Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Grenland Energy vokser ut av inkubatormiljøet Proventia – på full fart inn i nye offshoremarkeder

Samarbeid: – Vi skal utvikle samarbeidet, andre applikasjoner og nye markeder, sier gründerne som har samlokalisert seg i Skien. F.v. Roman Stoiber, daglig leder i Grenland Energy. Ole Henning Christiansen, daglig leder og Signe Marie Oland, markedssjef i Safelink. Peder Thysted, adm.sjef i Grenland Energy.

For et halvt år siden visste ikke de to gründerselskapene om hverandre. Nå har Grenland Energy levert sitt første batterisystem offshore til storkunde i Brasil, sammen med Safelink. 

Om kort tid skal Sapura, en av verdens store service og teknologiselskaper, ta i bruk en PHC ( passiv heave compensator) levert av Safelink AS, for å øke sikkerhet og driftsikkerhet for løfteoperasjoner offshore Brasil. Løsningen som har en løftekapasitet på 400 tonn inneholder en nyutviklet batteripakke som er levert av Grenland Energy.

Nye markedsmuligheter

– Safelink har et godt fotfeste i et internasjonalt offshoremarked. At Safelink er villig til å selge våre batterisystemer til sine kunder verden over gir oss nye markedsmuligheter, sier daglig leder Roman Stoiber i Grenland Energy.

Fram til nå har batteriteknologiselskapet Grenland Energy vært en del av inkubatormiljøet Proventia på Herøya. Fire gründere har i fire år utviklet batterisystemer til maritim bruk i industriparkmiljøet på Herøya, og med god støtte fra inkubatornettverket og offentlig finansiering. Leveranse til Grieg Star sammen med Kongsberg Maritim i 2015, var deres første helkommersielle gjennombrudd.

Vokser videre – sammen med Safelink

Nå vokser Proventias første inkubatorbedrift videre - sammen med Safelink. Daglig leder i Proventia, Jørn Roar Bamle, medvirket sterkt til at gründerbedriftene fant hverandre. 

– Vi jobber jo for at bedriftene kommer raskt ut i markedet og at det blir skapt flere arbeidsplasser. Møtet mellom de to gründerbedriftene ble sånn sett svært vellykket, smiler en fornøyd inkubatorsjef.

Grenland Energy har allerede vokst ut av inkubatormiljøet, samlokalisert seg med sin nye samarbeidspartner og ansatt tre nye medarbeidere.

Nytt batterisystem på 100 dager

Plug and play: Første batteripakke var full klaff med Safelinks passiv hiv kompensator. Fornøyde samarbeidspartnerne i startgropa på en batteri-æra, f.v. Peder Thysted, adm.sjef i Grenland Energy, Signe Marie Oland, markedssjef i Safelink og Roman Stoiber, daglig leder i Grenland Energy – i felles verkstedlokaler. 

Daglig leder i Grenland Energy, Roman Stoiber beskriver det første møte med Safelink som rene hallelujaopplevelsen.

– Batteriløsningen som Safelink trengte lå helt i gata for hva vi også allerede hadde tenkt å utvikle framover, understreker han.

– Kravspesifikasjonen ble laget på bare tre måneder, og sammenkoblingen mellom vår batteripakke og Safelinks kompensatorteknologi gikk overraskende bra. Det var plug and play og fungerte utmerket helt fra starten, forteller Roman Stoiber entusiastisk.

Unik batterikompetanse i Grenland

– Det er helt unikt at vi finner verdens beste batterikompetanse her i Grenland, sier markedssjef Signe Marie Oland i Safelink.

– Slike batterisystemer er ikke hyllevare, og vi er avhengig av å komme raskt opp med avanserte løsninger som fungerer ute hos våre kunder. Vi prøvde å utvikle selv, men innså at det var komplekst og ikke innenfor vår kjernekompetanse. Vi trodde vi måtte ut i verden for å finne batterileverandører, da vi plutselig ble tipset om Grenland Energy i nabolaget.

Etterspørselen øker

Ifølge Signe Marie Oland er mulighetsvinduet for batterisystemer på vidt gap nå.  

– Det er en økende aksept i markedet for batteridrevne løsninger, og vi ser flere markedsmuligheter innenfor offshore, subsea og vind. Våre kunder er interessert og etterspørselen etter batteriteknologi øker, understreker hun.

– Vi har stor kundefokus og jobber hele tiden med å finne løsninger på kunders utfordringer samt å gjennomføre løsningene ute hos kunder. Fordi vi er et ungt selskap, trenger vi å skape tillit for å kunne utvikle nye løsninger til nye markeder. Derfor må vi holde hjulet i gang og kjøre på.

– Grenland Energy er en viktig samarbeidspartner når vi nå utvikler mer avanserte AHC (aktiv hiv kompensator) systemer til subsea og vind, sier markedssjef Signe Marie Oland i Safelink.

Utvikle raskere                         

Batterisystemet består av battericeller i en sylindrisk pakke som veier 9,5 kilo

Batterisystemet: Batterisystemet består av battericeller i en sylindrisk pakke som veier 9,5 kilo. 12 pakker er presset inn i et rør dimensjonert for å tåle trykkbelastning.

Gründerne har erfart at det tar tid å utvikle et marked og det tar tid å utvikle en teknologi hver for seg.

– Nå skal vi spare tid og utvikle enda raskere gjennom å utnytte hverandres kompetanse.

– Vi skal utvikle samarbeidet, andre applikasjoner og nye markeder, sier gründerne. – Til nå har vi hatt to forskjellige tilnærminger når det gjelder kundefokus og utviklingsfokus. Safelink kjenner markedet og Grenland Energy kjenner batteriapplikasjonen.

– Det ideelle selskapet er kanskje en hybrid mellom våre to selskapet, smiler gründerne.

Tjene penger på batteripakker som ennå ikke fins

– Hva er markedspotensialene for batterisystemer?

– Det er lett å regne fram store tall. Vi har ikke sett hele potensialet ennå, sier de ferske samarbeidspartnerne – i startgropa på en batteriæra.

Roman Stoiber forteller om et batterimarkedet som vokser med 22 %.

– Ser man bort fra markeder som mobil, bærbar PC og tablets samt automotiv og batteridrevet verktøy osv., så regner vi en årlig markedsvekst på 11 % innenfor vårt spesialiserte marked. Og batterier er blitt bare bedre og bedre og mer spesialiserte, noe som f.eks. gjorde det mulig å lage små fjernstyrte droner og helikoptre. Og det blir flere og flere nisjeprodukter, forteller Roman Stoiber.

– Applikasjonen vi skal utvikle og tjene penger på, fins ikke i dag, men behovet er der.

Det kan se ut som Grenland Energy og Safelink går lyse tider i møte.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler