Dokumenterer industrihistorie på Herøya

en pall med magnesiumbarrer, stroppet

Siste magnesium bar Produkt AJ62 Product No: 3034 Pack No: 103372 Weight: 840. Hvem var kunden og hvor skulle denne pallen egentlig? Foto: Tomasz A. Wacko/NIA

Som et ledd i å ta vare på produksjonshistorien fra Herøya gjennomføres det nå en fotodokumentasjon fra Magnesiumanleggene på Herøya.

Det er Norsk Industriarbeidermuseum, NIA, på Rjukan som dokumenterer etter oppdrag fra Herøya Industripark AS.

portrett kvinne i blå bluse

Anne Lise Selstad, leder for Informasjonsforvaltning Herøya Industripark AS

Dokumentasjon, foto og gjenstander fra Herøya blir i dag forvaltet av NIA. Blant dette materialet finnes mye fotomateriale fra byggingen av fabrikken og produksjonen i magnesiumfabrikken.

– Som en avslutning på magnesiumhistorien på Herøya var det derfor naturlig også å dokumentere dagens situasjon, sier Anne Lise Selstad, leder for Informasjonsforvaltning i Herøya Industripark AS. – Byggene forfaller og innhold forsvinner, så skal man ha historiene med seg, er et slikt prosjekt veldig viktig, sier hun.

I bestillingen er det spesielt lagt vekt på dokumentasjon av produksjonsstrenger, teknologi og interiør.

Dokumentasjon på livsløpet

Fotografen i arbeid ute i arbeidsantrekk og gul hjelm

Tomasz A. Wacko har jobbet i NIA i fire år. Han jobber i dag med ulike dokumentasjonsprosjekter, blant annet dokumenterer han Tungtvannkjelleren på Rjukan. Foto: Anne Lise Selstad.

Tomasz A. Wacko, fotograf hos Norsk Industriarbeidermuseum, NIA, har tatt over tusen bilder av bygningsmassen og interiøret. 

– Det er et stort prosjekt, det er mye som skal dokumenteres. Vårt oppdrag er å videreformidle produksjonshistorien fra magnesiumfabrikken, hele livsløpet. Denne dokumentasjonen blir som et supplement til de historiske bildene vi har fra Hydro-samlingen, sier han.

Bygningene og interiøret

I tillegg til produksjonshaller og teknologi, tar Tomasz bilder av bygg og interiør. – Man bygget fabrikkbygninger på en annen måte tidligere, og det dokumenterer vi også. 

– Inne kan man se av interiøret at man måtte gjøre nødvendige tilpasninger, som for eksempel i Bygg 133, Likeretteranlegget.

I et lokale har det vært et tv-apparat. – Her har man fått laget en metallboks for tv. På grunn av magnetfelt som ga forstyrrelser på tv-signalene, har tv stått i boksen. Det kan se ut som om de har fulgt med på OL-sendingene fra Lillehammer på tv, programmet for sendingene henger fortsatt på skapdøra, smiler han. Se bildet under.

Tilgjengelig for publikum

På sikt vil bildene fra denne dokumentasjonen bli gjort tilgjengelig for publikum på NIAs digitale museum. Under kan man se et knippe bilder.

Interiør fra kontor. Skap for TV-apparat.

Bilde fra Bygg 133: Likeretteranlegg. Pga magnetfelt i Likeretteranlegget ble TV-apparat plassert i en egen tilpasset metalboks, slik unngikk de forstyrrelser på tv-signalene. På skapdøren henger programmet fra TV-sendingene fra OL i 1994 på Lillehammer. Foto: Tomasz A. Wacko/NIA.

eldre nedstengt elektrolysebad

Bygg 124a: Et demontert elektrolysebad. Foto: Tomasz A. Wacko/NIA

kontrollrom, elektrolyseavdelingen

Bygg 124a Kontrollromet for elektrolysa. Foto: Tomasz A. Wacko/NIA

trapp ned mot gangtunell

Undergang ved Bygg 107. Foto: Tomasz A. Wacko/NIA.

gammel fabrikkbygning i murstein

Bygg 124a Framsiden av Elektrolysa, ved hovedinngang. Foto: Tomasz A. Wacko/NIA.

ovner i støperihall

Bygg 107 Ovnene ved støperiet. Foto: Tomasz A. Wacko/NIA

produksjonshall

Bygg 107 Oversikt  nye støpehallen etter siste produksjonsdag. Foto: Tomasz A. Wacko/NIA

gammel fabrikkbebyggelse utvendig

Bygg 123a Eletrolysa, baksiden av bygget. Foto: Tomasz A. Wacko/NIA

gammelt fabrikkbygg, inngangsdør

Inngangsparti til Bygg 133, Likeretteranlegget. Foto: Tomasz A. Wacko/NIA

gul metalvogn med førerhus

Bygg 123a Metallvogn X 0576 denne ble brukt til å frakte flytende magnesium fra elektrolysa over til støperiet. Foto: Tomasz A. Wacko/NIA.

gammel nesten tom produksjonshall

Bygg 107 Mg-støperiet, interiør. Oversikt over støpehall. Foto: Tomasz A. Wacko/NIA

tomt gammelt elektrolyselokale

Bygg 123a Eletrolysa. Foto: Tomasz A. Wacko/NIA

 
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler