Full fart for ny leder i Green Industry Cluster

portrett av mann i hjelm og hvit genser i industri bak

Flying start, gyldne muligheter: Bård Stranheim, ny leder i industriklyngen Green Industry Cluster mener flying starts gir gyldne muligheter for å treffe mange på kort tid.

Bård Stranheim har stupt inn i oppgavene som ny klyngeleder i Vestfold Telemark regionens grønne industriklynge, Green Industry Cluster.

Innspurt på søknad for å løfte klyngeprogrammet videre, besøk av lovende start-ups fra Nordic Hydrogen Launcher til Herøya Industripark og forberedelser til Industriuka 2021 i Porsgrunn. Det er bare et lite utvalg fra agendaen de første ukene i ny jobb. Stranheim overtar stillingen som ny klyngeleder etter Irene Siljan Vestby.

Kjent med mange på kort tid 

–Det er hektisk nå, sier en smørblid Stranheim. Han kommer rett fra viktig møte, innspurt på ny søknad for å løfte klyngeprogrammet videre.  

– Full fart gir jo meg en gylden mulighet. På kort tid har jeg møtt mange fra bedriftene som engasjerer seg aktivt i industriklyngen, og truffet spennende gründerselskaper.    

Bård Stranheim skal lede 80 virksomheter, fra internasjonale industrigiganter til nystartede gründerbedrifter i Green Industry Cluster (GIC) og teknologi prosjektet Industrial Green Tech (IGT).

gruppe mennesker som ser på innhold i containere

10 av Nordens mest lovende start-ups med på Kjeller Innovasjon og Arena H2 Cluster sitt akseleratorprogram Nordic Hydrogen Launcher, brukte en hel dag sammen med industribedrifter i hydrogenettverket og industriklyngen Green Industry i Herøya Industripark forrige uke. Bård Stranheim (med solbriller) i samtale med besøkende ved HydrogenPros pilotanlegg på Herøya.   

Vil videreutvikle kultur for å dele

Målet er å realisere første klimanøytrale industriregion i verden.

– Jeg har ingen planer om ny kurs. Industriklyngen har en god plattform og gode strategier. Men kultur spiser strategi til frokost, og det blir viktig at vi nå klarer å videreutvikle kultur for å dele. Jeg tror sterkt på å tydeliggjøre verdier som spiller opp til å dele. Det gir gyldne muligheter for nye verdifulle samarbeid, mener Stranheim.

Stranheim fikk sans for samarbeid og frivillig deling av kompetanse da han var styreleder i IKT-Grenland og selv jobbet med egne gründerbedrifter i drøyt ti år. Nå kommer han fra Innovasjon Norges Oslo-kontor hvor han blant annet var HR-sjef og direktør for gründer og oppstartsbedrifter.

Spydspisser drar med flere

Stranheim er tilbake i industrimiljøet på Herøya igjen, der han, med bakgrunn i IT, startet karrieren i Hydro.  

– Hvilke tanker har du om industriens rolle for å drive fram grønt skifte i samfunnet?

– De globale klimautfordringene som skal løses er jo svært komplekse sammenhenger. Vi trenger spydspissene som går foran. De drar ofte med seg flere, også de som ikke er like langt fremme i skoa i utgangspunktet, sier Stranheim.

Vår felles klimakamp

– Ambisjonen er å få med flere, også kommuner og fylke, for at første klimanøytrale industriregion blir hele Telemark Vestfold regionens felles prosjekt, sier Stranheim. – Det er hårete og visjonært å få til ting som regionen aldri har fått til før. Men vi står jo på skuldrene til Hydro som satte seg mål om å fjerne sult i verden.

Stranheim trekker fram Jonas Gahr Støres kommentar til avisa TA der han forteller om sitt forhold til Telemark. «Telemark er på mange måter et tverrsnitt av det moderne Norge, by og land. Verdensledende industri som kommer til å avgjøre om vi lykkes i klimakampen.»  

– Det kunne ikke vært en kulere oppgave å ta fatt i her i denne regionen enn dette, sier Stranheim på full fart videre til neste oppgave.

Industriklyngene

Green Industry Cluster Norway er en tverrfaglig frittstående nettverksorganisasjon orientert spesielt mot virksomheter i Vestfold og Telemark som arbeider innenfor industri- og teknologisektoren (landbasert og offshore).

Industrial Green Tech springer ut fra tre eksisterende industrinettverk i Telemark fylke med rundt 100 bedrifter og omsetning på rundt 30 milliarder kroner.

Prosjekt: CO2-fangst

Vil fange CO₂ fra alle fabrikkene i området. Et industridrevet prosjekt initiert av Herøya Industripark AS og arenaklyngen Industrial Green Tech (IGT) i samarbeid med enkeltbedrifter og SINTEF. Prosjektet konsentrerer seg om industrien i Grenland og gjennomføres med aktiv deltakelse og egeninnsats fra industripartnerne. Les om prosjektet på NRK.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler