Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Arena-status bidrar til at Grenland kan bli verdens første klimapositive industriregion

Bildet viser representanter for Industrial Green Tech

STOR GLEDE: Fra venstre Anniken Fægri Damm-Larsen, Innovasjon Norge Telemark, Duoy Tho, USN, Marit Kittilsen, Eramet, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, Magnar Bakke, INEOS, Irene Siljan Vestby, prosjektansvarlig for den nye klyngen og Rodny Ishak, Inovyn.

Klyngen Industrial Green Tech som består av 22 sterke medlemsbedrifter i Grenland, har i dag fått status som Arena-klynge. Det innebærer statlig finansiering av et klyngeprogram der formålet er å gjøre Grenland til verdens første klimapositive industriregion. 

– Dette er et utrolig spennende prosjekt med en kjempeambisjon. Ambisjonen bygger på regionens stolte industrihistorie, med verdens fremste og grønneste industri, uttaler næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Sammen med direktørene for SIVA, Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd offentliggjorde han i dag hvilke av årets 34 søknader til Innovasjon Norge som er valgt ut for videre satsing.

Han påpeker at status som Arena-klynge er en klapp på skulderen og en anerkjennelse til regionen, og gir drahjelp i arbeidet med å utvikle og utløse samarbeidsprosjekter. – Men den virkelige jobben begynner nå, understreker Røe Isaksen.  

Stor glede

Grenlands-industrien stilte stolt opp under dagens tildelinger i Oslo, anført av Irene Siljan Vestby som er prosjektansvarlig for den nye klyngen. Hun er utrolig glad over å bli tatt opp i Arena-programmet.  

– Det er fantastisk å ha kommet gjennom nåløyet til klyngeprogrammet. Vi har vært gjennom en to år lang prosess for å komme hit, og dette gir oss det utgangspunktet vi trenger for å løfte bedriftene i vår region til et nytt nivå innen norsk og internasjonal industri, uttaler hun. 

Grønnere produksjon

Gjennom et unikt samarbeid har store, internasjonale bedrifter som Yara, Norcem, Eramet, Ineos, Inovyn, REC Solar og RHI Magnesita lagt planer for nye industrielle løsninger og deling av kompetanse. Små og mellomstore bedrifter samt universitet og forskningsmiljø, er også med på laget for å få til grønnere produksjon og tiltak som reduserer klimautslippene fra industrien.

At virksomhetene er nært knyttet til hverandre geografisk og kulturelt, gir samarbeidet en ekstra dimensjon som vil bli vesentlig utnyttet i årene framover – også mot nye aktører. Gjennom ulike samarbeidsprosjekter skal klyngen Industrial Green Tech utvikle innovative løsninger, produkter og tjenester for prosessindustri, leverandører og samarbeidspartnere. 

Klyngens fokusområder er produkt- og prosessutvikling, industriell sirkulærøkonomi, logistikk og infrastrukturm rammebetingelser og klyngeutvikling.   

Om Arena

  • Arena er et av tre nivåer i programmet Norwegian Innovation Clusters som  eies av Innovasjon NorgeSiva og Forskningsrådet
  • Arena-nivået tilbyr finansiell og faglig støtte til langsiktig utvikling av regionale næringsmiljøer.
  • Formålet er å stimulere til økt innovasjon og styrket konkurranseevne basert på samarbeid mellom bedrifter, FoU- og utdanningsmiljøer og offentlige utviklingsaktører.
  • Arena er åpent for klyngeprosjekter i alle næringer og regioner. Det tas hvert år inn nye klyngeprosjekter basert på åpne utlysninger. Prosjektperioden er 3 år, som i spesielle tilfelle kan forlenges til 5 år.
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler