Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

De forteller Herøya-historiene som forandret industrien for alltid

Lanserer bok: Et bredt mangfold av personer har bidratt i to år fra idé til boklansering igår. Fv. Thor Oscar Bolstad (idé), Sverre Gotaas (direktør Herøya Industripark), Søren Sem (Hydro-direktør), Bård Bergfald (miljøforkjemper), Per Wold (industriomstiller), Siri Storetvedt Heldaas (toksikolog og lege), Ole Johan Sagafos (forfatter, Hydro Kommunikasjon), Anne-Lise Selstad (fotoarkiv), Per Anders Oksum, (direktør), Per Wold (fagforeningskjempe), Einar Kristoffersen (redaksjon), Carsten Johansen (organisasjonsutvikler), Åse Himle (kommunikasjonsrådgiver).

En bok full av drama, samarbeid og motsetninger ble lansert på Herøya i går. Enkeltpersoner som var i Herøya-miljøet fra perioden 1949 og fram til i dag  deler personlige og ærlige historier om kamper, turbulens, dans og stolkasting. Hendelser som skapte historiske skiller for industriutvikling på Herøya og i Norge. 

I går møttes alle bidragsytere til lansering av boka «Historier fra Herøya gjennom 90 år».

Menneskene

Fortellerne i boka var alle en del av Hydro og Herøya-miljøet fra 80-tallet.

− Det er menneskene bak historien som er fortellere i boka, sier Hydro forfatter Ole Johan Sagafos. Noen personer og hendelser skapte historiske skiller hvor tydelige endringer ble satt i gang. Vi kan snakke om før og etter disse menneskene. Det er fascinerende å se hva ett menneske kan bidra med i en utvikling, sier Sagafos.

Rebellenes tid

80-tallet var også tid for generasjonsskifte og ny konkurranse i industrien på Herøya. Rebellene kom på banen og utfordret overingeniørene kraftig.

Rebeller og industrigründere: Fv. Bård Bergfald, (miljøforkjemper), Søren Sem (direktør), Per Wold (industriomstiller), Siri Storetvedt Heldaas (toksikolog og lege), Per Wold (fagforeningskjempe), Cartsen Johansen (organisasjonsutvikler), Per Anders Oksum, (direktør) og bokforfatter Ole Johan Sagafos.

 

Bård Bergfald var bare 16 år da han sammen med Bellonas Fredric Hauge klippet seg gjennom gjerder og forhandlet med Hydro-direktør Per Ivar Åbyholm om å stanse fabrikkanlegg. I dag er han selv med å bygger ny industri på Herøya.

Siri Storetvedt Heldaas var industriens første toksikolog, hun ropte varsko, men fikk munnkurv.

Store nedbemanninger fikk fagforeningskjempe og Hydro-direktør til både å danse og kaste stoler.

Drama fra virkeligheten

Historier fra Herøya gjennom 90 år, er drama fra virkeligheten sett gjennom brillene til noen enkeltpersoner.

Historien forteller oss at å være framsynt ikke først og fremst er et spørsmål om spåmannskunst. Det dreier seg om å følge med, se hva som skjer i verden rundt oss, analyserer og ta grep. Ikke minst dreier det seg om handle mens det er enda er handlingsrom, ikke vente til problemene vokser oss over hodet – enten det gjelder teknologi, samarbeid, organisering eller miljø, helse og sikkerhet, skriver direktørene i Herøya Industripark i bokas forord, Sverre Gotaas (nåværende) og Thor Oscar Bolstad (tidligere).

Ut i bokhandelen: Kommunikasjonskolleger gjennom et arbeidsliv i Hydro, Ole Johan Sagafos, forfatter av boka og Åse Himle, redaksjonspådriver, sprer boka til bokhandlere i Grenland og til mer enn 800 Hydro-pensjonister i disse dager. − Vi er veldig fornøyde nå, og med god hjelp fra det lokale trykkeriet Thure Trykk kom vi i mål før jul, sier stolte utgivere. 

Inspirasjon videre

− Vi håper boka kan skape interesse og inspirasjon, sa idémaker Tor Oscar Bolstad under lansering.

– Det er så uendelig mange flere historier å fortelle, så her er det bare å sette i gang med neste bok for flere som har noe på hjertet.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler