Gjør suksess med å beregne optimal prosessflyt fra Herøya Forskningspark

Ranoldteamet

Ranold-teamet, som gjør matte om til optimal flyt i prosesser, har selv funnet «flytsonen» i Herøya Forskningspark. Fra venstre Alexander Skorgen, Stian Howard, Vegar Grüner, Mikkel Bakli, Trygve Rinde og Jon Gunnerød.

Alle piler peker oppover for Ranold, de har økt staben og flytter snart inn i større arealer i Forskningsparken.

Ranold i Herøya Forskningspark gjør suksess med å omsette matteberegninger til fargerike kart og konkrete løsninger på hvordan prosessindustri og offentlige virksomheter skal få til «state of the art» effektiv og klimavennlig flyt i produksjon og miljøanlegg.

Oppsving kom raskt etter at ansatte kjøpte Ranold fra Acona, og etablerte seg i Herøya Forskningspark for å satse bredere på flere kundemuligheter utover olje og gass. Nå peker alle piler oppover.  

– Vi har omlag 150 kunder spredt over i hele verden og lokalt her på Herøya og i regionen. Nå jobber vi både med landbasert prosessindustri og olje- og gassbransjen, med offentlig sektor og helsebransjen, forteller Trygve Rinde, daglig leder i Ranold.

Investerer og utvider

Illustrasjon av beregninger

- Med stor regnekraft beskriver vi virkeligheten mer og mer presist i fargerike kart, som her fra et renseanlegg, viser Rinde.

På to år er Ranold-teamet utvidet fra 8 til 12. Regnekraft og simuleringskapasitet øker og ved årsskifte flytter Ranold inn nye moderne lokaler i etasjen over der Sintefs forskerteam etablerere seg på nyåret.

– Vi investerer i mattekompetanse og ny regnekraft for å gjøre enda mere komplekse simuleringer, forteller Rinde. – Nå har vi regnekraft tilsvarende 5-600 PC’er som simulerer effekter og konsekvenser av turbulente og lineære krefter og strømmer i væsker og gasser. Vi beregner f.eks  spredningseffekt på utslipp fra vannrenseanlegg og konsekvenser for fisk og planter i vannet, forklarer han. 

Store datasett og oppetid på strøm

Rinde forteller om generering av store datasett, og behov for strøm og terrabytes som ikke kan skyfles opp i skya.

– En stor fordel på Herøya er oppetid på strømtilgang, skryter Rinde. – Kunder krever at vi dokumenterer, så da kan vi berolige med at på siste 40 år er det registrert to strømbrudd, på 8 og 5 minutter.

Virtuell protyping på Herøya

Ranold står også bak prototypen av en ny oljeventil løftet fram i statsbudsjettet som et godt eksempel på ny teknologi, som skal øke utvinningen og redusere klimautslipp.

Jon Gunnerød og Vegar Grüner med 3D-printet ventil

– Denne 3D-printede ventilen i metall er et konkret eksempel på virtuell prototyping, sier Jon Gunnerød, og kollega Vegar Grüner, Ranolds idémaker bak ventilløsningen.

– Virtuell prototyping er tusentalls timer med forskning- og utviklingsarbeid, mye gjort her i Herøya Forskningspark, forteller Vegar Grüner som sammen med Ranold-kollega, Rune Kille, fikk idéen for åtte år siden. Vi har regnet på det, gjort simuleringer og testet ut ventilen på Equinors flerfaserigg her i forskningsparken. 

Nå er prototypen, 3D printet hos Tronrud Engineering, snart klar for kommersialisering av Ranolds datterselskap Innowell Solutions.

Jobbe med de smarteste 

– Tronrud er kåret til Norges smarteste selskap. Vi liker det, å jobbe med de smarteste. Dess mer komplekst, jo mer interessant, sier Ranolderne.

Trygve Rinde og Jon Gunnerød

Fysikken gjelder fortsatt i alt vi gjør, sier to engasjerte Ranolderne, Trygve Rinde, daglig leder og Jon Gunnerød, COO, som demonstrerer gøyale fysikkeffekter på deres eget fysikkroterom. Begge like begeistret, akkurat som fysikkheltene Ormestad og Øgrim i NRKs legendariske programserie Fysikk på roterommet. 

Les også: Dette firmaet fra Porsgrunn er nevnt i statsbudsjettet, les saken i TA (abo).

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler