Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Hundre tusen kroner til kulturen i Grenland

– Disse pengene skal vi bruke på å gi ut CD med alle festivalens bestillingsverk, sier en glad Kjetil Klingberg fra Grenland International Brass Festival, vinner av Herøya Industriparks Kulturpris for 2012. Fondet delte i tillegg ut tre stipend og to ildsjelpriser.

På bilde ser vi bakerst fra venstre Morten Bergh, Gard Strøm, Bitten for Erik Maxim og Emilie Hegh Arntzen. Foran Kjetil og Øyvind Klingberg fra Grenland International Brass Festival

Styrets begrunnelse for kulturprisen
Årets kulturprisvinner er en hardtarbeidende dugnadsgjeng, som nyter anerkjennelse for arbeidet sitt langt utenfor Grenlands grenser. «Et ytterst profesjonelt arrangement med høyt kunstnerisk innhold», sier dirigent og komponist Torstein Aagaard-Nilsen, om årets vinner.

Årets festival var den 17. i rekken, og hadde et spenn fra Ole Edvard Antonsen til en spansk strykekvartett i verdensklasse. Vi kan ikke tallfeste alle timene som ligger bak et slikt profesjonelt arrangement, men inntil nå har ALT foregått på dugnad, både planlegging og gjennomføring!

Kulturfondet ønsker å gi en annerkjennelse til dette arrangementet som trekker deltakere og publikum fra hele landet, og som bidrar til regionens attraktivitet.

Prisen er på 30.000 kroner, og som et varig minne om kulturprisen følger et litografi av Per Fronth.

Stipend til unge utøvere
Fondet delte ut tre stipend og det første gikk til en talentfull og målbevisst håndballspiller, tilknyttet Gjerpen. Hun skal tilbringe store deler av sommeren med juniorlandslaget, og om et par måneder håper hun å sikre EM-gull i Danmark.

Det sies om årets stipendievinner at hun er «så ego som hun må være for å kunne prestere på topp, men har samtidig blikk for medspillere og bidrar til å spille dem gode»

Stipendet er på 10.000 kroner og gikk til Emilie Hegh Arntzen.

Det andre stipendiet gikk til en ung mann med et stort talent. Han er allsidig, og synger både musicaler og populærmusikk. Han har vært elev ved musikklinja ved Skien videregående skole, og fra høsten er han tatt opp hos Baratt Due Musikkinstitutt der han skal fordype seg i operasang og teori.

Stipendievinneren er en av Anders Vangens talenter, som ble varmt omtalt i Anders Vangens minnebrev, og som hedret sin venn og læremester under Vangens begravelse.

Stipendiet er på 10.000 kroner, og gikk til Erik Maxim Matveyev.

Det siste stipendiet gikk til enda en talentfull håndballspiller som er tatt ut til sommerens store «happening» - junior-EM i Danmark. Vinneren har spilt for Hei og Gulset og har trent med Gjerpen. Stortalentet spiller for Gulset fram til nyttår, og så blir det elitehåndball. 

Denne stipendievinneren er i likhet med Hegh Arntzen bakspiller, hun har en fryktet skuddarm, og håper å kunne bidra til gull under junior-EM, ikke bronse som sist. Vi heier på dere fra sofaen!  

Stipendiet er på 10.000 kroner, og går til Frida Bjaaland.

Ildsjelpris
Den første ildsjelprisen gikk til en person som gjennom mange år har sørget for at Grenlands befolkning, store og små, har kunnet nyte skiturer og utflukter på Jarseng. Han er en stor drivkraft i å holde skianlegget i drift, og jobber både sommer og vinter med å rydde løyper, klippe plener, vedlikeholde utstyr og anlegg.

Men ikke minst er han kjent for sin store innsats med løypekjøring, både med scooter og Ørns gamle løypemaskin, og han tråkker også løyper tidlig på lørdager og søndager – til glede for deg og meg. Hans innsats som pengeinnsamler har også gitt resultater – en ny løypemaskin!
IF Ørn setter stor pris på innsatsen han legger ned, og de hadde nok ikke vært der de er i dag uten den, sier styreleder.

Ildsjelprisen er på 15.000 kroner, og den gikk til Morten Bergh.

Den andre ildsjelprisen gikk til en lokalhistoriker, som ved bruk av moderne hjelpemidler har løftet fram og systematisert historien til alle gårder og husmannsplasser i Gjerpen. Hadde bygde- og slektsboka hans kommet i bokform, ville den med alle kart, bilder og skriftlig materiale vært på over 15.000 sider!

Prisvinneren har, i følge forslagsstillerne, gjort en gedigen kulturinnsats i det skjulte. Dette har han gjort uten noen form for lønn, og i dag kan tusenvis av slektsinteresserte i Norge og utlandet lete seg fram til sine aner takket være prisvinneren.

Den andre ildsjelprisen er på 15.000 kroner, og den gikk til lokalhistoriker og slektsgransker Gard Strøm.  

Helt til slutt……
Anders Vangen fikk vår Kulturpris for 2010, og etter hans død ble det spontant opprettet et fond – Anders Vangens talentfond.

Alle midlene som kommer inn til fondet vil utgjøre betydelig stipendier som lokale sangere vil få nytte av i tiden framover, sier operasanger Jan Erik Fillan.

Herøya Industriparks Kulturfond gir kr 10.000 til Anders Vangens talentfond

Kort om Herøya Industriparks Kulturfond
Stiftelsen Herøya Industriparks Kulturfond har som formal å fremme kulturlivet i Grenland ved å yte økonomiske bidrag til kulturaktiviterer – som vi har valgt å tolke bredt. Vi bidrar med prosjektmidler, og vi deler ut kulturpris og stipendier.

Kulturprisen skal gå til personer eller organisasjoner som har gjort en særlig verdifull innsats innen det lokale kulturlivet i Grenland.

Pengene som deles ut til kulturformål er avkastningen fra fondet som ble opprettet da Hydro solgte Herøyahuset til Porsgrunn kommune i 1985. Rentene har gått litt opp og ned disse årene, og tildelingene til kulturformål har dermed variert litt. Men på de 24 årene fondet har eksistert har kulturlivet i Grenland blitt beriket med ca. 1,4 millioner kroner. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler