Gleder seg til å starte full produksjon med 30 nye kollegaer i Rec Solars fabrikk på Herøya

to menn i arbeidsantrekk og med arbeidscaps foran ovner i fabrikkhall

Even Vik og kollega Rune Holtren gleder seg til å kjøre opp full produksjon i REC Solars fabrikk på Herøya sammen med 30 nyansatte.

Denne uka startet de første av 30-talls nyansatte i Rec Solar-fabrikken.

Nye og tidligere kollegaer, strømmer nå inn i fabrikkhallene og kontorene.

– Nå kjører vi på for å komme opp i full produksjonstakt fra januar, forteller fabrikksjef David Verdú i Rec Solar på Herøya, strålende fornøyd. – Vi skal produsere så fort som mulig og så mye som mulig. Det er stor interesse for silisiumblokkene våre fra Herøya, fra det franske markedet, og nå også det Sør-Koreanske.

Siden Verdú annonserte gladnyheten i september om ny stor treårig kontrakt på silisumblokker til bygging av solcellepaneler i Sør-Korea, har en 30-talls fagoperatører og ingeniører fått jobb og allerede startet opp i solfabrikken på Herøya.

Overveldende bra kandidater

Verdú forteller at interessen var overveldende. De første søknadene tikket inn umiddelbart etter avisoppslaget i TA (abo).

man sitter i stol med blå genser og holder kaffekopp

David Verdu, fabrikksjef Rec Solar

– Vi har mottatt mer enn 155 søkere til de 30-talls fagjobbene vi trenger å fylle. Det er veldig mange bra kandidater, alle med svært god kompetanse. Omtrent halvparten av søkerne var tidligere REC-ansatte. Vi blir en god miks av unge og erfarne i fabrikken. Flere nye dyktige nyutdannede med fagbrev har fått tilbud om jobb, noe vi har veldig god erfaring med fra tidligere.

Moro at folk ønsker seg tilbake

– Det er spesielt moro at folk som har vært her før, og som har opplevd opp- og nedturer her, ønsker å komme tilbake selv om de har jobber andre steder, synes Verdú.

Hvorfor søker de seg tilbake, tror du?

– Det har alltid vært godt arbeidsmiljø her, men det er nok mer enn det, mener Verdú. – Jeg tror at folk opplever jobben som meningsfull. Vi har et produkt og en prosess som er unik, og som ikke lar seg kopiere så lett. Produktet har 96 prosent  lavere CO2-avtrykk enn alle andre. Min teori er at det er meningsfullt. Det er ihvertfall derfor jeg er her.

Være med å bygge ny industri

Dette er ekstremsport, og har en ny dimensjon, verdt å kjempe for, mener Verdú.

– Flere er opptatt av hvor de jobber, og hva de klarer å få til. Mange som har vært her før, har en stayerevne, og tenker «dette skal vi få til". Det som er krevende med all ny industri som kommer nå, som hydrogen og batterimaterialer, er at det vil være høye priser i starten. Samtidig vil noen gigafabrikker i Kina presse prisene ned, og teknologiutviklingen vil være veldig rask, sier Verdú. – Man trenger muskler til å kunne ta disse teknologiskiftene.

to menn i fabrikkhall på hver sin sparkesykkel med tralle

Nyansatte fra venstre Jørgen Nystrand og Andreas Riek (tidligere Rec medarbeider) er allerede i gang. 

Produserer nytt for enda mer effektive solceller

– Vi skal ikke starte opp samme produksjon som sist, sier Verdú. – Nå bytter vi ut produksjon av multikrystallinsk med monokrystallinske silsiumblokker.

Hele verden har byttet ut multi med mono, påpeker fabrikksjefen. –Og hovedårsaken er at monokrystallinske blokker gir mer effektive solceller, det har det alltid gjort. Nå har også kostnadene på å produsere monopaneler gått kraftig ned, forklarer han. – Vi skal fortsatt produsere silisiumblokker fra råvarer vi får fra fabrikken i Kristiansand, men nå skal vi foredle råstoffet så det egner seg for monokrystallinsk prosess.

Bruker Herøya for å komme inn i ny verdikjede

Verdú og teamet i Rec Solar jobber med å utvikle både produkt og prosess for å komme inn i monoproduktverdikjeden.  

– Vi kom fram til at, ja, vi kan bruke Herøya. Her i fabrikken kan vi gjøre det ganske billig ved å lage, kall det gjerne et ekstra rensetrinn, og at vi bruker det samme utstyret vi har i anlegget.

Monokrystallinske silsiumblokker på pall klar til pakking og utskipning

Monokrystallinske silsiumblokker, REC Solars nye produkt, produsert i fabrikken på Herøya.

Utvikler i skyhøy konkurranse  

– Vi utvikler hele tiden, og konkurransen er skyhøy. Det er stort sett Kina som har hele verdikjeden. Prisen for produktet vi laget tidligere falt 98 prosent på ti år. Det du fikk 400 dollar for den gang, får du 8 dollar for nå. Kineserne slår oss på pris, men de klarer ikke å ta oss på CO2-avtrykk.

Betaler for lavere CO2-avtrykk

Hvordan ser prisbildet ut framover for det nye monoproduktet?  

– Jeg er optimistisk. Det produktet vi nå skal levere fra Herøya, får vi nesten tre ganger så mye for sammenlignet med tidligere produkt. Noe av forklaringen på hvorfor vi får høyere priser, er det lave CO2-fotavtrykket vårt, som er verdens laveste per nå. Alle snakker om lavt CO2, men få har hittil villet betale for det, unntatt Frankrike og nå Sør-Korea. De betaler nå for lavt CO2-avtrykk i kontrakter vi har fått i disse markedene, forteller David Verdú stolt.

Frankrike og Sør-Korea - eneste i verden

– Frankrike var det eneste og første landet som satte krav til CO2-fotavtrykk i offentlige innkjøp, med vekting 70 prosent pris og 30 prosent klima i byggeprosjekter, forklare han. Sør-Korea fulgte på i sommer, som det andre landet i verden. Dette har gått veldig fort. Og det resulterte jo i at vi fikk denne tre-årskontrakten med å levere til det Sør-Koreanske markedet.

mann sitter i stol med blå genser og høyre arm opp mot brystet holder en kaffekopp

– Håper Norge kommer på banen, sier David Verdú.

Håper at Norge kommer på banen

– Vi håper jo at resten av EU kommer etter Frankrike og forplikter seg i New Green Deal, og ikke minst håper jeg at Norge kommer på banen, sier Verdú.

 – Jeg synes Norge burde sette et godt eksempel, ikke på skruer og muttere, men på de store byggeprosjektene framover. Det vil bety mye, ikke bare for oss i solcelleindustrien, men for hele Europa og industriens muligheter for å utvikle seg. Europeisk industri er avhengig av å finne kunder som betaler for lavt klimafotavtrykk, påpeker Verdú.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler