Etablerer InnovasjonsHub Herøya, starter med FabLab

Rabe, Larsen og Haugen kommer gående utenfor Herøya Forskningspark på Herøya

Bygge FabLab: - Her i Herøya Forskningspark skal vi bygge FabLab, sier samarbeidspartene fra SINTEF Industri og Herøya Industripark AS. Fra v. Karsten Rabe, forretningsutvikler i SINTEF Industri, Rolf Olaf Larsen, leder for Pilotarena/Herøya Industripark AS og forskningsleder Hans Aksel Haugen, SINTEF Industri.

SINTEF Industri og Herøya Industripark AS løfter sitt strategiske samarbeid med ny satsing, Innovation Hub.

Partene etablerer InnovasjonsHub Herøya, og starter med å bygge en FabLab, en fabrikasjonslab, i Herøya Forskningspark.

Les også: SINTEF TelTek flytter inn i Herøya Forskningspark.

Showcase for andre

FabLab’en som skal bygges på Herøya er en del av DIY4U, et 6,8 millioners Euro EU-forskningsprosjekt, ledet av SINTEF.

– Vi har flere pågående prosjekter som er interessante for InnovasjonsHub’en, men starter nå med DIY4U og bruker dette prosjektet til å bygge en showcase på en FabLab knyttet til forskningsparken. Her kan andre som har tilsvarende behov komme og utforske hvordan en FabLab i drift fungerer, forteller forsker-teamet fra SINTEF.

For gründere og innovatører

Planen med InnovasjonsHub Herøya er å gi gründere og innovatører tilgang til både Norges og verdens fremste kompetansemiljøer på digitalisering i industri, samt teknologi- og produksjonsplattformer, som blant annet FabLabs.  

FabLab er et skaperverksted hvor flere aktører fra verdikjeden deltar i å skape nye produkter og løsninger via en digitalplattform som deretter automatiserer produksjon, distribusjon og henter inn tilbakemelding fra sluttbrukere.   

Det mangler ikke på spennende prosjekter å putte inn i InnovasjonsHub Herøya

«FabLabs vil gi raskere, bedre og billigere produksjon og transformere samfunnet, hvordan vi lever, lærer og jobber,» sier gründeren av FAbLabs Neil Gershenfeld, director @MiT’s Center for Bits and Atoms, i sitt YouTube-innlegg hvor han forklarer «How to make (almost) anything» i en FabLab. 

Bidra til at flere lykkes

De neste to årene bygger SINTEF i samarbeid med lokale Cody i Skien og ti andre europeiske selskaper en helt ny produksjonsplattform som går via en digitalplattform til fysisk produksjon.

– Vi ønsker å demonstrere hvordan forskningen kan spille en rolle for å utvikle en idé eller en prosess. Vi vil bidra til at flere kan lykkes, sier forskerteamet fra Sintef.

Teste nye produkter og konsepter

FabLaben som skal bygges i forskningsparken, har to enheter. Kontrollrommet i drift vil være godt synlig plassert ved resepsjonen, og produksjonsenheten, på størrelse med en container, skal stå i et naborom.  Her skal både bedrifter og store industriselskaper få mulighet til å bruke FabLaben for å teste ut nye produkter, konsepter og komponenter (Plug & Produce), i regi av den pågående EU-satsingen.

FabLaben er den første fysiske produksjonslaben i InnovasjonsHub Herøya. De tilbyr også faglige seminarer om blant annet digitalisering og bærekraftig sirkulærindustri. Meld deg på neste webinar, tema Innovation Hub Herøya.

Flere prosjekter

SINTEF Industri har flere interessante prosjekter på digitalisering i industri, skriver de på sine nettsider, blant annet SAM (Selvtilpassende modellbasert system for prosessautonomi) og COGNITWIN (Lærende hybride tvillinger).

– Det mangler ikke på spennende prosjekter å putte inn i InnovasjonsHub Herøya, sier partene entusiastisk.

Lovende

– Det ser lovende ut, sier Rolf Olaf Larsen fra Pilotarena Herøya. – Det er akkurat dette vi ønsker oss, at forskere, industrifolk og gründere finner samarbeidsmuligheter i å utvikle ny bærekraftig teknologi og nye industrielle prosesser, sier han.

Kontaktinfo: 

Rolf Olaf Larsen, Pilotarena Herøya, telefon 90840568, email rolf.olaf.larsen@hipark.no

 

Pilotarena Herøya
Herøya Industripark AS tilbyr et komplett pilot-tilbud  med tilgang til alt du trenger for en vellykket oppskalering. Her kan du leie kontorer med laboratorier og forsøkshaller med plass til pilotanlegg, og får tilgang til tjenester i forsknings- og utviklingsprosjekter, rådgivning og laboratorietjenester

 

Herøya Forskningspark
Herøya Forskningspark er en integrert del av Herøya Industripark og har et av landets mest attraktive forskningsmiljøer. Her arbeider om lag 400 forskere innenfor fagfeltene aluminium, gjødsel, olje og energi, petrokjemi med mer.

 

Om SINTEF Industri
SINTEF Industri er en av de største forskningsinstituttene i SINTEF med til sammen nærmere 500 medarbeidere som utvikler grunnlaget for fremtidens industri. Forskerne jobber tett med industrien for å utvikle avanserte materialer, produkter, prosesser og verktøy, og søker nye miljøvennlige prosesser som kan gi økt produktivitet og høy kvalitet.

 
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler