Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Técnicas Reunidas bygger Yaras nye salpetersyrefabrikk på Herøya - er på boligjakt i Grenland

Jesús Maria González i Técnicas Reunidas er økonomisjef for bygging av Yaras nye salpetersyrefabrikk i Herøya Industripark. Men han har ikke bare ansvar for å levere en startklar fabrikk innenfor budsjett i 2017. Han skal også skaffe 20-25 boliger til flere Técnicaskollegaer som ankommer snart. 

The first Técnicas project team is ready

The first Técnicas project team is ready: (from the left) Manuel Solorzano (40), planner, Loreto Esteban (29), quality officer, Maria del Mar Folgar Vallejo (38), HSE officer, Jose Fito (34), technical construction, and Jesús Maria González, finance and project administration.

Jesús Maria González og kona Irene kom til Porsgrunn i mai. Med hjelp fra prosjektadministrasjonen i Yara fant de leilighet til seg selv og fem andre prosjektkollegaer som allerede er på plass.

Snart skal prosjektkontorene til Técnicas fylles med 20-25 flere medarbeidere. Så akkurat nå er økonomi- og administrasjonssjefen mest opptatt med å finne ut hvor de som kommer, skal bo det neste halvannet året.

– Jeg trenger å finne 20-25 boliger i løpet av ganske kort tid, forteller han. – Noen kommer til å bo her ganske fast i halvannet år, mens andre blir her litt mer sporadisk.

Mye er annerledes

Prosjektmannen fra Valencia kom direkte fra et annet oppdrag i Johannesburg i Sør Afrika, til Porsgrunn.

– Mange ting er forskjellig sammenlignet med både Sør Afrika og Spania, som for eksempel leiemarkedet på boliger. Det er begrenset her, sier González. Han har fått mye hjelp fra prosjektfolk som kjenner lokale forhold og utleiemarkedet, men bruker en del tid på å surfe på finn.no.

Lager guide for hverdagspraksis

I tillegg forbereder han informasjonsguider for sin kollegaer om hvordan norsk hverdag fungerer i praksis, som for eksempel søppelhåndtering.

– En skullle tro at det var likt, men i Spania går for eksempel melk-og juicekartonger i plastavfall i motsetning til i papiravfallet, og i Norge må glassflasker uten pant leveres på egne miljøstasjoner, mens i Spania står containerne rett utenfor huset, forklarer han. Fra 1. september starter Porsgrunn sorteringssystem, og det er selvfølgelig beskrevet i guiden.

Vennlige og hjelpsomme

Jesús Maria og kona Irene er kjempefornøyd etter å ha bodd tre måneder i Porsgrunn

Jesús Maria González in front of the house he has rented in Porsgrunn.

Jesús Maria González in front of the house he has rented in Porsgrunn, and where he had to learn to use a lawn mower for the first time. 

– Vi trodde at nordmenn var litt “kalde” og vanskelig å komme innpå, men så har vi erfart det motsatte. Vi møter svært vennlige og hjelpsomme folk, sier valencieren, som for første gang fikk hage og gressklipping med leiekontrakten i Porsgrunn. – Jeg måtte få hjelp av utleier til å starte gressklipperen, hadde aldri gjort det før. Det går greit nå, ler han.

Har dere hatt tid til å være turister, eller er det bare jobbing?

– Prosjektjobbinga i Yara Bamboo pleier å starte norsk tid, og vi avslutter spansk tid, men vi får likevel tid til å se oss rundt, smiler González.

Vil oppleve Grenland, Telemark og Norge

Paret har besøkt Stavanger, klatret Prekestolen og smakt på bacalaoen i Brevik. Den synes González forøvrig var veldig lik den han husker fra barndommens påskemåltider i Spania.

De har vært i Heddal stavkirke og i Skiens "katedral" for å beundre kirkearkitektur. Kona, Irene, har studert kunsthistorie, og et stavkirkebesøk hadde lenge vært på ønskelista. Hun har planer om å fortsette studier her, og hun vil også lære seg norsk. 

“Grugleder”’ seg til snø

Det mangler ikke entusiasme og planer for å bo, jobbe og besøke Grenland, Telemark og Norge. Det eneste de “grugleder” seg til er vinter og snø. – Jeg har aldri kjørt på snø før, sier Jesús Maria González, – det blir spennende.

Kanskje infoguide 'Volume II' til Técnicas prosjektfolk burde ha med et par tips og triks om sikker bilkjøring på glatt føre? (red. anm.) 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler