert på taket. De starter i Herøya Industripark.
Først slo gründerne fra Grenland gjennom med fergebatterier og fiskeoppdrett på land. Nå går de fra vanlige jobber tilbake til gründerlivet i Norhybrid på Herøya for å slå gjennom med hybrid energiproduksjon fra vind og sol produsert på tak.
Nylig meldte Norhybrid på Linkedin at de har intensjonsavtale med Herøya Industripark AS for å bygge pilotanlegg på taket av Bygg 25.
Gründertrio foran selskapets første vertikalakse vindturbin installert ved Herøya Forskningspark i fjor høst.
De tre gründerne er på "fast track mission." Innen kort tid skal de kommersialisere det de kaller hybride energiparker (HEP), som kan installeres på industritak eller i egne energiparker.
HEP kobler vind, sol og batteriteknologi. Anlegget kan plasseres på tak og nær bebyggelse. Poenget er å bringe energiproduksjon nær der den skal brukes. HEP tilpasser variasjoner i energiforbruk og behov, vinter og sommer. Norhybrids egne vindmøllesystem, i klynger sammen med sol og batterier, gir energieffektiv strømforsyning der den forbrukes.
Ambisjonene er å levere de første fire-fem anleggene allerede fra neste år.
– En komplett hybrid energipark er et veldig komplekst system, og vi tilfører mange smarte funksjoner for å håndtere det, sier teknisk sjef Roman Stoiber.
– Vindturbinene har hver sin egen kontroller som sørger for at de driftes optimalt, forklarer han. – I tillegg har vi en sentral kontrollenhet som samkjører energiproduksjon fra turbinene med andre energikilder, som solceller og batterilagring, for å optimalisere energileveransen til kunder. Vi utvikler smarte funksjoner som gir kunden muligheter til å konfigurere ønsket energiproduksjon relatert til strømpriser og vindforhold de neste dagene. Vi bruker mye av systemforståelsen vi har fra tidligere gründerprosjekt
Norhybrids aerodynamiske og mekaniske turbindesign er på plass. Nå pågår utviklingsarbeid på hvordan de ulike komponentene i et slikt system settes sammen, fungerer sammen, blir kontrollert og overvåket.
Gründertrioen gir full gass og en ny start for Norhybrid.
– Vi går "all in", også som medeiere, fordi vi mener HEP-konseptet er godt. Nå viderefører vi Norhybrid-gründer Ole Vidar Homleids grunntanker, men tilfører også ny kompetanse på batteri- og systemforståelse. Vi tror det vil forbedre forutsetningen for å operasjonalisere HEP-konseptet.
Det var Ole Vidar Homleid som etablerte Norhybrid sammen med Pawel Rozanski, og tok selskapet inn i inkubatormiljøet Proventia på Herøya i fjor. Bedriften fikk en dramatisk vending da Homleid døde, brått og uventet i fjor høst. Norhybrid hadde allerede fått med seg investor AVG Group sarl, og forberedte bygging av pilotanlegget på Herøya. Carl Ivar Holmen, da rådgiver i Proventia for Homleid, fikk mandat til å se på muligheter videre.
Norhybrids nye gründertrio valgte alle å gå fra trygge jobber i Corvus og Proventia til fordel for nytt gründerliv. De har klokketro på muligheter til å skape oppsider, men er også forberedt på nedsider.
Hvorfor valgte de å gå tilbake til gründerlivet?
– Å komme tilbake til gründerlivet er i seg selv en motivasjon. Trygg jobb er bra, men å kunne være med helt fra starten og forme den teknologiske retningen i et nytt selskap, det er spennende. Jeg liker utfordringen. Det har du ikke i like stor grad i et stort selskap.
– Nå har jeg jobbet 10 år i bilindustri, og 10 år med batteriteknologi, så da var det egentlig tid for noe nytt. Jeg er jo fysiker og hadde lyst til å utforske noe mer utover batteri. Kraftproduksjon fra vind og sol og hvordan man styrer det hele er veldig spennende, fordi det inkluderer mange forskjellige fagfelt innenfor fysikk.
Roman forteller om en kommentar han husker godt: "If you have built a company from zero to cashflow positive, there are no emotions left."
– Hvert steg i karrieren min har blitt grønnere og grønnere. Følelsen av at man jobber for å gjøre industri og kraftproduksjon grønnere, det er jo også en motivasjon helt klart. – Barna mine likte jo tanken at pappa jobbet med batterier, og var med å sørge for at skipsfart blir grønnere. At jeg nå jobber i den grønne industrien med produksjon av fornybar kraft, det synes de er kult.
– I en gründerbedrift kan jeg bruke hele spekteret mitt, i stedet for å være i en spesialistrolle i et stort selskap. Det passer ikke for meg. Her faller ting fort på plass, det er ikke så nølende og famlende det vi holder på med. Det er andre gangen vi gjør dette, vi kjenner fallgruvene og vi vet hvilke retninger vi ikke bør gå. Vi vet ikke minst hva som må være på plass for å få et fundament vi trenger for å realisere produkter og tjenester vi snakker om her. Vi går inn med åpne øyne. Vi har vært der, vet hva slags motstand som kan komme, og har lært å håndtere det.
– Hva med finansiering?
– Jo, vi er jo medeiere da. Vi går for å skape en oppside. Fra vårt ståsted så er det helt uinteressant hvis vi ikke har en eieroppside. Det er også motivasjon, det henger jo nøye sammen. Du kan ikke kjøpe gründere. De kan bare motiveres med en eller annen fornuftig oppside på det de skaper.
– Jeg hadde jo en superjobb i Proventia. Nå tar jeg risiko på lik linje som Roman og Peder. Da jeg solgte fiskeoppdrettsprosjektet på Rjukan, så tenkte jeg, - jeg har nok et par prosjekter i meg igjen. Men jeg trengte en pause, og var heldig som fikk jobbe en periode som rådgiver i Proventia.
Før jeg møtte Ole Vidar Homleid, sa jeg til kona mi - det neste prosjektet jeg skal kjøre blir med energiproduksjon. Det var min plan, og litt tilfeldig, så ble det jo slik. Jeg er takknemlig for muligheten jeg nå har fått til å bidra til realiseringen av Norhybrid.
Romas Stoiber og Peder Thysted startet gründerlivet på Herøya sammen med to kollegaer. De realiserte batterisuksess til maritime fartøy, Grenland Energy, som nå lever videre i Corvus.
Carl Ivar Holmens siste store gründerprosjekt, fiskeoppdrett på land, realiseres nå av Hima Seafood på Rjukan.
Les mer Slik henter du inn penger og investorer. Peder og Carl Ivar er med i Proventias gründerpanel med råd og tips fra deres tidligere gründerperiode.
Siri Krohn-Fagervoll <siriSPAMFILTER@krohnfagervoll.no>
16. februar 2022