Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Industrihistorie fra Herøya på vei til Rjukan

- De mest unike objektene i samlingen er de nøye gjengitte fabrikkmodellene, sier teknisk konservator Monica Løvald fra Norsk Industriarbeidermuséum (NIA), som er i full gang med nedpakkingen av gjenstandene som skal flyttes fra Herøya til Rjukan. Midt i samlingen finner vi også en modell av Bobla til VW.

Bilde av Bobla, en gave fra VW i forbindelse med Hydros 75årsjubileum

Den fine Bobla var en gave fra VW i forbindelse med Hydros 75-årsjubileum. 

Modellen av Bobla var en gave til fra VW i forbindelse med Hydros 75-års jubileum. Boblas motor inneholdt ca 21 kg magnesium, og totalt ble det produsert ca 16 millioner Bobler med magnesium fra Herøya.

Veldokumentert samling

Samlingen på Herøya er gitt fra Hydro til NIA. De har også mottatt samlingene fra Hydro på Notodden og Rjukan. Det som skiller samlingen på Herøya fra de to andre er at denne samlingen er grundig dokumentert. Hver enkelt registrering, ca 4000, hvorav 3500 er gjenstander og resten er kart, tegninger og dokumenter, er nøye beskrevet med hvorfor den ble laget og når og hvor den ble brukt. – dette er viktig informasjon som er veldig verdifull når vi skal sette opp en utstilling, sier Monica.

Bilde av Monica Løvald som pakker gjenstander i papir og papp

Alle gjenstander blir sirlig pakket ned i papir og papp av teknisk konservator Monica Løvald.

Registreringen startet rundt 1982 og ble utført av Gudleif Gjestland og Hans Th. Landstad. De har sørget for at gjenstandene er i god behold og er komplette, slik de var den gang de var i bruk. Tilhørende kabler, ledninger og rør, alt er på plass.

Bilde av gasskromatograf fra 1965

Dette er en av de første gasskromatografer som ble brukt ved Nitrogenlaboratoriet, fra 1965.

Flinke håndverkere 

Monica vil også trekke frem det fine håndverket som er utført på mange av gjenstandene, laget i sin helhet på Herøya. Måleinstrumenter er gjerne rammet inn i fint utskåret treverk med fine håndtak.

Logistikkløsning fra nyere tid 

Anne Lise Selstad er leder for Informasjonsforvaltning i Herøya Industripark AS og koordinerer flytteprosessen. Hun viser til en genial sak som henger på veggen. Dette er en modell av kaia og de ulike laste-/losseområdene. Skipningstavlen er laget i forholdet 1:200, og var flittig i bruk i perioden 1972 og helt frem til 1991. Tavlen ble brukt ved planleggingen av hvordan blant annet de store STAR-båtene skulle plasseres ved kaia.

Bilde av tavle for logistikkløsninger

Denne tavlen viser Produksjonslageret og Hovedkaien, og ble brukt for planlegging av skipstrafikkavviklingen. Se også de fine modellene av båtene.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler