Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Nytt energibilde øker investeringslysten i grønn industri

Regimeskifte på energi kan gi grunnlag for flere investeringer i grønn industri og teknologibedrifter i Telemark framover, mener regionens tre utviklingssjefer, Thor Kamfjord, Telemark fylkeskommune, Gro Haugland, Vekst i Grenland og Gard Madsen, Herøya Industripark. 

Tre utviklingsaktører, Thor Kamfjord, Tfk, Gro Haugland, ViG og Gard Madsen, HIP.

Tre av regionens viktigste utviklingsaktører. Fra venstre Thor Kamfjord, Telemark fylkeskommune, Gro Haugland, Vekst i Grenland og Gard Madsen, Herøya Industripark. Bakerst Tor Yngve Kristiansen som nylig har gått av med pensjon etter 10 år som leder av utviklingsarbeidet i industriparken. 

De tre var nylig samlet i Herøya Industripark for å samtale om utvikling, innovasjon, utfordringer og framtida for industri og næringsliv i Grenland og Telemark.

Alle tre tror at endringer i energiregimet åpenbart øker interessen for å investere ytterligere i kraftintensiv industri og teknologibedrifter i Telemark. Ifølge dem er energibildet totalt endret de siste ti årene. Tilgang til elektrisk kraft for industrien er svært god. Norges kraftoverskudd øker og i tillegg er amerikansk skifergass blitt en gunstig energikilde.

Industrilokomotivene investerer

Gard Madsen, utviklingssjef på Herøya Industripark tror at det kommer mer energiintensiv industri hit.

– Vi ser økt interesse for industrielle investeringer og etableringer her, sier Madsen. – Store prosessbedrifter har investert tungt, og Yara, Ineos og flere har planer for milliardinvesteringer framover.

Industrien har fått tilgang til gode langsiktige kraftavtaler, og Telemark, som er Norges fjerde største vannkraftprodusent, kan i tillegg skilte med særdeles effektiv og robust infrastruktur når det gjelder leveranser av el-kraft.

Miljøvennlig produksjon

Virksomhetene med den grønneste prosess- og produksjonsteknologien i verden vil bli bygget her i regionen, tror Madsen.

– Vi sitter på mye av den miljøvennlige teknologien, forklarer han. – Det betyr at vi kan bygge mer bærekraftige fabrikker og produksjon som vil bidra til å nå målene om CO2 reduksjon. Jeg tror at tiden er begrenset for hvor lenge verden vil akseptere industriproduksjon med gammel produksjonsteknologi. Madsen peker på Kina og USA, som for første gang er blitt enig om et mål for CO2 reduksjon.

Les også: Kina og USA fastsetter mål for CO2-kutt

Inn på den grønne bølgen

For å komme ned til et bærekraftig nivå for CO2-utslipp globalt, må mye av næringslivet omstilles, også her i regionen, mener Gro Haugland, Vekst i Grenland.

– Jeg tror at vi bør komme mer inn på den «grønne bølgen», det er dit vi må, sier Haugland. – Vi må bygge på det som er her. Skape gode samarbeidprosjekter som kan komme opp med noe nytt. Det er der vi kan gjøre en jobb fra virkemiddelapparatets side, å være med å legge til rette for at bedrifter skaper teknologi og løsninger som vi ikke kjenner i dag. 

Les mer hva de tre utviklerne mener og tror om utvikling, innovasjon mm. senere denne uken. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler