Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Industrisamarbeid på Herøya; CO2 fra Ammoniakkfabrikken blir kullsyre i brus og øl

– Bryggeriene er helt avhengig av å bruke CO2, sier markeds- og applikasjonsansvarlig Åse Spangelo i Praxair Norge AS.

Bryggeriene er helt avhengige av å bruke CO₂ (karbondioksid) når de brygger øl eller lager brus. Alle de store bryggeriene og mange av mikrobryggeriene i Norge kjøper CO₂ fra Praxair. Gassen kommer fra Yaras gjødselproduksjon på Herøya. 

Noe av CO₂-gassen kan gjenvinnes fra bryggerienes egen produksjon, men det meste kjøpes nytt fra Praxair, som henter CO₂ fra Yaras produksjon i Herøya Industripark (HIP).

Praxair eksporterer CO₂ til Sverige, mens bryggeriene på kontinentet henter sin CO₂ fra blant annet Yaras fabrikk i Nederland.

Fra Herøya

CO₂ kommer fra Yaras ammoniakkfabrikk. Praxair eier den delen av fabrikken der gassen dannes, og resten av infrastrukturen til og med lagringstankene.

– Vi har avtale med Yara om at de drifter og vedlikeholder utstyret. Det er en praktisk ordning og et godt eksempel på industrisamarbeidet her på Herøya, sier markeds- og applikasjonsansvarlig hos Praxair Norge AS, Åse Spangelo.

Praxair selger CO₂, som er et biprodukt fra ammoniakkproduksjonen. Gassen, som ellers ville blitt sluppet ut i atmosfæren, blir renset og brukt i en rekke ulike sammenhenger.

– CO₂ er blant annet et teknisk prosesshjelpemiddel. Det vil si at gassen benyttes for å holde oksygenet i lufta unna ølet både under bryggeprosessen og når ølet tappes på boks eller flasker, forklarer Spangelo. CO₂ blir brukt i tanker for å presse ut oksygen og i rørene når ølet skal pumpes til nye tanker eller tappes på emballasje.

Oksygen er ølets verste fiende

– Bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad fyller flaskene med CO₂ to ganger før de tapper i øl. Og når flaskene er fylt opp, brukes CO₂ for å fjerne luften i flaskehalsen, forteller Spangelo. – Alt oksygen må bort for at ølet skal bevare høy kvalitet og frisk smak.

Men CO₂ blir ikke bare brukt som teknisk prosesshjelpemiddel. CO₂ tilsettes også brygget for at ølets mer enn 800 smaks- og aromastoffer skal komme til sin rett. Mengden CO₂ som dannes under gjæringsprosessen varierer fra øltype til øltype, og dermed varierer også mengden COsom tilsettes de ulike ølsortene. 

I øl som brygges etter «Renhetsloven i Norge av 1912» - kun med byggmalt, humle, vann og gjær - dannes en del CO₂. Men dersom det tilsettes sukker i brygget, utvikles enda mer CO₂ under gjæringen.

To oppgaver

– CO₂ er vannløselig og blander seg i ølet både som kullsyre og CO2-gass.  Dette gjelder enten det er tappet på flaske, boks eller fat. CO₂-gassen har to oppgaver, forklarer Spangelo.

– Gassen trigger smaksreseptorene vi har på tunga slik at de blir mer følsomme og smaken oppleves som bedre og friskere. I tillegg er CO₂ bakteriehemmende, slik at gassen øker holdbarheten på øl. CO₂ bidrar også til at det dannes skum, som holder på aromaen og smaksstoffene i glasset.

Også brus og mineralvann

Naturlig mineralvann som Farris og det svenske Ramlösa inneholder naturlig CO₂ når det kommer opp fra kilden, men det selges også både vann og brus som tilsettes CO2 fra Herøya.

– Fra 1948 startet produksjonen av CO2 på Herøya. Produktet ble levert til Oslo Kullsyrefabrikk  AS, osm forsynte alle brusfabrikkene i Oslo-området med CO2. Nå er det vi i Praxair som står for leveransene, forteller Spangelo.

I øl dannes CO₂ som en del av bryggeprosessen. I brus må all CO₂ tilsettes, og det kan gjøres etter to prinsipper. Enten kan gassen tilsettes vannet før sukker og aromastoffene blandes inn, eller så kan vann, sukker og aromastoffer blandes og CO₂ tilsettes før brusen tappes på flasker.

Også i brusproduksjonen brukes CO₂ til å holde oksygen borte fra produktet. Flasker og bokser etterfylles med gass før de forsegles, og på den måten holder kvaliteten og smaken seg bedre og lenger. 

Les mer om Praxairs bruk av CO2 i sveisegass og om andre produkter fra Praxair.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler