Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Yara Porsgrunn bruker bi-produkter fra RHI Porsgrunn som råstoff

– Vi opplever økt interesse for våre magnesiumholdige bi-produkter, forteller Vidar Lid, Supply Chain and Sales Manager i RHI Porsgrunn. Yara Porsgrunn er den største lokalkunden.

Bilde av RHI Fused Magnesia fabrikken

RHI fabrikken på Herøya Industripark i Porsgrunn produserer mer magnesiumholdige produkter (MgO) enn de selv bruker i egen produksjon av hovedproduktet, fused magnesia.

– Vi har en overskuddsproduksjon som for oss er bi-produkter. Det er magnesiumholdige produkter rik på magnesium og med forskjellige fysiske egenskaper som er interessant for annen industri, forteller Vidar Lid, salgsansvarlig for RHIs bi-produkter.

Lokal storkunde

Yara Porsgrunn er RHIs nærmeste storkunde som bruker magnesiumoksid i noen av sine gjødselprodukter. Magnesiumoksid inngår som et viktig plantenæringsstoff i gjødselproduksjon.

«RHI Normags produkter har høy kvalitet og de yter god service til Yara Porsgrunn», skriver Yara i en kommentar. «Det er selvfølgelig ingen ulempe at RHI og Yara er nære naboer lokalisert i Herøya industripark. Det vil likevel alltid være en total vurdering av pris og kvalitet som avgjør valg av leverandør. Vi håper at RHI vil være en viktig leverandør for Yara også i årene som kommer.»

 «Vinn-vinn»

Ressurser som RHI selv ikke bruker får dermed ny verdi.

Vidar Lid

Vidar Lid, Supply Chain and sales manager i RHI Porsgrunn. Foto: Siri Krohn-Fagervoll

– Vi får til en god ressursutnyttelse av bi-produktene våre, og annen industri får et råstoff de kan bruke i sin produksjon, forklarer Vidar Lid. – Det er en «vinn-vinn»-situasjon både økonomisk og miljømessig for industri og samfunn.

Stor interesse

Lid forteller at salget tok av i 2015. – Vi leverte så mye som 50.000 tonn magnesiumholdige produkter til kunder i Norge, Sverige, Tyskland og Ungarn.

Og spørsmål om magnesiumproduktenes egenskaper og anvendelsesområder er økende.

– Senest i dag fikk jeg to henvendelser med spørsmål om bruk til jordforbedring og vassdragskalking, forteller Lid.

Flere bruksområder

Magnesiumoksid (MgO) fra RHI brukes allerede som råstoff til jordforbedring, som binde- og blekemiddel i treforedling, og Lid ser flere mulige bruksområder framover.

– Vi produserer sju forskjellige magnesiumholdige kvaliteter. De er alle registrert i Mattilsynet og er produkter med forskjellig egenskaper som passer til forskjellig bruk, forteller Lid.

Han er glad for at problemstillinger rundt avfallet til RHI nå er avklart. Lokalavisene TA og Varden skrev i februar at politiet henlegger miljøsaken mot RHI og at beskyldninger for ulovlig deponering av farlig avfall er avsluttet.

– Vi solgte omlag 50.000 tonn bi-produkter i fjor, som blir verdifullt råstoff for annen industri. Dermed bidrar vi godt til bedre utnyttelse av ressurser som gir økonomiske og miljømessige gevinster på sikt, avslutter Vidar Lid.

Les også: Stortingsmelding om avfall og sirkulær økonomi, norskindustri.no.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler