Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

— Vi skal leve godt av industrien i framtiden

— Jeg er overbevist om at vi skal leve godt av industrien i framtiden, den er ingen solnedgangsnæring. Både sysselsettingen og produktiviteten øker og denne utviklingen vil fortsette, fastslo Nærings- og handelsminister Trond Giske på et godt besøkt møte i Folkets Hus i Porsgrunn mandag kveld.

Giske viste til den rykende ferske "Norsk Industris Konjukturrapport 2011" for å illustrere noen av poengene sine. Her framgår det at industrien tror på en vekst på sju prosent i år, og forventer at samlet antall ansatte igjen vil passere 280.000.

Det var IndustriClusteret Grenland og LO som arrangerte møtet med ministeren, og her møtte han et hundretalls representanter for næringsliv,  fagforeninger og offentlig virksomhet. Tema for møtet var "Satsing på norsk landbasert industri i framtiden".

Ambisjoner

Og Giske har ambisjoner på vegne av industrien. Han er trygg på at vi vil opprettholde sysselsettingen på dagens nivå, og putte mer og mer kunnskap og innovasjon inn i produktene.

— Vi må fri oss fra oppfatningen om at det er skille mellom industri og kunnskapsbasert næringsliv. På rundturen i Herøya Industripark i dag har vi sett fabrikker som har doblet produksjonen pr. ansatt over noen år, redusert innsatsfaktorene og utslippene. Denne utviklingen er i høyeste grad basert på kunnskap, forskning og innovasjon, fastslo han.

Unikt konkurransefortrinn

Trond Giske har nylig vært i Davos på World Economic Forum, og presentert den nordiske modellen. I følge Giske er omstillingsevnen til norsk næringsliv et synlig resultat av denne modellen.

— Grenland er den beste illustrasjonen på denne omstillingsevnen, og den gir Norge og regionen et unikt konkurransefortrinn. I stedet for å kreve subsidier for å kunne opprettholde gamle og ulønnsomme arbeidsplasser, går bedriftsledere og ansatte sammen om å fornye og utvikle virksomheten, understreket han. 

Livslang læring

Og næringsministeren er overbevist om at framtidens næringsliv vil bli enda mer kunnskapsbasert, i den forstand at det blir bygd stadig mer kunnskap inn i produktene.

— Det er viktig å ha høye markedsandeler i et voksende marked, men enda viktigere er det å ha produkter som markedet har vilje og evne til å betale godt for. Nå og framover må vi satse på livslang læring, vi må ha påfyll og ny kunnskap gjennom hele yrkeslivet, og bygge den brede kompetansen.

Forutsigbarhet

Flere av møtedeltakerne, blant dem Ineos-sjef Eirik Stamland, understreket at forutsetningen for videre industrivekst er konkurransedyktige og forutsigbare rammebetingelser, blant annet ved kjøp av kraft og gass. 

Her viste næringsministeren til at regjeringen har økt innskuddskapitalen i Statkraft med 14 mrd kr., og at Norske Skog og Finnfjord AS nylig har inngått langsiktige kraftavtaler med Statkraft til konkurransedyktige betingelser.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler