Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Siste omvisning i ‘HIP-museet’ – starten på enklere tilgang til Herøya-historien

Dag Holmer, den siste bestyrer av «HIP-museet», har guidet sin siste tur i museet. – Det er litt vemodig, men jeg tror jo at det er en bedre løsning for publikum når et profesjonelt museum tar over Hydros historiske samlinger fra Herøya. 

Dag Holmer viser rundt i HIP-museet

Dag Holmer tar de siste omvisningene før museumsgjenstandene flyttes til Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork.(Alle fotos: Ole Bjørn Ulsnæs)

Nå skal HIP-museets om lag 1900 historiske gjenstander fra Hydro-tiden på Herøya flyttes til Industriarbeidermuseet Vemork på Rjukan (NIA) sammen med fotoarkivet og korrespondansearkivet på Herøya.

Åse Himle i Herøya Industripark sier til lokalavisa PD at det har vært en lang prosess med å finne ut hva man skulle gjøre med Hydro-samlingen etter Hydro-epoken i Porsgrunn. Nå selger konsernet Herøya Industripark, og da har det vært viktig å få en avtale om de historiske skattene før nye aktører tar over, sier hun til avisa.

Bak industrigjerder

– Det er vemodig å tenke på at det forsvinner herfra, men det ligger jo ikke an til å ha et museum her som er tilgjengelig for allmenheten, påpeker Dag Holmer. Den tidligere informasjonssjefen i Hydro og siste bestyrer av HIP-museet synes det er bedre at et profesjonelt museum i vårt eget fylke ivaretar og formidler historien videre.

Finn Gjestland holder i Hydros kalksalpeterprøve no1 fra 1. juni 1929

Finn Gjestland holder i Hydros kalksalpeterprøve no1 fra 1. juni 1929. Gjestland er andre generasjon av en av HIP-museets gründere, Gudleif Gjestland.

Fram til nå har HIP-museet vært kjent i industrimiljøet, men ikke vært særlig tilgjengelig bak høye industrigjerder og adgangskontroll på Herøya industripark.

– Museet har ikke vært åpent for publikum, beretter Holmer. – I min tid som bestyrer brukte vi det hovedsakelig i forbindelse med besøk av forretningsforbindelser.

Siste blad skrevet

Men nå har interesserte kunnet booke seg en siste omvisning med Dag Holmer før samlingen pakkes ned. Og de besøkende har satt sin signatur på det siste blanke arket i museets besøksbok.

– Det var et litt pussig og symbolsk sammentreff, sier Holmer. – Alle fikk signert på det siste blanke arket. Nå er besøksboken ferdig skrevet. Så da er det vel klart for å skrive, ikke bare nye kapitler, men nye bøker.

Siste blad skrevet i besøksboken på HIP-museet

De siste besøkende i HIP-museet signerer på det siste blanke arket i besøksboken.

God framtid for Telemarks industrihistorie

I løpet av året skal 300.000 fotografier, 1900 gjenstander og et enormt dokumentarkiv fra Hydro på Herøya flyttes til Rjukan.

– Industristedene Rjukan, Notodden og Herøya var del av Hydro og har mye felles historie. Telemarks industrihistorie får ei god framtid på Norsk Industriarbeidermuseum, uttaler NIA på HiPs hjemmeside.

- Alternativet kunne blitt plassering i arkivet inne i fjellet i Mo i Rana, og dit er det lenger enn til Rjukan, sier Holmer. 

Prisbelønt

HIP-museet består av gjenstander og bilder fra Hydros drøyt 85-årige historie på Herøya. Det var Hydros Gudleif Gjestland og Hans Th. Landstad som samlet inn alle gjenstandene og laget HIP-museet. For dette arbeidet mottok de Porsgrunn kommunes kulturpris på 80-tallet.

– Den aller minste gjenstanden er en liten haitann funnet i Floridafosfat, en type organiske kalsiumfosfat som Hydro benyttet i sin fullgjødselproduksjon. Antatt alder er mellom 10 og 300 millioner år, forteller Dag Holmer.

– Den største gjenstanden er en «ekstruder» i støpejern som ble brukt i forsøkstesting av plastmaterialer på PVC Kundeservicelaboratoriet. Den var i bruk da jeg startet på laboratoriet i 1960. Nå er den på museum, sier museumsbestyreren som ser fram til å besøke museet på Rjukan. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler