Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

På bussen mens bombene haglet over Herøya

14 år gamle Arne Haukedal satt i bussen på vei til sommerferie hos bestemor i Bamble da han hørte flyduren. 167 ’flygende festninger’ var på vei inn mot Herøya, og like før klokka halv to falt de første bombene, en varm sommerlørdag 24. juli 1943.

Arne Haukedal viser familiens hus på Klevstrand, der Arnes foreldre, søster og fem venner søkte tilflukt i kjelleren under bomberegnet.

Det var lite som minte om krig denne sommerdagen for 70 år siden. Lørdagen opprant med skyfri himmel og strålende sol.

Arne stod tidlig opp for å rekke bussen fra hjemmet sitt i Klevstrand, til Brevik og feriedager hos bestemor i Bamble på Haukedal Gård. Han misunte søsteren Bjørg, som sammen med flere venner badet i Gunneklevsfjorden, ut fra en odde i Klevstrand.

På  andre siden av fjorden, innenfor fabrikkportene på Herøya var faren til Arne på jobb sammen med  1100 andre. Gjødselproduksjonen gikk døgnkontinuerlig. I den nye lettmetallfabrikken under oppbygging var det redusert mannskap denne lørdagen, og laber aktivitet.

Alarm!
Plutselig ble sommeridyllen brutt. Flyalarmen hylte! Klokken var 12:44.

Arnes søster, Bjørg, hadde allerede foreslått for sine fem badevenner å gå til lekestuen hjemme i hagen. Nå sprang de ned i kjelleren på huset sammen med foreldrene.

Arne satt på bussen på vei til bestemor. Da hørte han flyduren. 167 bombefly på vei inn mot Herøya – i flere puljer.

I kjelleren på Klevstrand satt Bjørg, vennene og foreldrene med alle sanser i høyspenn. Flyduren ble sterkere og sterkere. Så smalt det. Igjen. Og igjen. 

Teppebombet Herøya
I løpet av noen minutter teppebombet 167 ’flygende festninger’ Norges største industrianlegg. I mils omkrets fulgte rystede solbadere dramaet. Bombeflyene fra US Airforce opererte i stor høyde. Skrekkslagne var folk vitne til det største flyangrepet som noen gang hadde rammet mål i Norge.

1650 bomber ble sluppet, 600 av dem traff målet – anleggene på Herøya. 55 mennesker mistet livet og over 100 ble skadd. Mesteparten av aluminium- og magnesiumanleggene som var under bygging ble ødelagt.

Resten av bombene var jevnt fordelt på hver side. Boligområdet i Klevstrand fikk store skader, men heldigvis ingen som mistet livet der.

Bomben sneiet hushjørnet
Det gikk verst utover vei og boliger på Klevstrand, hvor Bjørg og de andre satt gjemt og opplevde bomberegnet fra kjelleren. Også faren til Arne var kommet seg trygt hjem fra jobb på Herøya den dagen før bombene falt.

– Jordbæråkeren i hagen vår ble truffet. Bomben sneiet hushjørnet, men heldigvis detonerte den ikke. Tyske spesialtropper fjernet den senere, forteller Arne Haukedal. – I mellomtiden måtte både min søster, foreldre, grisen og hønemor med kyllinger evakueres.

Flere ble evakuert og Arnes far var aktivt med i arbeidet. Han var en av få som ved krigsutbruddet hadde skaffet seg bil. En Willys Overland i to farger og med eikestaver i felgene.

Hus på halv tolv og døde flyndrer
Bomberaidet hadde ødelagt flere hus på Klevstrand. Ett fikk en fulltreffer. 

Ifølge Arne ble bombene sluppet for tidlig ved en feiltagelse og traff fjellplatået rett bak Klevstrand. Det førte til at leirjorden ble forskjøvet ut mot Gunneklevfjorden, veien raste ut, flere hus forskjøv seg og stod på halv tolv. Vannverket fikk en fulltreffer og i ettertid kunne man finne døde flyndrer som fløt overalt i vannkanten.

Om Arne Haukedal og flere:
Arne Haukedal opplevde ikke selve angrepet på Herøya for 70 år siden, men så ødeleggelsene etterpå. Det gikk heldigvis bra med hans familie, mens mange andre mistet en i familien, en kjæreste en venn eller bekjent. 

Arne Haukedal fulgte i farens fotspor. Han begynte på Herøya i 1949, og jobbet på Hydros lønningskontor, i kassa og mest ved interessekontoret som på det meste hadde 6000 medlemmer.  Han bor i dag sammen med sin kone Ruth i Porsgrunn. Søsteren hans,  Bjørg, bor også i Porsgrunn, og husker godt de fem badevennene Kate Lindgren, Rolf Helgestad, Arvid Larsen med søstrene Astrid og Ragnhild som alle opplevde bombingen fra kjelleren på Klevstrand.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler